Το Πνεύμα των Χριστουγέννων Εξαπλώνεται — Γιατί;

ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΙΤΕ να έρθουν τα Χριστούγεννα; Ή μήπως σας προκαλούν εκνευρισμό και ανησυχία; Εκατομμύρια άνθρωποι αναρωτιούνται: “Για ποιους πρέπει να πάρω δώρα; Τι να αγοράσω; Θα μου φτάσουν τα λεφτά; Σε πόσο καιρό θα ξεχρεώσω;”
Παρ’ όλες αυτές τις έγνοιες, τα Χριστούγεννα παραμένουν πολύ δημοφιλή. Μάλιστα, έχουν εξαπλωθεί και σε μη Χριστιανικές χώρες. Στην Ιαπωνία, οι περισσότερες οικογένειες γιορτάζουν τώρα τα Χριστούγεννα, όχι για τη θρησκευτική τους σημασία, αλλά απλώς ως χαρμόσυνη περίσταση. Στην Κίνα, «το πρόσχαρο, ροδαλό πρόσωπο του Αϊ-Βασίλη στολίζει τις βιτρίνες στις μεγαλουπόλεις», όπως αναφέρει η εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία προσθέτει: «Η νεοανερχόμενη μεσοαστική τάξη της Κίνας έχει παραδοθεί στον πυρετό των Χριστουγέννων, τα οποία αποτελούν πρόσχημα για ψώνια, φαγητό και διασκέδαση».
Σε πολλά μέρη του κόσμου, η γιορτή των Χριστουγέννων λειτουργεί ως ισχυρό τονωτικό για τις τοπικές οικονομίες. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κίνας, η οποία τώρα «εξάγει τεράστιες ποσότητες από πλαστικά δέντρα, στολίδια, φωτάκια που αναβοσβήνουν και άλλα χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια», λέει η ίδια εφημερίδα.
Γιορτές παρόμοιας φύσης με τα Χριστούγεννα προωθούνται και σε κράτη ως επί το πλείστον Μουσουλμανικά, αν και δεν τηρούνται απαραιτήτως στις 25 Δεκεμβρίου. Στην Άγκυρα της Τουρκίας και στη Βηρυτό του Λιβάνου, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς βιτρίνες διακοσμημένες με καταστόλιστα δέντρα και με πακέτα σε συσκευασία δώρου. Στην Ινδονησία, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις, και τα παιδιά μπορούν να φάνε με τον Αϊ-Βασίλη ή να βγουν φωτογραφία μαζί του.
Στις Δυτικές χώρες, τα Χριστούγεννα είναι τώρα εν πολλοίς εκκοσμικευμένα και εμπορευματοποιημένα, ενώ ουκ ολίγες διαφημίσεις «στοχεύουν ανενδοίαστα στα παιδιά», όπως ανέφερε η περιοδική έκδοση Royal Bank Letter του Καναδά. Ομολογουμένως, μερικοί παρακολουθούν ακόμα τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στην εκκλησία. Αλλά οι καινούριοι ναοί είναι πλέον τα εμπορικά κέντρα όπου αντηχούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Πού οφείλεται η αλλαγή; Μήπως έχει παίξει ρόλο η προέλευση των Χριστουγέννων; Ποιες είναι οι ρίζες αυτής της γιορτής;
Προτού ασχοληθούμε με αυτά τα ερωτήματα, θα ήταν καλό να διαβάσουμε τις Βιβλικές αφηγήσεις στις οποίες υποτίθεται ότι βασίζονται οι αναπαραστάσεις της Γέννησης.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ
Ο απόστολος Ματθαίος: «Αφού γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας στις ημέρες του Ηρώδη του βασιλιά, αστρολόγοι από ανατολικά μέρη ήρθαν στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας: “Πού είναι αυτός που γεννήθηκε βασιλιάς των Ιουδαίων; Διότι είδαμε το άστρο του όταν ήμασταν στην ανατολή και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε”. Μόλις το άκουσε αυτό ο Βασιλιάς Ηρώδης ταράχτηκε». Γι’ αυτό, ο Ηρώδης ρώτησε «τους πρωθιερείς . . . πού θα γεννιόταν ο Χριστός». Όταν έμαθε ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί «στη Βηθλεέμ», είπε στους αστρολόγους: «Πηγαίνετε και κάντε προσεκτική έρευνα για το παιδάκι και, όταν το βρείτε, ελάτε να μου πείτε και εμένα».
Έπειτα, οι αστρολόγοι «έφυγαν· και ορίστε! το άστρο που είχαν δει όταν ήταν στην ανατολή πήγαινε μπροστά τους, ώσπου στάθηκε πάνω από εκεί που ήταν το παιδάκι. . . . Όταν μπήκαν στο σπίτι, είδαν το παιδάκι με τη Μαρία τη μητέρα του». Αφού πρόσφεραν δώρα στον Ιησού, «τους δόθηκε θεϊκή προειδοποίηση σε όνειρο να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη, [οπότε] αναχώρησαν για τη χώρα τους από άλλον δρόμο.
»Αφού αναχώρησαν, άγγελος του Ιεχωβά εμφανίστηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ, λέγοντας: “Σήκω, πάρε το παιδάκι και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο . . .” Αυτός, λοιπόν, σηκώθηκε και πήρε μαζί του το παιδάκι και τη μητέρα του, μέσα στη νύχτα, και αναχώρησε . . . Τότε ο Ηρώδης, όταν είδε ότι τον είχαν ξεγελάσει οι αστρολόγοι, θύμωσε πολύ, και έστειλε και σκότωσαν όλα τα αγόρια στη Βηθλεέμ και σε όλη την περιφέρειά της, ηλικίας δύο χρονών και κάτω».—Ματθαίος 2:1-16.
Ο μαθητής Λουκάς: Ο Ιωσήφ «ανέβηκε . . . από τη Γαλιλαία, από την πόλη Ναζαρέτ, στην Ιουδαία, στην πόλη του Δαβίδ, η οποία ονομάζεται Βηθλεέμ, . . . για να απογραφεί μαζί με τη Μαρία . . . Ενώ βρίσκονταν εκεί, . . . γέννησε το γιο της τον πρωτότοκο και τον τύλιξε με σπάργανα και τον έβαλε σε μια φάτνη, επειδή δεν υπήρχε τόπος για αυτούς στο κατάλυμα.
»Στην ίδια εκείνη περιοχή υπήρχαν επίσης ποιμένες που έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν με βάρδιες τα ποίμνιά τους τη νύχτα. Και ξαφνικά άγγελος του Ιεχωβά στάθηκε δίπλα τους, . . . και αυτοί φοβήθηκαν πολύ. Αλλά ο άγγελος τους είπε: “Μη φοβάστε, γιατί σας διακηρύττω καλά νέα για μια μεγάλη χαρά την οποία θα έχει όλος ο λαός, επειδή Σωτήρας γεννήθηκε σήμερα σε εσάς, ο οποίος είναι Χριστός ο Κύριος, στην πόλη του Δαβίδ”». Τότε οι ποιμένες «πήγαν με βιασύνη και βρήκαν τη Μαρία καθώς επίσης τον Ιωσήφ, και το βρέφος ξαπλωμένο στη φάτνη».—Λουκάς 2:4-16.

Recommended For You