Λικέρ λεμόνι, από τη λεμονιά μας

Είναι και ορεκτικό και χωνευτικό, πίνεται μόνο του σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς δροσερό, αρωματίζει κέικ, κρέμες, παγωτά και άλλα γλυκά, ακόμη και στο τσάι μου ρίχνω μερικές σταγόνες, ακόμη και σε βινεγκρέτ το έχω δοκιμάσει και είναι υπέροχο.

imagesΥλικά

  • 8-9 λεμόνια, βιολογικά και ακέρωτα
  • 1 μπουκάλι βότκα (750 ml)
  • 2 φλ. άσπρη ζάχαρη
  • 1 ½ φλ νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε. Με ένα πολύ κοφτερό εργαλείο αφαιρούμε προσεκτικά την κίτρινη φλούδα*. Βάζουμε τις φλούδες μαζί με τη βότκα σε γυάλινο βάζο, το σφραγίζουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό χώρο τουλάχιστον 45 ημέρες. Τις πρώτες 10 ημέρες ανακινούμε κάθε τόσο το βάζο.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ώσπου να διαλυθεί εντελώς και για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Εντωμεταξύ φιλτράρουμε 4 φορές το λικέρ περνώντας το από χάρτινο φίλτρο του καφέ με καινούργιο φίλτρο κάθε φορά. Αυτή η διαδικασία είναι εντελώς απαραίτητη για να πάρουμε ένα εντελώς διαφανές λικέρ με λαμπερό χρώμα. Προσθέτουμε το κρύο σιρόπι στο φιλτραρισμένο αλκοόλ, ανακατεύουμε καλά, σφραγίζουμε και αφήνουμε να μείνει άλλες 45 ημέρες** πριν το σερβίρουμε.

Τιπς:

*Τα λεμόνια πρέπει να είναι χοντρόφλουδα και με λεία επιφάνεια γιατί τότε βγαίνει πιο εύκολα το κίτρινο μέρος που χρειαζόμαστε. Αν πάρουμε έστω και λίγο από το λευκό μέρος της φλούδας, το λικέρ θα πικρίσει. Πρέπει, λοιπόν, να το αφαιρέσουμε πολύ προσεκτικά.

**Οσο περισσότερο μένει το λικέρ σφραγισμένο, τόσο περισσότερο βελούδινη γίνεται η γεύση και το άρωμά του.

***Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε λικέρ και με άλλα εσπεριδοειδή ή με μια ποικιλία από φλούδες.

 http://www.bostanistas.gr

Recommended For You