Πώς να Ζείτε με Λιγότερα Χρήματα

imagesΓΙΑ να ζείτε με λιγότερα χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός. Ο Ιησούς τόνισε πόσο αναγκαίο είναι αυτό θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος από εσάς που θέλει να χτίσει πύργο δεν κάθεται πρώτα και υπολογίζει τη δαπάνη, προκειμένου να δει αν έχει αρκετά για να τον αποπερατώσει;» (Λουκάς 14:28, 29) Στο πνεύμα αυτής της αρχής, μπορείτε να “υπολογίσετε τη δαπάνη” που απαιτείται για να ζείτε εντός των δυνατοτήτων σας καταρτίζοντας προϋπολογισμό.

Πώς γίνεται αυτό; Δοκιμάστε το εξής:

Όταν φέρνετε στο σπίτι τα όποια έσοδά σας, προσδιορίστε σε ξεχωριστές κατηγορίες συγκεκριμένα ποσά για την κάλυψη τωρινών ή μελλοντικών δαπανών. (Βλέπε πλαίσιο στη σελίδα 8.) Καθώς οργανώνετε τις δαπάνες σας, θα μπορείτε να βλέπετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας και πόσα ξοδεύετε για πράγματα μη απαραίτητα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι περικοπές μπορείτε να κάνετε.

Για να καταρτίσετε έναν προϋπολογισμό που θα σας εξυπηρετεί, εφαρμόστε τις ακόλουθες εισηγήσεις.

Να Ψωνίζετε Έξυπνα

Όταν ο Ραούλ έχασε την εργασία του, η σύζυγός του, η Μπέρτα, άλλαξε τακτική στα ψώνια. «Έβλεπα πού υπήρχαν εκπτωτικά κουπόνια και προσφορές στο σούπερ μάρκετ για δύο προϊόντα στην τιμή του ενός», λέει η ίδια. Άλλες ιδέες:

● Να σχεδιάζετε το μενού της εβδομάδας ανάλογα με το τι είναι φτηνό εκείνες τις μέρες.
● Αντί να αγοράζετε συσκευασμένα γεύματα, να μαγειρεύετε μόνοι σας.
● Να αγοράζετε μεγαλύτερη ποσότητα από προϊόντα που είναι σε προσφορά ή είναι της εποχής.
● Να αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες, αλλά μην το παρακάνετε με πράγματα που χαλάνε.
● Μειώστε τα έξοδα ένδυσης αγοράζοντας ποιοτικά ρούχα από βιοτεχνίες ή από «στοκ».
● Για τα ταξίδια σας να διαλέγετε μέρη που φημίζονται για τις χαμηλότερες τιμές τους, αν το συνολικό κόστος του ταξιδιού δεν θα είναι ασύμφορο.
● Να πηγαίνετε για ψώνια λιγότερο συχνά.

Να Γράφετε

«Έπρεπε να έχουμε προϋπολογισμό», λέει ο Φρεντ, «γι’ αυτό και κατέγραφα τι χρειαζόταν να πληρώσουμε αμέσως και πόσα θα χρειαζόμασταν για τον υπόλοιπο μήνα». Η σύζυγός του, η Αντέλ, προσθέτει: «Όταν πήγαινα στην αγορά, ήξερα ακριβώς πόσα μπορούσα να ξοδέψω. Μερικές φορές, όταν χρειαζόμουν κάτι για τα παιδιά ή για το σπίτι, κοίταζα τον προϋπολογισμό και σκεφτόμουν: “Δεν έχω χρήματα για αυτό. Πρέπει να περιμένουμε τον άλλον μήνα”. Ο γραπτός προϋπολογισμός μάς βοήθησε να τα βγάλουμε πέρα!»

Σκεφτείτε Πριν Αγοράσετε

Αποκτήστε τη συνήθεια να ρωτάτε τον εαυτό σας: “Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Έχει όντως χαλάσει το παλιό ή θέλω απλώς κάτι καινούριο;” Αν πρόκειται για κάτι που χρησιμοποιείτε σπάνια, μήπως αρκεί απλώς να το νοικιάσετε; Ή, αν πιστεύετε ότι θα το χρησιμοποιείτε συχνά, μήπως θα σας εξυπηρετούσε εξίσου ένα καλό μεταχειρισμένο;

Μολονότι μερικά από τα παραπάνω μέτρα μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, όλα μαζί προσθέτουν στο αποτέλεσμα! Η ουσία είναι ότι, αν συνηθίσετε να κάνετε οικονομία στα μικρά πράγματα, θα κάνετε το ίδιο και στις μεγάλες δαπάνες.

Να Είστε Επινοητικοί

Για να περικόψετε τα μη απαραίτητα, να είστε ευρηματικοί. Λόγου χάρη, η Αντέλ αφηγείται: «Είχαμε δύο αυτοκίνητα, αλλά γρήγορα πουλήσαμε το ένα και μοιραζόμασταν τις διαδρομές με άλλους. Για οικονομία στη βενζίνη, φροντίζαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δουλειές με μία διαδρομή. Ξοδεύαμε χρήματα μόνο για τα απαραίτητα». Ακολουθούν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε επινοητικότητα.

● Φτιάξτε δικό σας λαχανόκηπο.
● Να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συντήρηση των συσκευών σας, γιατί έτσι μπορεί να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.
● Να αλλάζετε τα καλά σας ρούχα όταν έρχεστε στο σπίτι—αυτό θα τα διατηρήσει καινούρια περισσότερο καιρό.

Μην Απομονώνεστε!

