Αλκοόλ και Εγκυμοσύνη

imagesΚάθε χρόνο στη Γερμανία γεννιούνται περίπου 10.000 μωρά με γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, αναφέρει η εφημερίδα Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ. Σχεδόν 4.000 από αυτά έχουν σοβαρές και μόνιμες αναπηρίες. «Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», προειδοποιεί η Ζαμπίνε Μπέτσινγκ, εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ναρκωτικών ουσιών. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους γιατρούς, τις μαίες και τις έγκυες γυναίκες να συνειδητοποιήσουν πληρέστερα ότι έστω και ένα ποτό κάπου κάπου θα μπορούσε να βλάψει το παιδί διανοητικά και σωματικά ή να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς».

Μια ιδιαίτερα τραγική συνέπεια της κατάχρησης αλκοόλ είναι η επίδρασή του στα αγέννητα μωρά. «Το αλκοόλ προξενεί πολύ μεγαλύτερη βλάβη στο αναπτυσσόμενο έμβρυο από ό,τι η κατάχρηση οποιουδήποτε φαρμάκου», αναφέρει η εφημερίδα Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune). Όταν μια έγκυος πίνει, το παιδί που μεγαλώνει μέσα της πίνει και εκείνο, και η τοξική επίδραση του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα καταστροφική σε αυτό το στάδιο διαμόρφωσης του εμβρύου. Το αλκοόλ προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στο κεντρικό νευρικό του σύστημα. Οι νευρώνες δεν σχηματίζονται κατάλληλα. Τα κύτταρα καταστρέφονται. Άλλα κύτταρα καταλήγουν να αναπτύσσονται σε λάθος σημείο.

Το αποτέλεσμα, το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS), είναι η κυριότερη αιτία νοητικής υστέρησης στα νεογέννητα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτό το σύνδρομο περιλαμβάνουν διανοητικές βλάβες, γλωσσικές διαταραχές, καθυστέρηση της ανάπτυξης, δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια όσον αφορά τη συμπεριφορά, αργή ανάπτυξη, υπερδραστηριότητα και διαταραχές ακοής και όρασης. Πολλά τέτοια μωρά γεννιούνται επίσης με χαρακτηριστικές δυσμορφίες στο πρόσωπο.

Επιπρόσθετα, παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν ακόμη και μέτριες ποσότητες αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα σε κάποιους τομείς, όπως προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές ελλείψεις. «Δεν χρειάζεται να είσαι αλκοολική για να βλάψεις το μωρό σου», παρατηρεί η καθηγήτρια Αν Στράισγκουθ, από τη μονάδα βρεφών με εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, «αρκεί απλώς να πίνεις αρκετά και να είσαι έγκυος». Η έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας με θέμα Αλκοόλ—Η Επίδρασή του στην Υγεία (Alcool—Effets sur la santé) επισημαίνει: «Η απορρόφηση του αλκοόλ είναι επιβλαβής καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, και ποτέ δεν έχει προσδιοριστεί κάποια ελάχιστη δόση κάτω από την οποία δεν υπάρχουν κίνδυνοι». Συνεπώς, η σοφότερη πορεία για τις γυναίκες που είναι ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες πιθανώς είναι να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ.

«Νέες έρευνες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ από εγκύους και του αυξημένου κινδύνου βρεφικής λευχαιμίας», αναφέρει η εφημερίδα Δε Μέντικαλ Ποστ (The Medical Post) του Καναδά. Η μελέτη περιλάμβανε 302 θύματα λευχαιμίας που ήταν 18 μηνών ή μικρότερα όταν έγινε η διάγνωση της ασθένειας και μια ομάδα επαλήθευσης που αποτελούνταν από 558 άλλα μωρά. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν αλκοόλ στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κινδύνευαν δέκα φορές περισσότερο να παρουσιάσουν οξεία μυελοειδή λευχαιμία από ό,τι εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν έπιναν. Αναφέρθηκε ότι η νέα έρευνα συμφωνεί με άλλες μελέτες οι οποίες συνδέουν τις εγκύους που πίνουν αλκοόλ με τον αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας που διατρέχει το μωρό τους.

Recommended For You