Τι είναι πνεύμα; Τι είναι πνευματικότητα; Δύο ερωτήσεις που προέρχονται από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να δημιουργούν συζητήσεις και ενίοτε έριδες ακόμα και στις μέρες μας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν δεν θα δούμε τι είναι η πνευματικότητα και το πνεύμα αλλά ποια είναι τα χαρακτηριστικά των πνευματικών ανθρώπων. Και όταν αναφερόμαστε σε πνευματικούς ανθρώπους, εννοούμε όλες εκείνες τις μεγάλες φυσιογνωμίες οι οποίες άλλαξαν τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από τον λόγο και τις πράξεις τους.
Είναι αυθεντικοί
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν μοναδικοί και αυθεντικοί. Όλοι μας είμαστε μοναδικοί, η διαφορά τους όμως ήταν ότι εκείνοι εξέφραζαν την αυθεντικότητά τους ακόμα και όταν γνώριζαν ότι δεν θα γίνονταν αποδεκτοί ή θα τους πολεμούσαν ή ακόμα και θα τους σκότωναν.
Είναι άνθρωποι
Όσο και να τους θεοποίησαν εκ των υστέρων, οι πνευματικοί άνθρωποι είχαν σκοτεινά σημεία, φόβους και αδυναμίες τις οποίες όχι απλά δεν προσπαθούσαν να τις κρύψουν και να προσποιηθούν ότι ήταν τέλειοι αλλά είχαν τη δύναμη να τις φανερώσουν και να τις δείξουν. Και αυτό ακριβώς ήταν το μεγαλείο τους.
Οι εξαιρετικά πνευματικοί άνθρωποι είναι θαρραλέοι
Δεν φοβήθηκαν να πουν τη γνώμη τους ανοικτά και να υποστηρίξουν τα πιστεύω τους, ούτε όταν βρίκονταν μπορστά σε αυτοκράτορες, ούτε μπροστά στην εκάστοτε εξουσία που τους απειλούσε.
Έχουν χιούμορ
Το χιούμορ είναι ένδειξη ευφυίας και απόδειξη της υψηλής διανοητικής ικανότητας. Τα ανέκδοτα από την αρχαία Ελλάδα το αποδεικνύουν περίτρανα. Όχι μόνο μπορούαν να γελούν αλλά γελούσαν με την καρδιά τους.
Είναι επαναστάτες
Οι μεγαλύτερες πνευματικεές φυσιογνωμίες της ανθρωπότητας άλλαξαν την ιστορία δημιουργώντας επαναστάσεις. Όμως τα όπλα της επανάτσασής τους ήταν οι ιδέες, τα λόγια, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής τους που ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους να αλλάξουν.
Οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν καρδιά παιδιού
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και κοινά χαρακτηριστικά που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι πως είχαν αγνές καρδές, ζούσαν στο τώρα, και χαίρονταν με τις μικρές χαρές της ζωής.
Έχουν άμεμπτη αίσθηση της δικαιοσύνης
Οι πνευματικοί άνθρωποι φέρεται να υπηρετούσαν τα ιδανικά τους, να έκαναν επαναστάσεις, να πήγαιναν κόντρα στα εκάστοτε κατεστημένα αλλά ταυτόχρονα είχαν μια εξαιρετικά αυστηρή αίσθηση της δικαιοσύνης. Εάν πίστευαν ότι κάτι ήταν δίκαιο θα το υπηρετούσαν με κάθε κόστος, ακόμα κι αν το κόστος ήταν να πιουν το δηλητήριο.
Είναι καλοί αλλά όχι δειλοί
Μια σύγχυση που επικρατεί μέχρι και στις μέρες μας. Οι πνευματικοί άνθρωποι ακτινοβολούσαν καλοσύνη, έκαναν θαύματα, θεράπευσαν ή βοήθησαν ανθρώπους να θεραπευτούν. Όμως όταν έκριναν ότι χρειαζόταν έβγαζαν το μαστίγιο ή γίνονταν καταπέλτες.
Μιλούν τη γλώσσα των άλλων
Κανένας από αυτούς δεν μίλαγε με κάποιοα τυποποιημένη ή ξύλινη γλώσσα. Μιλούσαν απλά και κατανοητά, χρησιμοποιώντας παραβολές ή καθημερινά παραδείγματα που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά από τα αυτιά που τους άκουγαν. Γι αυτό εξάλλου, πολλές φορές βλέπουμε αντικρουόμενες τοποθετήσεις. Ανάλογα, με τα αυτιά που τους άκουγαν, χρησιμοποιούσαν την κατάλληλη γλώσσα.
Δεν είναι ποτέ χλιαροί
Οι προσωπικότητες αυτές είχαν μια τόσο ισχυρή ακτινοβολία που σπάνια άφηναν αδιάφορους ή χλιαρούς αυτούς που έρχονταν σε επαφή μαζί τους. Είτε αισθάνονταν μια τεράστια έλξη προς το πρόσωπό τους είτε το ακριβώς αντίθετο. Και εκείνοι δεν έκαναν τίποτα πέρα από το να είναι ο εαυτός τους για να τους κερδίσουν.
Οι ακραίες ιδέες τους, οι σταθερές τοποθετήσεις τους σε αυτές, ο τρόπος ζωής τους και η θέρμη με την οποία έζησαν τους έκαναν να γραφτούν στην ιστορία και να εμπνεύσουν δισεκατομμυρια ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Κι όμως… κανένας από αυτούς δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Όλοι χάραξαν τη δική τους πορεία.
πηγη: http://enallaktikidrasi. com/