Πολλοί που χάνουν την εργασία τους κλείνονται στον εαυτό τους και απομονώνονται. Αυτό όμως δεν συνέβη στην περίπτωση του Φρεντ, ο οποίος είχε τη στοργική συμπαράσταση της οικογένειάς του, περιλαμβανομένων και των ενήλικων παιδιών του. «Μάθαμε να μοιραζόμαστε πολλά ο ένας με τον άλλον, και αυτό μας ένωσε περισσότερο», λέει ο Φρεντ. «Όλοι λέγαμε μέσα μας: “Μαζί θα το περάσουμε”».

Ο Φρεντ ενισχυόταν επίσης από τους συγχριστιανούς του, τους οποίους συναντούσε τακτικά στις συναθροίσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Αίθουσα Βασιλείας. «Στο τέλος της συνάθροισης, ένιωθα πάντα ενθαρρυμένος», λέει. «Όλοι έδειχναν πολλή καλοσύνη και ενδιαφέρον. Με τη βοήθεια και την παρηγοριά που μας πρόσφεραν, αντιληφθήκαμε ότι δεν ήμασταν μόνοι».—Ιωάννης 13:35.

Τα Οφέλη της Πίστης

Η ανεργία έχει δημιουργήσει εκατομμύρια θύματα που νιώθουν πικραμένα και προδομένα από τους εργοδότες τους. Ο Ραούλ, ο οποίος αναφέρθηκε πρωτύτερα, βίωσε δύο φορές την οδύνη της ξαφνικής απώλειας εργασίας—τη μία στην πατρίδα του, το Περού, και την άλλη στη Νέα Υόρκη. Τη δεύτερη φορά, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Στο σημερινό κόσμο, δεν είναι εξασφαλισμένο απολύτως τίποτα». Επί μήνες, δεν έβρισκε εργασία. Τι τον βοήθησε να αντέξει; Ο ίδιος είπε: «Είχα αναπτύξει στενή φιλία με τον Θεό και διαπίστωσα ότι για να νιώθω πραγματική ασφάλεια έπρεπε απλώς να εμπιστεύομαι σε εκείνον».

Ο Ραούλ είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά και η μελέτη της Αγίας Γραφής τον βοήθησε να αναπτύξει ισχυρή πίστη σε έναν στοργικό ουράνιο Πατέρα, ο οποίος υπόσχεται: «Δεν πρόκειται να σε αφήσω ούτε πρόκειται να σε εγκαταλείψω». (Εβραίους 13:5) Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. «Προσευχόμασταν πάντοτε για τις βασικές μας ανάγκες και μάθαμε να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα προμήθευε ο Θεός», λέει ο Ραούλ. Η σύζυγός του, η Μπέρτα, προσθέτει: «Μερικές φορές, ανησυχούσα πολύ για το αν θα έβρισκε δουλειά ο Ραούλ. Βλέπαμε όμως ότι ο Ιεχωβά απαντούσε στις προσευχές μας προμηθεύοντάς μας τα αναγκαία κάθε μέρα. Από μια άποψη, παρότι δεν είχαμε τόσα όσα προηγουμένως, η ζωή μας ήταν αρκετά πιο απλή».

Επειδή ο Φρεντ είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά, η μελέτη της Γραφής επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κατάστασή του. «Μερικές φορές, αναζητούμε το αίσθημα της ασφάλειας σε μια εργασία, σε μια θέση ή σε έναν τραπεζικό λογαριασμό», λέει ο ίδιος. «Έμαθα όμως ότι μόνο κοντά στον Ιεχωβά Θεό μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, και ότι γνήσια ασφάλεια δίνει μόνο η φιλία μας μαζί του».

Μια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 60 τοις εκατό των αγορών που κάνουν οι καταναλωτές είναι απρογραμμάτιστες.

Κατάρτιση Προϋπολογισμού

(1) Καταγράψτε τα βασικά μηνιαία σας έξοδα. Κρατήστε αρχείο τού τι ξοδεύετε σε έναν μήνα για φαγητό, στέγη (ενοίκιο ή αποπληρωμή δανείου), λογαριασμούς του σπιτιού, έξοδα αυτοκινήτου και τα παρόμοια. Για τους ετήσιους λογαριασμούς, διαιρέστε το ποσό διά του 12 για να βρείτε το ποσό που χρειάζεστε μηνιαία.
(2) Χωρίστε τα έξοδα σε κατηγορίες: φαγητό, στέγη, έξοδα αυτοκινήτου και μετακινήσεων και ούτω καθεξής.
(3) Σκεφτείτε πόσα χρήματα πρέπει να μπαίνουν το μήνα στην κάθε κατηγορία. Για τους ετήσιους λογαριασμούς, “υπολογίστε” πόσα πρέπει να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα.
(4) Καταγράψτε το συνολικό καθαρό εισόδημα των εργαζόμενων μελών της οικογένειας. Αφαιρέστε τα ποσά που χρειάζεστε για οφειλές, π.χ. φόρους. Συγκρίνετε το αποτέλεσμα με τα έξοδα.
(5) Να βάζετε κάθε μήνα στην άκρη όσα χρειάζεστε για την κάθε κατηγορία. Ένας απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό αν χρησιμοποιείτε μετρητά είναι να έχετε αντίστοιχους φακέλους. Στη συνέχεια, να βάζετε σε τακτική βάση στον κάθε φάκελο τα ανάλογα χρήματα.

Προσοχή: Αν χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα, να δείχνετε υπευθυνότητα! Πολλοί προϋπολογισμοί έχουν καταστραφεί από τον πειρασμό τού “αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα”.

*** g 7/10 σ. 6-9 Πώς να Ζείτε με Λιγότερα Χρήματα ***

Recommended For You