Ο Προβολέας στη Μέση Ανατολή

images

Έχοντας φιλοξενήσει πολλούς από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, η Μέση Ανατολή αποτελεί πλούσια πηγή αρχαιολογικών θησαυρών.

imagesΧαναναίοι Οινοποιοί

Το 2013, αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα τεράστιο χαναανιτικό κελάρι κρασιού ηλικίας περίπου 3.700 ετών. Το κελάρι περιείχε 40 μεγάλες στάμνες που μπορούσαν να αποθηκεύσουν το αντίστοιχο 3.000 σημερινών μπουκαλιών κρασιού. Κάποιος αρχαιολόγος που ανέλυσε τα κατακάθια στις στάμνες επισήμανε ότι οι Χαναναίοι ήταν προσεκτικοί οινοποιοί. Ο ίδιος δήλωσε: «Η συνταγή για το συγκεκριμένο κρασί ακολουθήθηκε επακριβώς σε κάθε στάμνα».

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Η Αγία Γραφή κάνει λόγο για την παραγωγή “του καλύτερου κρασιού” στον αρχαίο Ισραήλ και την αποθήκευση κρασιού σε μεγάλες στάμνες.—Άσμα Ασμάτων 7:9· Ιερεμίας 13:12.

Πληθυσμιακή Έκρηξη

Στην Αίγυπτο, το 2012 γεννήθηκαν 560.000 περισσότερα μωρά από ό,τι το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απότομη αύξηση που σημειώθηκε ποτέ σε ολόκληρη την αιγυπτιακή ιστορία», είπε ο Μάγκεντ Οσμάν από την αιγυπτιακή εταιρία έρευνας Μπασέρα. Μερικοί ειδικοί λένε ότι, αν η αύξηση συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, η χώρα θα δει ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε νερό, ενέργεια και τρόφιμα.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Σύμφωνα με τη Γραφή, ο σκοπός του Θεού για τους ανθρώπους είναι “να γεμίσουν τη γη” στον κατάλληλο βαθμό και να απολαμβάνουν όλοι επαρκείς προμήθειες.—Γένεση 1:28· Ψαλμός 72:16.

Ανακαλύφτηκε «Κομπόδεμα»

Πάνω από 100 μπρούντζινα νομίσματα με την επιγραφή «Έτος Τέσσερα» ανακαλύφτηκαν κοντά σε αυτοκινητόδρομο στο Ισραήλ. Η χρονολογία παραπέμπει στο τέταρτο έτος της Ιουδαϊκής εξέγερσης κατά των Ρωμαίων (το οποίο ξεκίνησε την άνοιξη του 69 και τελείωσε την άνοιξη του 70 Κ.Χ.)—της εξέγερσης που οδήγησε στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ. «Προφανώς κάποιος εδώ φοβόταν ότι το τέλος πλησίαζε—ίσως μπορούσε να δει την προέλαση του ρωμαϊκού στρατού», αναφέρει ο Πάμπλο Μπετσέρ, ένας από τους επικεφαλής των ανασκαφών. «Έκρυψε την περιουσία του ελπίζοντας να έρθει και να την ξαναπάρει αργότερα».

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Το 33 Κ.Χ., ο Ιησούς προείπε την πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους. Παρότρυνε τους Χριστιανούς να φύγουν στα βουνά για να βρουν ασφάλεια.—Λουκάς 21:20-24.

πηγή

Recommended For You