Οδός Πειραιώς 132: Βόλτα στο παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

Πώς τα βιβλία που πετιούνται στους κάδους, δημιουργούν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που δεν έχουν στέγη; Με αλληλεγγύη και λίγη ευρηματικότητα.

Σάββατο μεσημέρι και οι επισκέπτες του παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων στην οδό Πειραιώς 132 δε σταματούν να εκπλήσσονται από τους «θησαυρούς» που βρίσκουν στις σειρές των βιβλίων που είναι τακτοποιημένες και καθαρές. Ποίηση , εκδόσεις οίκων που δεν υπάρχουν πια, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, βιβλία καινούργια σχεδόν και παλαιά, μερικά σπάνια που δε βρίσκονται πια σε βιβλιοπωλεία.

Ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης, ευγενικός και διακριτικός βοηθάει τον κόσμο που ψάχνει κάτι που τον ενδιαφέρει. Η ιστορία της γέννησης του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων ξεκινά από την δύσκολη στιγμή της ζωής του όταν ο 68χρονος εργαζόμενος σε εκδοτικό οίκο, βρέθηκε χωρίς δουλειά και μη έχοντας συμπληρώσει τα ένσημά του για σύνταξη βρέθηκε και χωρίς σπίτι. Ένα φιλικό του πρόσωπο του παραχώρησε προσωρινή στέγη στα Πατήσια. Τότε άρχισε να σκέφτεται τι μπορεί να κάνει ώστε να μην βρεθεί ποτέ ξανά σε τόσο δύσκολη θέση. Έτσι του ήρθε η ιδέα του παλαιοπωλείου, μιας και ήδη έβγαζε λίγα χρήματα ψάχνοντας στους κάδους για βιβλία, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε στο Μοναστηράκι.

Μαζί με δύο φίλους του -που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα εργασίας και στέγης- έστησε το μικρό αλληλέγγυο παλαιοπωλείο, το οποίο εκτός από βιβλία έχει και ένα σωρό μικροπράγματα με ενδιαφέρον.

Ζητά να του χαρίσουμε όχι μόνο βιβλία αλλά και άλλα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια (ρούχα και αντικείμενα), ώστε να αγαπηθούν ξανά από την αρχή, στηρίζοντας παράλληλα τρεις θέσεις εργασίας.

Στο κάλεσμα που κάνει λέει «Στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας. Μαζεύουμε βιβλία, χρηστικά αντικείμενα, ρουχισμό κ.ά. Μπορείτε να προσφέρετε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο. Είναι η μαγιά για το Παλαιοπωλείο των αστέγων. Μπορείτε να φέρετε τις προσφορές σας στην αποθήκη της οδού Πειραιώς 132. Κάθε μέρα από 9 το πρωί έως 4 το απόγευμα».

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα, το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς για να ανακαλύψετε καινούργιους θησαυρούς σε πολύ χαμηλές τιμές.Και να στηρίξετε το εγχείρημα ενός άστεγου που δημιούργησε θέσεις εργασίας από το τίποτα.

Info: Παλαιοπωλείο των αστέγων, Πειραιώς 132, καθημερινά 9 – 4. Πληροφορίες: booksleonis@yahoo.gr, τηλ. 6977.239766.

Recommended For You