Δικαστήριο δικαίωσε τον κόκορα Μορίς: Μπορεί να συνεχίσει να λαλεί, ακόμη και νωρίς

Γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι ένας κόκορας, ονόματι Μορίς, μπορεί να συνεχίσει να λαλεί τα ξημερώματα παρά τα παράπονα των γειτόνων, σε μια υπόθεση την οποία τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως μια μάχη ανάμεσα στην πόλη και την ύπαιθρο.

«Ο Μορίς κέρδισε και οι ενάγοντες πρέπει να καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του 1.000 ευρώ ως αποζημίωση με τόκους» και να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα, δήλωσε στο AFP ο Ζιλιέν Παπινό, ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του Μορίς, της Κορίν Φεσό.

Το δικαστήριο του Ροσφόρ, στη δυτική Γαλλία, απέρριψε το αίτημα των γειτόνων της Φεσό να σιωπήσει ο Μορίς.

«Σήμερα ο Μορίς κέρδισε μια μάχη για ολόκληρη τη Γαλλία», είπε η Φεσό.

Ο 4χρονος πετεινός ζει στο Σεν-Πιερ ντ’ Ολερόν, την μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού Ολερόν, με περίπου 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και 35.000 το καλοκαίρι.

Τα κικιρίκου του ενόχλησαν έναν γείτονα, τον Ζαν-Λουί Μπιρόν, ο οποίος είναι κάτοικος πόλης, αλλά έχει αγοράσει το διπλανό σπίτι σε εκείνο των ιδιοκτητών του Μορίς και προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Η περίπτωση του Μορίς υπενθυμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων στη Γαλλία, οι οποίοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες χωρίς να είναι προετοιμασμένοι για την πραγματικότητα της εξοχής, όπως οι ήχοι των ζώων, τα έντομα ή οι άσχημες οσμές.

Παρόμοιες υποθέσεις έχουν φτάσει στο παρελθόν στα γαλλικά δικαστήρια με κατηγορούμενες… αγελάδες ή καμπάνες εκκλησιών, αλλά καμία δεν πήρε τόσο μεγάλη δημοσιότητα όσο η περίπτωση του Μορίς, η οποία προκάλεσε εκδηλώσεις συμπαράστασης μέχρι και από τις ΗΠΑ.

Η ιστορία του έφτασε ως τους New York Times που δημοσίευσαν σχετικό άρθρο, ενώ κυκλοφόρησαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Aφήστε με να τραγουδήσω» και «Ομάδα Μορίς» καθώς και μια αίτηση «για τη σωτηρία του Μορίς» που συγκέντρωσε 140.000 υπογραφές.

Recommended For You