Έχουν Βρει την Κιβωτό του Νώε στα βουνά του Αραράτ;

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι κάθε τόσο η αναζήτηση της κιβωτού του Νώε συγκεντρώνει προσωρινά τους προβολείς της δημοσιότητας. Ο ενθουσιασμός είναι κατανοητός. Αυτό το γιγάντιο σκάφος μέσα στο οποίο ο Νώε και η οικογένειά του επέζησαν από τον Κατακλυσμό το 2370-2369 Π.Κ.Χ. θα αποτελούσε ασφαλώς μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα. Παρά τις πολλές προσπάθειες, όμως, η αναζήτηση της κιβωτού του Νώε συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα. Μέσα στον κυκεώνα των θεωριών και των βαρύγδουπων ισχυρισμών, ποια πράγματα γνωρίζουμε με βεβαιότητα;

Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει ότι η κιβωτός του Νώε «κάθησε στα βουνά του Αραράτ». (Γένεση 8:4) Η περιοχή του Αραράτ περιλαμβάνει το επιβλητικό ύψωμα που τώρα ονομάζεται Όρος Αραράτ στην ανατολική Τουρκία, κοντά στη μεθόριο με την Αρμενία και το Ιράν.

Ύστερα από πολυάριθμες αποστολές προς αναζήτηση της κιβωτού του Νώε σε αυτή την περιοχή, υπάρχουν ενδιαφέροντες ισχυρισμοί αλλά όχι πειστικές αποδείξεις. Μυστηριώδεις αεροφωτογραφίες, κομμάτια ξύλο καλυμμένα με πίσσα, καθώς επίσης προσωπικές μαρτυρίες έχουν εντείνει την έρευνα για πιο χειροπιαστές αποδείξεις. Ωστόσο, η αναζήτηση εξελίσσεται μετ’ εμποδίων. Μια πολυσυζητημένη πιθανή τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 4.600 μέτρων στις πλαγιές του Όρους Αραράτ. Επιπρόσθετα, εξαιτίας πολιτικών εντάσεων στην περιοχή, δεν χορηγείται πάντοτε άδεια στις ξένες αποστολές για να ανεβούν στο βουνό.

Εντούτοις, πολλοί που έχουν πάθος με την υπόθεση της κιβωτού θα ήθελαν να πραγματοποιηθούν περισσότερες αποστολές στην περιοχή. Πιστεύουν ότι τμήματα της κιβωτού παραμένουν ανέπαφα στο χιονοσκέπαστο Όρος Αραράτ, θαμμένα στο χιόνι και στον πάγο κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Όπως ισχυρίζονται, μόνο τις χρονιές με ζεστά καλοκαίρια υπάρχει ελπίδα να δει κανείς την κιβωτό και να φτάσει σε αυτήν.

Τέτοιες ελπίδες τροφοδοτούνται από αρκετές μαρτυρίες. Ο Ιώσηπος, Ιουδαίος ιστορικός του πρώτου αιώνα Κ.Χ., αναφέρει πολλούς προγενέστερους ιστορικούς οι οποίοι υποστήριζαν ότι η κιβωτός ήταν ακόμη ορατή ψηλά στην οροσειρά του Αραράτ. Μάλιστα, λεγόταν ότι οι άνθρωποι έπαιρναν κομμάτια από τα πισσαρισμένα ξύλα της ως αναμνηστικά. Ένας από τους ιστορικούς τα λόγια των οποίων παρέθεσε ο Ιώσηπος ήταν ο Βηρωσσός, Βαβυλώνιος χρονικογράφος του τρίτου αιώνα Π.Κ.Χ.

Τον περασμένο αιώνα, μια από τις πιο εντυπωσιακές μαρτυρίες προήλθε από έναν Αρμένιο, τον Κεβόρκ Αγκοπιάν. Αυτός είπε ότι την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, ενώ ήταν ακόμη μικρό παιδί, πήγε μαζί με το θείο του στο σημείο όπου βρισκόταν η κιβωτός και μάλιστα σκαρφάλωσε πάνω σε αυτήν. Ο Αγκοπιάν πέθανε το 1972, αλλά ακόμη και σήμερα η μαρτυρία του συναρπάζει πολλούς και τους προκαλεί δέος.

Πραγματική Βάση για Πίστη;

Έχουμε πράγματι βάση να πιστεύουμε ότι οι εξερευνητές έχουν ανακαλύψει την κιβωτό ή ότι μπορεί να την ανακαλύψουν στο μέλλον; Ίσως, αλλά φαίνεται ότι έχουμε ακόμη μεγαλύτερη βάση να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς ένα τέτοιο εύρημα. Κατ’ αρχάς, θυμηθείτε ότι η Γραφή δεν λέει πού ακριβώς προσάραξε η κιβωτός όταν υποχώρησαν τα νερά του Κατακλυσμού. Απλώς αναφέρει τα «βουνά του Αραράτ».

