Κακούργα Πεθερά “καημένε Αθανασόπουλε τι σου έμελλε να πάθεις”

Το πρώτο έγκλημα πάθους στην Ελλάδα, που σκανδάλισε την κοινή γνώμη κι έγινε ως και ρεμπέτικο τραγούδι, ήταν η δολοφονία του εργολάβου Δημήτρη Αθανασόπουλου, το 1931, υπόθεση γνωστή και ως «το έγκλημα της Χαροκόπου».

Την Παραμονή των Θεοφανίων εκείνης της χρονιάς, η Άρτεμις Κάστρου πείθει τον ανιψιό της να σκοτώσει τον γαμπρό της, Αθανασόπουλο, στον ύπνο του, επειδή «κακοποιούσε την κόρη της», όπως ισχυρίστηκε στην Αστυνομία.

Αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι και η ίδια διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον γαμπρό της και θύμα. Μάνα και κόρη, η όμορφη Φούλα Αθανασοπούλου, προσπάθησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα.

Έκαψαν το πτώμα, το τεμάχισαν και το πέταξαν στον Κηφισό. Οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε θάνατο, όμως αποφυλακίστηκαν δέκα χρόνια αργότερα, επωφελούμενες από νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το έγκλημα της Χαροκόπου χαρακτηρίστηκε ως «το έγκλημα του αιώνος». Ενέπνευσε δε τον ρεμπέτη Ιάκωβο Μοντανάρη, που έγραψε το εμπορικότερο τραγούδι της δισκογραφίας των 78 στροφών («Κακούργα πεθερά»).

ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΠΕΘΕΡΑ, 1931, ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΛΓΚΑΣ

Σύνθεση του Ιάκωβου Μοντανάρη που υπήρξε μεγάλη επιτυχία της εποχής. Φωνογραφήθηκε στις 11-12 Μαΐου 1931. Ερμηνεύει ο Αντώνης Νταλγκάς. Ορχήστρα με βιολί(Μακρυκώστας), τσίμπαλο(Πατεράκης) και κιθάρα(Σκαρβέλης). Δίσκοι His Masters Voice Ελλάδος / AO-2011 / OW-267, Orthophonic Αμερικής / S-601 και Rca Victor Αμερικής / 38-3006. Το έχουν ερμηνεύσει επίσης ο Κώστας Νούρος, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Μαρίκα Πολίτισσα και ο Ζαχαρίας Κασιμάτης· όλες οι φωνογραφήσεις είναι του 1931, απόδειξη της δημοφιλίας του τραγουδιού. Το τραγούδι αναφέρεται στη δολοφονία του εργολάβου Αθανασόπουλου, που έγινε στις 4 Ιανουαρίου 1931 στην Καλλιθέα, από την πεθερά του, τη γυναίκα του, τον εξάδελφό της γυναίκας του(ανηψιός), με συνεργό και την υπηρέτρια του σπιτιού. Ο Αθανασόπουλος πυροβολήθηκε στην αρχή από τον Μοσκιό και εν συνεχεία τεμάχισαν το πτώμα του, δοκίμασαν να το κάψουν, αλλ’ απέτυχαν και τα κομμάτια μισοκαμμένα τα πέταξαν-τυλιγμένα σε εφημερίδες- στον Ιλισσό, όπου και τυχαία αποκαλύφθηκαν τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες για την ηχογράφηση στη σελίδα rebetiko.sealabs.net

Recommended For You