Τοποθέτηση Δημάρχου Ασπροπύργου κου Μελετίου για την φωτιά στα ΕΛΠΕ

meletiouΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ,

ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Κοινό, Αγωνιστικό Μέτωπο, των Δήμων της Ελλάδας,

που φιλοξενούν Διυλιστήρια & Αποθήκες Καυσίμων

  • Μύδροι του Δημάρχου Ασπροπύργου, κατά των πάσης φύσεως «αρμοδίων», που αδιαφορούν και προκαλούν με τη στάση τους.
  • Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε. και αντισταθμιστικά στην ατζέντα της διεκδίκησης.

Τα ζητήματα που ανέδειξε η πυρκαγιά στα Διυλιστήρια της Εταιρείας ¨Ελληνικά Πετρέλαια¨, στον Ασπρόπυργο, έθεσε -από το βήμα του ετήσιου, Τακτικού Συνεδρίου των Δήμων της Ελλάδας- ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) και Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Λαμβάνοντας το λόγο, για την παρουσίαση της εισήγησής του, για τα θέματα που επεξεργάστηκε η Επιτροπή, ο κ. Μελετίου ανέφερε τα εξής:

«Θα μου επιτρέψετε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, να αναφερθώ στο τραγικό συμβάν, στα Διυλιστήρια της Εταιρείας ¨Ελληνικά Πετρέλαια¨, στον Ασπρόπυργο, που είχε ως συνέπεια των τραυματισμό εργαζομένων, ορισμένοι εκ των οποίων δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Είναι αυτονόητο ότι, το Συνέδριό μας εύχεται ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους και εκφράζει την ομόθυμη συμπαράστασή μας, προς τους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και ορισμένα, τεράστια ζητήματα που ανέκυψαν από το συγκεκριμένο ατύχημα:

1ον) Εν έτει 2015, κι ενώ συμβαίνουν τέτοια απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα ατυχήματα, η περιοχή του Ασπρόπυργου, η μεγαλύτερη βιομηχανική και ενεργειακή ζώνη της χώρας, καθώς και όλες οι περιοχές της Ελλάδας, που φιλοξενούν τέτοιες βιομηχανικές μονάδες, στερούνται Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος, Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε)! Κινδυνεύουμε να γίνουν οι πόλεις μας Σεβέζο, κι οι αρμόδιοι αδιαφορούν προκλητικά!

2ον)Επιπλέον, για να γίνει αντιληπτό, το πώς και πόσο σέβονται το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων των πόλεών μας, με αγανάκτηση και οργή σας καταγγέλλω ότι, το ελάχιστο εκείνο ποσοστό, από το φόρο των πετρελαιοειδών, το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής στο βενζινάδικο (0,25 τοις χιλίοις), και προορίζεται για να δοθεί στους Δήμους, για να αξιοποιηθεί σε δράσεις ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, πρώτα το περιέκοψαν άγρια, και στη συνέχεια το απαλλοτρίωσαν, αφού έκριναν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί, ακόμη κι αυτό, στα κονδύλια για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους!…

Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ, αδυνατεί να αποδώσει την οργή μου! Καλώ την Κ.Ε.Δ.Ε. και πρωτίστως, εκείνους τους Συναδέλφους Δημάρχους, που έχουν στις πόλεις τους Διυλιστήρια, σε συντονισμένο αγώνα, για να ανατρέψουμε τη «λογική», των πάσης φύσεως αρμοδίων, που αποδεικνύεται ότι, θεωρεί αναλώσιμους, τους εργαζόμενους στα Διυλιστήρια αλλά και τους Πολίτες που ζουν πέριξ των συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων.

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του Δημάρχου Ασπροπύργου, για τα θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, κ. Γιώργος Γκιώνης, καθώς και Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, από πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες φιλοξενούν Διυλιστήρια ή Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νικόλαου Μελετίου, συμφώνησαν με την πρότασή του, για τη δημιουργία μετώπου αγώνα, ώστε να εκπονηθούν επιτέλους τα Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε, και να αποδοθούν στους Δήμους, χωρίς την παραμικρή περικοπή, οι πόροι που δικαιούνται, και αφορούν στην εκτέλεση έργων και στον προγραμματισμό και υλοποίηση δράσεων, για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία στους εν λόγω Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελετίου θα συγκαλέσει στον Ασπρόπυργο, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, σύσκεψη όλων των προαναφερθέντων Δήμων, για τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών και κινητοποιήσεων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Recommended For You