Είναι επόμενο να έρχεται πρώτο στο μυαλό των εξερευνητών και των πιθανολόγων το μεγαλύτερο ύψωμα της περιοχής. Ωστόσο, οι Γραφές δεν λένε συγκεκριμένα ότι ο Θεός έκανε να καθήσει η κιβωτός πάνω στην κορυφή του Όρους Αραράτ, το οποίο είναι σήμερα ένα παγωμένο, ψηλό βουνό, σχεδόν πέντε χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.* Θυμηθείτε ότι ο Νώε και η οικογένειά του έζησαν μέσα στην κιβωτό αρκετούς μήνες αφότου αυτή κάθησε στο έδαφος. (Γένεση 8:4, 5) Επίσης, μετά την αποβίβασή τους, φαίνεται απίθανο να έπρεπε να κατεβούν οι ίδιοι και τα πολλά ζώα από μια πανύψηλη βουνοκορφή σαν ορειβάτες. Ίσως, λοιπόν, το σημείο όπου κάθησε η κιβωτός να ήταν πιο προσβάσιμο από ό,τι φαντάζονται μερικοί σύγχρονοι εξερευνητές, αλλά ταυτόχρονα αρκετά ψηλό ώστε να ταιριάζει στην περιγραφή των εδαφίων Γένεση 8:4, 5. Και ανεξάρτητα από το πού προσάραξε η κιβωτός στην περιοχή του Αραράτ, δεν θα είχε εξαφανιστεί εδώ και αιώνες λόγω αποσύνθεσης και λεηλασιών;

Επιπλέον, υπάρχει κάτι αμφισβητήσιμο στους δημόσιους ισχυρισμούς που κάνουν ενίοτε κάποιοι σχετικά με τη θρησκευτική σημασία των εξερευνήσεων. Ο διοργανωτής μιας αποστολής ισχυρίστηκε ότι η ανεύρεση της κιβωτού «θα εδραιώσει την πίστη εκατομμυρίων . . . και πολλοί θα γίνουν πιστοί». Σε μια συνέντευξη τύπου το 2004, είπε ότι η ανεύρεση της κιβωτού θα ήταν «το μεγαλύτερο γεγονός μετά την ανάσταση του Χριστού». Η εξερευνητική του αποστολή αργότερα ματαιώθηκε.

Θα μπορούσε πράγματι η ανεύρεση της κιβωτού του Νώε να εδραιώσει την πίστη ή ακόμη και να εμπνεύσει πίστη; Η Γραφή δείχνει ότι η γνήσια πίστη δεν εξαρτάται από ορατά και απτά αντικείμενα. (2 Κορινθίους 5:7) Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο σκεπτικιστές ώστε επιμένουν ότι μόνο οι υλικές αποδείξεις θα τους έκαναν να θέσουν πίστη σε κάποιες Γραφικές αφηγήσεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τέτοια άτομα δεν θα ανέπτυσσαν πίστη όσες αποδείξεις και αν είχαν. Ο ίδιος ο Ιησούς είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να πειστούν για τις πνευματικές αλήθειες—ακόμη και αν δουν να ανασταίνεται κάποιος από τους νεκρούς!Λουκάς 16:31.

Από την άλλη πλευρά, η γνήσια πίστη δεν είναι ευπιστία. Βασίζεται σε αδιάσειστες αποδείξεις. (Εβραίους 11:1) Υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις που να μπορούν να βοηθήσουν τους λογικούς ανθρώπους σήμερα να θέσουν πίστη στη Γραφική αφήγηση περί Κατακλυσμού; Ασφαλώς και υπάρχουν. Ο Ιησούς Χριστός δήλωσε ξεκάθαρα: «Μπήκε ο Νώε στην κιβωτό, και ήρθε ο κατακλυσμός». (Λουκάς 17:26, 27) Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή απόδειξη. Γιατί;

Ο Ιησούς βρισκόταν στον ουρανό προτού έρθει στη γη. (Ιωάννης 8:58) Παρακολούθησε την κατασκευή της κιβωτού και είδε τον Κατακλυσμό. Άρα λοιπόν, ποια απόδειξη είναι για εσάς πιο πειστική; Είναι η αυθεντική μαρτυρία που κατέθεσε ως αυτόπτης Εκείνος ο οποίος αποδείχτηκε απόλυτα αξιόπιστος και απέδειξε ότι είναι ο Γιος του Θεού; Ή είναι η αμυδρή πιθανότητα που υπάρχει να βρουν οι εξερευνητές μερικά αρχαία κομμάτια ξύλο σε μια παγωμένη βουνοκορφή; Όταν εξετάζουμε το ζήτημα υπό αυτό το πρίσμα, οι αποδείξεις ότι η κιβωτός του Νώε υπήρξε είναι ήδη αδιαμφισβήτητες. – πηγή

Recommended For You