Η ημερομηνία της γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή

imagesΤα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε πολλές μη Χριστιανικές χώρες. Εφόσον η πλειονότητα των θρησκειών του Χριστιανικού κόσμου έχει αποδεχτεί αυτή τη γιορτή, μπορεί να προξενεί κάποια έκπληξη το γεγονός ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν τη γιορτάζουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως δηλώνουν ξεκάθαρα πολλές εγκυκλοπαίδειες, τα γενέθλια του Ιησού ορίστηκαν αυθαίρετα στις 25 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμπίπτουν με μια ειδωλολατρική ρωμαϊκή γιορτή. Προσέξτε τις ακόλουθες δηλώσεις από διάφορα εγκυκλοπαιδικά έργα:

«Η ημερομηνία της γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα Ευαγγέλια δεν αναφέρουν ούτε τη μέρα ούτε το μήνα».—Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια (New Catholic Encyclopedia), Τόμος Β΄, σελίδα 656.

«Τα περισσότερα από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που επικρατούν σήμερα στην Ευρώπη ή που έχουν καταγραφεί από προγενέστερους καιρούς δεν είναι γνήσια Χριστιανικά έθιμα, αλλά ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία έχει αφομοιώσει ή ανέχεται. . . . Τα Σατουρνάλια της Ρώμης παρείχαν το πρότυπο για τα περισσότερα από τα χαρούμενα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων».—Εγκυκλοπαίδεια της Θρησκείας και της Ηθικής (Encyclopædia of Religion and Ethics, Εδιμβούργο, 1910), συντάχτηκε από τον Τζέιμς Χάστινγκς, Τόμος Γ΄, σελίδες 608, 609.

«Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου σε όλες τις Χριστιανικές εκκλησίες από τον τέταρτο αιώνα και ύστερα. Εκείνη την εποχή, αυτή ήταν η ημερομηνία της ειδωλολατρικής γιορτής του χειμερινού ηλιοστασίου που ονομαζόταν η ‘Γέννηση (νατάλε, στη λατινική) του Ήλιου’, επειδή φαινόταν σαν να ξαναγεννιόταν ο ήλιος καθώς μεγάλωναν οι μέρες. Στη Ρώμη, η Εκκλησία υιοθέτησε αυτό το άκρως δημοφιλές έθιμο . . . δίνοντάς του ένα νέο ορισμό».—Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια (Encyclopædia Universalis, 1968, στη γαλλική), Τόμος 19, σελίδα 1375.

«Η ανάπτυξη της γιορτής των Χριστουγέννων επηρεάστηκε από την αντίθεση που υπήρχε με την ειδωλολατρική γιορτή του Σολ Ινβίκτους (Μίθρα). Από την άλλη πλευρά, η 25η Δεκεμβρίου, επειδή ήταν η μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, ταυτίστηκε με το φως που απλώθηκε στον κόσμο μέσω του Χριστού, και ο συμβολισμός του Σολ Ινβίκτους μεταφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στον Χριστό».—Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους (Brockhaus Enzyklopädie, στη γερμανική), Τόμος 20, σελίδα 125.

Όταν έμαθαν την αλήθεια για τα Χριστούγεννα, πώς αντέδρασαν μερικοί; Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (The Encyclopædia Britannica) σημειώνει: «Το 1644 οι Άγγλοι πουριτανοί απαγόρευσαν κάθε εορταστική εκδήλωση ή θρησκευτική λειτουργία μέσω κοινοβουλευτικής πράξης, με το σκεπτικό ότι αυτά [τα Χριστούγεννα] αποτελούσαν ειδωλολατρική γιορτή, και έδωσαν την εντολή να τηρείται νηστεία. Ο Κάρολος Β΄ επανέφερε τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά οι Σκωτσέζοι προσκολλήθηκαν στην άποψη των Πουριτανών». Οι πρώτοι Χριστιανοί δεν γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν τα γιορτάζουν σήμερα ούτε λαβαίνουν μέρος σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, η Αγία Γραφή μιλάει ευνοϊκά για την ανταλλαγή δώρων και την πρόσκληση συγγενών και φίλων για κάποιο χαρούμενο γεύμα σε άλλες περιπτώσεις. Ενθαρρύνει τους γονείς να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να είναι ειλικρινά γενναιόδωρα, αντί να κάνουν δώρα απλώς και μόνο όταν αυτό αναμένεται κοινωνικά. (Ματθαίος 6:2, 3) Τα παιδιά των Μαρτύρων του Ιεχωβά διδάσκονται να ανέχονται και να σέβονται, και σε αυτό περιλαμβάνεται η αναγνώριση του δικαιώματος που έχουν οι άλλοι να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Με τη σειρά τους, αυτά τα παιδιά το εκτιμούν όταν γίνεται σεβαστή η απόφασή τους να μη συμμετέχουν σε χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Recommended For You