Ο Τζόναθαν είναι η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο. Έκλεισε τα 190 χρόνια

Ο Τζόναθαν, μια γιγάντια χελώνα των Σεϋχελλών ( Aldabrachelys gigantea hololissa ) , θα γιορτάσει φέτος τα 190α γενέθλιά του στο σπίτι του στο Νότιο Ατλαντικό νησί της Αγίας Ελένης, μια ηφαιστειακή Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια.

Αν και ο Τζόναθαν είναι πλέον τυφλός και έχει χάσει την όσφρησή του, συνεχίζει να ασχολείται με τις αγαπημένες του ασχολίες: ηλιοθεραπεία, ύπνος, φαγητό και ζευγάρωμα. Λίαμ Γιανγκ

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες , το γεγονός θα κάνει το ερπετό το γηραιότερο εν ζωή χελώνιο, το τάγμα των ερπετών που περιλαμβάνει χελώνες, χελώνες και χελώνες. Προηγουμένως, το ρεκόρ κατείχε ο Tu’i Malila , μια χελώνα με ακτινοβολία Μαδαγασκάρης που δόθηκε στη βασιλική οικογένεια της Τόνγκα το 1777 και πέθανε το 1965 σε ηλικία 188 ετών.

Ο Τζόναθαν έφτασε στην Αγία Ελένη ως δώρο στον Sir William Grey-Wilson το 1882, ο οποίος αργότερα έγινε κυβερνήτης του νησιού. Από τότε, ο Τζόναθαν περιπλανήθηκε και βοσκούσε στους κήπους του Plantation House, της κατοικίας του κυβερνήτη, όπου είδε 31 κυβερνήτες να αναλαμβάνουν καθήκοντα, αναφέρει η Lianne Kolirin του CNN . Ο Τζόναθαν εξακολουθεί να μένει εκεί με τρεις άλλες γιγάντιες χελώνες: την Έμμα, τον Ντέιβιντ και τον Φρεντ.

Σύμφωνα με μια επιστολή από το 1882 όταν ο Jonathon μετακόμισε για πρώτη φορά στην Αγία Ελένη από το Αρχιπέλαγος των Σεϋχελλών, έφτασε «εντελώς ενήλικος», που θα σήμαινε ότι ήταν τουλάχιστον 50 ετών. Ο Τζόναθαν μπορεί να εκκολάπτεται το 1832, αλλά ο σχεδόν διαχρονικός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος.

«Για να είμαι ειλικρινής, υποπτεύομαι ότι είναι μεγαλύτερος, αλλά ποτέ δεν μπορούμε να μάθουμε», λέει ο Joe Hollins, κτηνίατρος που φροντίζει τον Jonathan, στην Cathy Free της Washington Post .

Για να βάλουμε σε προοπτική την ηλικία του Τζόναθαν, όταν η προγιαγιά της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, βασίλισσα Βικτώρια , ανέβηκε στον θρόνο το 1837, η χελώνα ήταν ήδη πέντε ετών.

Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε μεταξύ 1882 και 1886 δείχνει έναν πλήρως ανεπτυγμένο Jonathan να μασουλάει γρασίδι στο Plantation House με μια ομάδα ανθρώπων, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για την ύποπτη ηλικία του, αναφέρει ο Sanj Atwal για τα World Records Guinness .

Οι χελώνες των Σεϋχελλών βρέθηκαν σε διάφορα αρχιπελάγη του Ινδικού Ωκεανού αλλά εξαφανίστηκαν επειδή οι ναυτικοί τις χρησιμοποιούσαν για φαγητό σε πλοία. Ο Χόλινς, ο οποίος φροντίζει τον Τζόναθαν για 13 χρόνια, λέει στην Washington Post ότι τα πληρώματα των πλοίων μάζευαν χελώνες επειδή δεν χρειάζονταν φαγητό ή νερό για μέρες και στοιβάζονταν εύκολα.

“Ήταν αρκετά παραδοσιακό οι [χελώνες] να χρησιμοποιούνται ως διπλωματικά δώρα σε όλο τον κόσμο, αν δεν έτρωγαν πρώτα. Προφανώς, ήταν εξαιρετικά νόστιμες.” Ο Χόλινς λέει στην Post .

Αν στην πραγματικότητα γεννήθηκε το 1832, ο Τζόναθαν έχει ζήσει πολλά ιστορικά γεγονότα. Για να αναφέρουμε μόνο μερικά:

  • Η δεύτερη ορκωμοσία του Προέδρου Andrew Jackson το 1833 και οι ορκωμοσίες 39 ακόμη προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών
  • Η πρώτη φωτογραφία ενός ατόμου τραβήχτηκε το 1838
  • Ο λαμπτήρας πυρακτώσεως εφευρέθηκε το 1878
  • Η αρχή και το τέλος δύο παγκοσμίων πολέμων
  • Τα πρώτα βήματα του Neil Armstrong και του Buzz Aldrin στη Σελήνη το 1969

«Ενώ οι πόλεμοι, οι λιμοί, οι πανούκλες, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, ακόμη και τα έθνη έρχονται και παρέρχονται, εκείνος συνεχίζει, αγνοώντας εντελώς το πέρασμα του χρόνου», λέει ο Χόλινς στην Post . “Ο Τζόναθαν είναι σύμβολο της επιμονής, της αντοχής και της επιβίωσης και έχει αποκτήσει εμβληματική θέση στο νησί.”

Αν και ο Τζόναθαν είναι πλέον τυφλός και έχει χάσει την όσφρησή του, συνεχίζει να ασχολείται με τις αγαπημένες του ασχολίες: την ηλιοθεραπεία, τον ύπνο, το φαγητό και το ζευγάρωμα.

«Παρά την ηλικία του, ο Τζόναθαν εξακολουθεί να έχει καλή λίμπιντο και θεωρείται συχνά να ζευγαρώνει με την Έμμα και μερικές φορές με τον Φρεντ – τα ζώα συχνά δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φύλο», εξηγεί ο Χόλινς στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες .

Τα αγαπημένα φαγητά της χελώνας περιλαμβάνουν τις μπανάνες, το λάχανο, τα καρότα και τα μήλα – που του ταΐζονταν με το χέρι από τον Χόλινς.

Για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του, οι αξιωματούχοι του νησιού σχεδιάζουν να φτιάξουν μια σειρά από αναμνηστικά γραμματόσημα, αναφέρει το CNN. Οι επισκέπτες που κάνουν ένα ταξίδι για να δουν τον Τζόναθαν θα λάβουν ένα πιστοποιητικό με μια φωτογραφία του πρώτου του αποτυπώματος.

Recommended For You