Το χωριό στη μέση του πουθενά στη Ρωσία όπου δεν φυτρώνει ούτε ένα φυτό

Η πιο ψυχρή κατοικημένη περιοχή σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στη Ρωσία, σε ένα απομακρυσμένο σημείο στην Ανατολική Σιβηρία.

Ο λόγος για το χωριό Oymyakon, σε απόσταση δύο ημερών οδήγησης από την πόλη Γιακούτσ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά. Οι λιγοστοί κάτοικοί του, περί τους 500, για σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, συνολικά 21, ζουν στο σκοτάδι, ενώ τρέφονται μόνο με ψάρια και κρέας ταράνδου, καθώς κανένα φυτό δεν φυτρώνει στην περιοχή.

Το υπερβολικό ψύχος, φυσικά, είναι ο λόγος με τις θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου να είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό οφείλεται στις δύο κοιλάδες που βρίσκονται δίπλα στην αγροτική περιοχή του Oymyakon και οι οποίες στην ουσία παγιδεύουν τον άνεμο δημιουργώντας το ψυχρότερο κλίμα στον κόσμο.

Μιλώντας με αριθμούς η μέγιστη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στο χωριό να είναι οι -32 βαθμοί Κελσίου το 1933. Οι χιονοπτώσεις εδώ είναι αρκετά συχνές, ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα οι κάτοικοί του στην καθημερινότητά τους έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο που προκαλούν οι -14 βαθμοί.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τοπική διάλεκτο της Σιβηρίας, η οποία σημαίνει «παγωμένο νερό». Καθόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες διαβίωσης στο Oymyakon.

Recommended For You