Νέα έρευνα: Η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο

Για πολλά χρόνια υπάρχουν ανησυχίες και πραγματοποιούνται έρευνες για το αν, τελικά, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο – ειδικότερα καρκίνο του εγκεφάλου εφόσον συχνά βρίσκονται κοντά στο πρόσωπό μας.

Είναι αλήθεια ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία, όμως πρόκειται για ραδιοσυχνότητες, με πολύ χαμηλότερη ενέργεια από την ιονίζουσα ακτινοβολία που θα λάβετε από μια ακτινογραφία η οποία σε μεγάλες “δόσεις” μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και τελικά να οδηγήσει σε καρκίνο. Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από ένα κινητό τηλέφωνο δε λειτουργεί με αυτό τον τρόπο – και νέες έρευνες συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Μία νέα μελέτη φέρνει αντικρουόμενα αποτελέσματα, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Σ’ αυτήν αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν μεν όγκους γύρω από την καρδιά τους, θηλυκοί αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ωστόσο όχι, ενώ ούτε τα αρσενικά ούτε τα θηλυκά ποντίκια παρουσίασαν προφανή προβλήματα υγείας σε μια δεύτερη μελέτη. Καμία από τις μελέτες δεν κατέδειξε ωστόσο σαφείς ενδείξεις ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων προκαλεί όγκους στον εγκέφαλο, αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν το ζήτημα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνίας (FDA) των ΗΠΑ έχει βάλει περιορισμούς σχετικά με το πόση ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να εκπέμπει το κινητό σας τηλέφωνο, όμως και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει λόγο σχετικά με αυτά τα όρια. Έτσι, η FDA ζήτησε από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP), ένα τμήμα στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, να διερευνήσει το ζήτημα. Με βάση τα αποτελέσματα του NTP, καθώς και αυτά εκατοντάδες άλλων μελετών, η FDA εξακολουθεί να είναι βέβαιη ότι τα ισχύοντα όρια για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι ασφαλή.

Η μελέτη στους αρουραίους χρησιμοποίησε συχνότητες 2G και 3G – όχι τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται σε πιο προηγμένα δίκτυα 4G ή 5G. Οι ερευνητές εξέθεσαν ολόκληρο το σώμα των τρωκτικών στις ακτινοβολίες για περισσότερο από εννέα ώρες την ημέρα, για διάστημα έως και δύο ετών (ένας αρουραίος 2 ετών είναι σχεδόν ισοδύναμος με ένα 70χρονο άτομο). “Αυτά τα επίπεδα έκθεσης ήταν πολύ υψηλότερα από ό,τι θα βιώσουν οι άνθρωποι ποτέ”, σημειώνει ο ερευνητής John Bucher, “έτσι, αυτά τα ευρήματα δε θα πρέπει να θεωρούνται ότι τα αποτελέσματά τους είναι τα ίδια με τη χρήση κινητού τηλεφώνου”, λέει. Ακόμη και με αυτά τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα έκθεσης, όμως οι συνδέσεις με εμφάνιση καρκίνου εξακολουθούν να είναι “ως επί το πλείστον αμφιλεγόμενες ή διφορούμενες”, σύμφωνα με όσα σημειώνουν από την FDA.

Τι σημαίνουν αυτές οι έρευνες στα τρωκτικά για τους ανθρώπους; Οι ειδικοί αναφέρουν: “Ακόμη και με συχνή καθημερινή χρήση από τη μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων, δεν έχουμε δει αύξηση όγκων του εγκεφάλου”.

Ο Otis Brawley, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Καρκινολογικής Εταιρείας, συμφωνεί σε συνέντευξή του στο The Associated Press. “Τα αποδεικτικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου είναι αδύναμα και, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε διαπιστώσει υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στους ανθρώπους… Πραγματικά, κρατάω το κινητό μου στο αυτί μου”.

https://www.digitallife.gr

Recommended For You