Οι Πρόσφυγες Αντιμετωπίζουν Άσχημη Μεταχείριση Παντού

imagesΤο 2015 ο αριθμός των προσφύγων σημείωσε μεγάλη αύξηση παγκόσμια φτάνοντας τα 50 εκατομμύρια και πλέον, λέει η Σάντακο Ογκάτα, αρμοστής της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες. Υπήρχαν μόνο 15 εκατομμύρια πρόσφυγες το 1991, όταν αυτή ανέλαβε καθήκοντα.

Η πολιτική αστάθεια και οι διαμάχες μεταξύ εθνοτήτων είναι οι κύριες αιτίες της αυξανόμενης συρροής προσφύγων, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Süddeutsche Zeitung). Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν άσχημη μεταχείριση παντού. Γιατί;

Επειδή στις νέες χώρες που τους υποδέχτηκαν, πρόσθεσε η αρμοστής, συχνά οι πρόσφυγες γίνονταν ολοένα και περισσότερο στόχος βίας. Το φυλετικό μίσος και η περιφρόνηση για τους ξένους γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα, είπε η ίδια.

Ο αριθμός των προσφύγων έχει υπεροχταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, λέει η Σάντακο Ογκάτα, Ύπατη Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για Θέματα Προσφύγων, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα «μια ανησυχητική αύξηση της εχθρικής στάσης και της ξενοφοβίας». Ως το τέλος του περασμένου έτους, 19,7 εκατομμύρια πρόσφυγες ζούσαν έξω από την πατρίδα τους, και ακόμα 24 εκατομμύρια είχαν γίνει πρόσφυγες μέσα στα ίδια τους τα σύνορα.

Παγκόσμια, 1 στους 125 ανθρώπους έχει αναγκαστεί να στερηθεί τη φυσιολογική οικογενειακή ζωή εξαιτίας βίας, εμφύλιου πολέμου ή διωγμού. Αυτό έχει ξεπεράσει «την ικανότητα του κόσμου να ανταποκριθεί» και την «ανθρώπινη παράδοση σχετικά με την παροχή ασύλου», αναφέρει η εφημερίδα Δε Ουάσινγκτον Ποστ (The Washington Post), σχολιάζοντας αυτή την πρώτη παγκόσμια μελέτη για τους πρόσφυγες.

Αρκετές χώρες, ήδη καταβαρημένες από την ύφεση και εξαντλημένες από τις φαινομενικά άλυτες συγκρούσεις, έχουν πάρει μέτρα για να κλείσουν την πόρτα τους στους πρόσφυγες. «Ουσιαστικά όλες οι συγκρούσεις οι οποίες δημιουργούν πρόσφυγες και έλαβαν χώρα στον κόσμο στη διάρκεια του . . . 1993 έγιναν μέσα σε κράτη και όχι ανάμεσα σε αυτά», έλεγε η μελέτη, ζητώντας τη δημιουργία μιας διεθνούς πολιτικής για τον τερματισμό των εμφύλιων πολέμων. Εν τω μεταξύ, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ένα «λιγότερο φιλόξενο κλίμα».

Recommended For You