Παραδοσιακή Ιταλική σούπα Ριμπολίτα

Μια πολύ χορταστική σούπα λαχανικών με φασόλια από την περιοχή της Τοσκάνης στην Ιταλία και συγκεκριμένα από την πόλη της Σιένα που φημίζεται για την κουζίνα της. “Ριμπολίτα” σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “ξανά βρασμένο” και είναι ένας αγαπημένος τρόπος των μαγείρων της Τοσκάνης να χρησιμοποιούν τα λαχανικά και το ψωμί που έχουν “ξεμείνει” στο τέλος της εβδομάδας. Λαχανικά, φασόλια και ψωμί λοιπόν μια νόστιμη σούπα από κει που δεν το περιμένεις… Η σούπα απαιτεί και ψιλοκομμένη παντσέτα αλλά οι χορτοφάγοι μπορούν απλώς να την παραλείψουν

Υλικά (για 6 άτομα):
220γρ. ξερά φασόλια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
3 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
110γρ. παντσέτα, κομμένη σε κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε κυβάκια
3 κλωνάρια σέλερυ, χωρίς κλωστές και κομμένα σε κυβάκια
1 κούπα μαραθόριζα, ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
¼ κ.γ. κόκκινο πιπέρι (ή τριμμένη ξερή καυτερή πιπεριά)
800γρ. ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα + ο χυμός τους
4 κούπες ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο
½ κούπα φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
4 κούπες ζωμό κοτόπουλου, κατά προτίμηση σπιτικό
2 κούπες ψίχα χωριάτικου ψωμιού, χωρίς την κόρα και κομμένο σε κύβους
½ κούπα (ή περισσότερο) τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:
Αφού έχετε μουλιάσει τα φασόλια αποβραδύς, την επομένη τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι. Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 8 κούπες νερό και αφήνετε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά λίγο και τα αφήνετε να βράσουν με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για περίπου 45-60 λεπτά.

Προσθέτετε 1 κ.γ. αλάτι και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τραβάτε την κατσαρόλα στην άκρη και αφήνετε τα φασόλια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους.

Σε μικρότερη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε μέσα την παντσέτα και τα κρεμμύδια και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και η παντσέτα να γίνει τραγανή. Προσθέστε το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερυ, τη μαραθόριζα, το αλάτι, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι.

Σωτάρετε για περίπου 7-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίξτε μέσα τις ντομάτες με το χυμό τους, το λάχανο, το βασιλικό και σιγοβράζετε για ακόμα 7-10 λεπτά.

Στραγγίξτε τα κρύα φασόλια κρατώντας στην άκρη το ζουμί τους. Βάλτε τη μισή ποσότητα των φασολιών μαζί με λίγο από το ζουμί τους στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα. Ρίξτε τον πουρέ στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και στη συνέχεια ρίξτε και τα ολόκληρα φασόλια.

Σε μια κανάτα μεζούρα ρίχνετε το υπόλοιπο ζουμί από τα φασόλια μαζί με αρκετό ζωμό κοτόπουλου ώστε να έχετε τελικά σε ποσότητα 4 κούπες. Ρίξτε το ζωμό στην κατσαρόλα και αφήστε να πάρουν βράση τα υλικά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά. Ρίξτε μέσα τους κύβους του ψωμιού και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 10 λεπτά.

Δοκιμάστε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως σε βαθιά πιάτα ραντίζοντας από πάνω με λίγο ωμό λαδάκι.

Σημ.: Η σούπα αυτή είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη ημέρα διότι και οι γεύσεις ενώνονται καλύτερα και η σούπα χυλώνει περισσότερο. Εάν όμως προτιμάτε τη σούπα πιο αραιή προσθέστε λίγο περισσότερο ζωμό κοτόπουλου

Recommended For You