Τι ξέρουμε για Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb;

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) είναι ένα μεγάλο διαστημικό παρατηρητήριο που είναι το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Είναι ένα κοινό έργο της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA). Το JWST έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί το σύμπαν στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και θα προσφέρει σημαντικές προόδους σε σχέση με τον προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Ακολουθούν ορισμένες βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb:
  1. Εκτόξευση και ανάπτυξη: Το JWST έχει εκτοξευθεί με έναν πύραυλο Ariane 5 από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας  στις 31 Οκτωβρίου 2021. Χρειάστηκαν περίπου 30 ημέρες για να φτάσει το τηλεσκόπιο στον τελικό του προορισμό: μια θέση στο διάστημα περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα (περίπου 1 εκατομμύριο μίλια) μακριά από τη Γη.
  2. Μέγεθος και δομή: Το JWST είναι πολύ μεγαλύτερο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Διαθέτει μια ηλιοπροστασία μεγέθους γηπέδου τένις, η οποία αποτελείται από πέντε στρώματα ειδικού υλικού που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το παρατηρητήριο από τη θερμότητα και το φως του Ήλιου. Ο κύριος καθρέφτης του τηλεσκοπίου έχει διάμετρο 6,5 μέτρα (21,3 πόδια), που αποτελείται από 18 εξαγωνικά τμήματα που μπορούν να διπλωθούν για να χωρέσουν μέσα στο όχημα εκτόξευσης και να ξεδιπλωθούν μία φορά στο διάστημα.
  3. Επιστημονικά όργανα: Το τηλεσκόπιο φέρει τέσσερα κύρια επιστημονικά όργανα που θα επιτρέψουν ένα ευρύ φάσμα παρατηρήσεων. Τα όργανα αυτά είναι:Near Infrared Camera (NIRCam): Παρέχει απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και είναι ευαίσθητη τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως. Κοντά στο υπέρυθρο φασματογράφο (NIRSpec): Αναλύει το φως από αστρονομικά αντικείμενα για να προσδιορίσει τις ιδιότητές τους όπως η σύνθεση, η θερμοκρασία και η κίνηση. Μέσο υπέρυθρο όργανο (MIRI): Εξειδικεύεται στη μελέτη του υπέρυθρου φωτός που εκπέμπεται από αντικείμενα όπως μακρινοί γαλαξίες, σχηματίζοντας αστέρια και πρωτοπλανητικούς δίσκους. Fine Guidance Sensor/Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph (FGS/NIRISS): Υποστηρίζει την ακρίβεια κατάδειξης του τηλεσκοπίου και εκτελεί επίσης απεικόνιση και φασματοσκοπικές παρατηρήσεις.
  4. Επιστημονικοί Στόχοι: Το JWST στοχεύει να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη του σύμπαντος. Θα παρατηρήσει το πρώιμο σύμπαν, θα μελετήσει το σχηματισμό των άστρων και των πλανητικών συστημάτων, θα διερευνήσει τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και θα αναλύσει τη δομή και τη δυναμική των γαλαξιών. Παρατηρώντας στο υπέρυθρο, θα είναι σε θέση να διεισδύσει στα σύννεφα σκόνης που εμποδίζουν το ορατό φως και να παρέχει πολύτιμες γνώσεις σε προηγουμένως κρυμμένες περιοχές του διαστήματος.
  5. Συνεργασία και διεθνής προσπάθεια: Το JWST είναι ένα έργο συνεργασίας μεταξύ της NASA, της ESA και της CSA. Η NASA είναι ο κύριος εταίρος, υπεύθυνος για τη συνολική διαχείριση του έργου, ενώ η ESA έχει παράσχει τον πύραυλο Ariane 5 για εκτόξευση και συνεισφέρει ένα από τα επιστημονικά όργανα. Η CSA παρείχε επίσης ένα από τα επιστημονικά εργαλεία. Επιπλέον, στο έργο συμμετέχουν επιστήμονες και ερευνητές από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αναμένεται να φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το σύμπαν, αποκαλύπτοντας νέες ιδέες και ανακαλύψεις στην αστρονομία και την αστροφυσική. Οι προηγμένες δυνατότητές του και το μοναδικό πλεονέκτημα στο διάστημα είναι έτοιμες να επεκτείνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για το σύμπαν.

Recommended For You