Αυτές είναι οι 17 μικρές αλλαγές για μια καλύτερη ζωή

Μια νέα χρονιά ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες και όπως είναι φυσικό όλοι, είτε στο βάθος του μυαλού τους, είτε φωναχτά, βάζουν τους στόχους για το 2016.

Σίγουρα αρκετοί έχετε αποφασίσει ένα πιο υγιές 2016. Τώρα το θέμα πως να το πετύχετε αυτό.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες σχετικά μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή και έτσι να αρχίσετε να ζείτε πιο υγιεινά. Χωρίς υπερβολές και ακρότητες είναι όλα εφικτά.

Διαβάστε παρακάτω πώς να ξεκινήσετε την υγιεινή ζωή σας:

1. Τρώτε φρούτα αντί για γλυκά

couple.jpg

Είναι σίγουρα δύσκολο… Ακούγεται και κάπως… σκληρό. Μια λιχουδιά είναι γλυκιά διότι περιέχει επεξεργασμένη ζάχαρη, συνήθως είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και έχει και σιρόπι καλαμποκιού. Τα φρούτα είναι γλυκά, γιατί περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.

2. Κάντε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ με γεμάτο στομάχι

INFLATION.jpg

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα σνακ ή ένα κανονικό γεύμα πριν επισκεφθούν το σούπερ μάρκετ αγοράζουν λιγότερα  ανθυγιεινά τρόφιμα, πιθανώς επειδή δεν οδηγούνται σε παρόρμηση από την πείνα.

Τρώγοντας πριν από τα ψώνια θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες, γιατί απλά δεν θα τα αγοράσετε και δεν θα τα βρείτε στα ντουλάπια του σπιτιού σας.

Η Amy Yaroch, του κέντρου διατροφής Gretchen Swanson στην Ομάχα της Νεμπράσκα, είπε στο Reuters Health ότι η έρευνα έδειξε πώς όσοι πηγαίνουν πεινασμένοι στο σούπερ μάρκετ αγοράζουν πρόχειρο φαγητό.

3. Μαγειρέψτε το σπίτι

kitchen.jpg

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα δεν λειτουργεί, γιατί κόβοντας ολόκληρες ομάδες από τρόφιμα στο τέλος θέλετε να φάτε περισσότερο από αυτά τα απαγορευμένα τρόφιμα. Αλλά το μαγείρεμα στο σπίτι συνδέεται με την περισσότερο υγιεινή κατανάλωση τροφίμων, την εξοικονόμηση χρημάτων για φαγητό έξω, και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Το κλειδί είναι να μάθουμε πώς μαγειρεύονται πραγματικά τρόφιμα. Δηλαδή είναι ευκαιρία τη νέα χρονιά να ξεκινήσετε μαγείρεμα χρησιμοποιώντας πραγματικές πρώτες ύλες και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μαγειρεύοντας τρόφιμα που δεν είναι προπαρασκευασμένα μειώνεται η κατανάλωση των trans-λιπαρών, το υπερβολικό αλάτι και η κρυμμένη ζάχαρη – η οποία εμφανίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα όπως το dressing σαλάτας ή και η σάλτσα ντομάτας.

Έρευνα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι οικογένειες που μαγειρεύουν και τρώνε στο σπίτι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, λιγότερα ανθυγιεινά λίπη και έχουν λιγότερη χοληστερόλη. Ενώ είναι ακόμα δυνατό να μαγειρεύουν ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι, το μαγείρεμα δίνει στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο πάνω στο τι τρώνε.

Αγοράστε τοπικά προϊόντα και φρούτα και λαχανικά εποχής.

4. Πιείτε μαύρο καφέ

Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι καφές κάνει καλό στην υγεία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι μελέτες όμως αφορούν μόνο τον καφέ! Πρέπει να βγάλετε το γάλα, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, τις αρωματικές ουσίες και τα διάφορα σιρόπια…

5. Βγάλτε το βούτυρο από το τοστ και βάλτε αβοκάντο

avocado.jpg

Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή των υγιών λιπών. Το σαρκώδη πράσινο φρούτο βρίσκεται στη λίστα με τα superfood και είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, βιταμίνες C και E, και φυτικές ίνες.

Δοκιμάστε στο τοστ αντί να αλείψετε τις φέτες με βούτυρο να το κάνετε με αβοκάντο!

6. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ολικής αλέσεως

Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Είναι μια απλή και εύκολη κίνηση και όλοι γνωρίζουν ότι το ψωμί ολικής αλέσεως έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από το κανονικό άσπρο ψωμί, και βοηθά στην πέψη επιβραδύνοντας την απορρόφηση των σακχάρων.

7. Πίνετε άφθονο νερό

Σίγουρα έχετε ακούσει και για το νερό. Τα οφέλη από το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι πολλά. Το σώμα σας είναι ισορροπημένο και έχει περισσότερη ενέργεια. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένοι ισχυρισμοί ότι μπορείτε να χάσετε βάρος, αν πίνετε νερό πριν από κάθε γεύμα.

8. Ανεβάστε ρυθμό

walking0.jpg

Αλλάξτε τον τρόπο που περπατάτε. Το δυναμικό Βάδισμα δεν θα έχει ως μοναδικό να φτάσετε στον προορισμό σας πιο γρήγορα. Μια μελέτη του 2013 από περίπου 40.000 περιπατητές διαπίστωσε ότι όσοι περπατούν αργά έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν έναν πιο γοργό ρυθμό.

9. Παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας (ή να κατεβείτε από το λεωφορείο ή το τρένο σας μια στάση νωρίτερα)

Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να κερδίσετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Το περπάτημα καίει θερμίδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, ακόμη και ενισχύει τα οστά. Και η άσκηση δεν είναι καλή μόνο για το σώμα σας, αλλά μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το μυαλό σας υγιές.

10. Πάρτε τις σκάλες

Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάψετε θερμίδες και οι μύες των ποδιών να ενισχυθούν όταν δεν μπορείτε να βρείτε το χρόνο για γυμναστήριο.

11. Σταθείτε στο ένα πόδι, ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας

Μπορεί να σας φαίνεται… κάπως, αλλά αυτή είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία σας, η οποία είναι κρίσιμη για την υγεία σας.

%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CF%83%CE%

12. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά

Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη των λοιμώξεων και για να μην αρρωσταίνετε. Απλά βεβαιωθείτε ότι κάνετε με το σωστό τρόπο.

13. Να φοράτε αντηλιακό

Μπορεί να μοιάζει αστεία η υπενθύμιση, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

14. Κάντε διαλογισμό για περίπου 30 λεπτά την ημέρα

Νέες έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε το άγχος, να βελτιώσει τη μνήμη σας, αλλά και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαλογιζόταν για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για ένα μήνα είχαν αλλαγές σε ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αυτορρύθμιση.

meditation-workplace.jpg

15. Διαβάστε ένα βιβλίο

Αναπτύξτε τις γνώσεις σας και ταυτόχρονα μειώστε το άγχος σας. Το 2012 πραγματοποιήθηκε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η ανάγνωση βιβλίων μειώνει το άγχος.

16. Κλείστε το τηλέφωνο για μερικά λεπτά κάθε μέρα

Κλείνοντας το κινητό θα περάσετε σε μια κατάσταση πλήρους χαλάρωσης. Είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα να αποφύγετε τα τηλέφωνα πριν πέσετε στο κρεβάτι ή να ελέγξετε τα e-mail σας.

Smartphone-in-Hand.jpg

17. Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Όταν πάτε για ύπνο διαφορετική ώρα κάθε μέρα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενός είδους jet lag.

Recommended For You