Σαμοθράκη: Ενα φυλαχτό στην άκρη του Αιγαίου!

«Απόκοσμη» ενέργεια, απέραντο γαλάζιο, μαγευτικά δάση με πλατάνια, σφεντάμια και οξιές, μικρές διαδοχικές λίμνες, οι βάθρες και μία ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η Σαμοθράκη είναι μία και μοναδική και σίγουρα δε μοιάζει με καμία άλλη.

Ξεπροβάλλει μέσα από το Θρακικό Πέλαγος, σαν ένας απόκρημνος κώνος, που υψώνεται στα 1611 μέτρα και έχει να σου διηγηθεί ατέλειωτες ιστορίες για τη Νίκη της Σαμοθράκης, τα Καβείρια μυστήρια και το Ιερό των Μεγάλων θεών.

Η φύση, ο ουρανός και η θάλασσα γίνονται ένα, ενώ ο μαγευτικός ήχος του τρεχούμενου νερού, που ενώνεται με τον άνεμο, αποτελούν το… όχημα για ένα μοναδικό ταξίδι σε ένα μυστηριακό τόπο.

Τη λατρεύεις ή τη μισείς
Αν πιστεύετε πως θα πάτε στη Σαμοθράκη και θα βιώσετε ότι και στα άλλα νησιά, απλά ξεχάστε το. Αν δεν είστε έτοιμοι να αφεθείτε στη μαγεία της και σ’ αυτό το ξεχωριστό που έχει να προσφέρει, τότε δεν είστε έτοιμοι να την επισκεφθείτε. Σ’ αυτό το νησί όλα είναι διαφορετικά! Κανείς δε θα πάει για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τα κοσμικά στέκια, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Η Σαμοθράκη έχει να σου προσφέρει κάτι το εναλλακτικό, είναι πιο… ψαγμένη, και μπορεί να συνδυάσει το σώμα με την ψυχή. Είναι ιδανική για όσους λατρεύουν τη φύση και όλες τις δραστηριότητες γύρω απ’ αυτήν, όπως πεζοπορία και ορειβασία, για όσους αγαπούν την απλότητα, το κάμπινγκ, ελεύθερο και μη, για όλους όσους θέλουν να ηρεμήσουν, να εμπνευστούν, να παρασυρθούν από το μυστήριο και να αισθανθούν την ενέργειά της, αλλα και να γευτούν ντόπιες υπέροχες γεύσεις. Είναι αλήθεια, πως είναι ένα νησί, που είτε το αγαπάς, είτε το μισείς. Αρκεί πρώτα να το γνωρίσεις και να το ανακαλύψεις.

Τι μπορείτε να κάνετε στη Σαμοθράκη

Εκτός από το να νιώσετε ελεύθεροι, να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, να κάνετε κάμπινγκ, να γνωρίσετε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και να αισθανθείτε αυτό το ξεχωριστό που μπορεί να σας προσφέρει το νησί, μπορείτε επίσης…

* Να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Παλαιόπολης. Πρόκειται για μία μυστηριακή τοποθεσία, στην οποία στην αρχαιότητα τελούνταν τα περίφημα Καβείρια μυστήρια.

* Να περπατήσετε στον αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί το Ιερό των Μεγάλων Θεών και δείτε το Αρσινόειον, ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίριο, που χτίστηκε από την Πτολεμαία βασίλισσα Αρσινόη το 500 π.Χ., το ανάκτορο, την ιερή κατοικία και φυσικά το σημείο που βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτός των άλλων ευρημάτων θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, αφού το πρωτότυπο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

* Να επισκεφθείτε της βάθρες. Πρόκειται για αλλεπάλληλες φυσικές λιμνούλες μέσα στα βράχια με κρυστάλλινα βαθυπράσινα νερά, που ξεπερνούν αριθμητικά τις 100 αλλά οι πιο γνωστές, με διαφορά, είναι του Φονιά και η Γριά Βάθρα.

* Να κάνετε πεζοπορία ή αναρρίχηση στο όρος Σάος ή Φεγγάρι, όπως το λένε οι ντόπιοι.

* Να απολαύσετε τη μαγευτική θέα από το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα μακρυά από τη χώρα της Σαμοθράκης, πάνω από τη δημοφιλή παραλία της Παχιάς Αμμου. Στο παρεκκλήσι έχει τοποθετηθεί από τους πιστούς μια εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση πέταξαν στη θάλασσα χριστιανοί που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας για να τη σώσουν από τους εικονομάχους.

* Να βουτήξετε σε κρυστάλλινα νερά στην παραλία Κήποι σε ένα σεληνιακό τοπίο, που θα σας μαγέψει αλλά και στην Παχιά Αμμο, που είναι όπως το λέει το όνομά της.
* Να κάνετε ιαματικά λουτρά στα Θέρμα, που είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Τροφοδοτούνται από θειούχα πηγή και η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 60 βαθμούς Κελσίου.

* Να ανηφορίσετε στη γραφική χώρα του νησιού, τον Πύργο, στην οποία δεσπόζουν τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Μια βόλτα στα δρομάκια θα σας επιβεβαιώσει ότι το νησί αυτό δεν κοιμάται ποτέ. Εκεί θα τα βρείτε όλα… Καταστήματα με ρούχα και δώρα αλλά και πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ, γλυκό ή ποτό.

* Να επισκεφθείτε το ορεινό χωριό Προφήτης Ηλίας και να απολαύσετε τόσο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα αλλά και το γνωστό κατσικάκι στην πιο παραδοσιακή του μορφή, που δεν είναι άλλη από τη σούβλα.

Το λιμάνι του νησιού είναι η Καμαριώτισσα ενώ πρωτεύουσα είναι η Χώρα, ένας παραδοσιακός οικισμός με αμφιθεατρική διάταξη κάτω από το βράχο του μεσαιωνικού κάστρου. Και στα δύο, θα βρείτε αυτά που θέλετε, ώστε να σας κάνουν τη διαμονή σας άνετη και χωρίς προβλήματα.

Recommended For You