Το πρώτο ξενοδοχείο του κόσμου με θέα στα έγκατα της Γης

Ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα χαρακτηρίζεται το ξενοδοχείο InterContinental Shanghai Wonderland που μόλις άνοιξε στην πόλη Σονγκτζιάνγκ, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης, μέσα σε ένα παλιό λατομείο.

Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο έχει δύο ιδιαιτερότητες. Πρώτον, αψηφά τους κανόνες της βαρύτητας και δεύτερον Προσφέρει κάτι διαφορετικό: θέα στον «κάτω κόσμο».

Το Shanghai Wonderland οικοδομήθηκε σε διάστημα μιας δεκαετίας σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο, βάθους 88 μέτρων. Διαθέτει 337 δωμάτια, σε 18 ορόφους, οι 16 εκ των οποίων είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και οι δύο μέσα στο νερό.

Όλα τα δωμάτια – εκτός από τα «υποβρύχια» – έχουν από το μπαλκόνι τους θέα των καταρρακτών που βουτάνε κάτω στα τοιχώματα του λατομείου, αλλά και του γυάλινου «καταρράκτη» που έχει χτιστεί στο κέντρο του ξενοδοχείου πολυτελείας. Μάλιστα, στους δύο ορόφους μέσα στο νερό, υπάρχει εστιατόριο και ξενώνες με θέα σε ενυδρείο βάθους 10 μέτρων.

Σύμφωνα με το βρετανικό γραφείο design Atkins, το κτίσμα είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα αρχιτεκτονικής και μηχανικής, απαιτώντας περισσότερους από 5.000 αρχιτέκτονες, μηχανικούς, σχεδιαστές και εργάτες για να ολοκληρωθεί.

Ο επικεφαλής μηχανικός Τσεν Σιασιάνγκ πρόσθεσε ότι το πρότζεκτ ήταν τόσο αντισυμβατικό – το χαρακτήρισε «αγώνα κατά της βαρύτητας» – που η ομάδα του ανέπτυξε καινούργιες μεθόδους οι οποίες κατέληξαν σε 39 πατέντες.

Ως προς την «πράσινη» διάστασή του, ο σχεδιασμός του έγινε με φιλικές προς το περιβάλλον Αρχές, και θα παράγει ενέργεια, θέρμανση και φωτισμό από γεωθερμικές και ηλιακές πηγές.

Recommended For You