Σύμφωνα με νόμο του 2016, τα σουπερμάρκετ στη Γαλλία απαγορεύεται να πετούν φαγητό που είναι κατάλληλο για βρώση. Κι ενώ η δωρεά φαγητού σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ήταν μέχρι πρόσφατα μια πράξη καλής θέλησης τώρα είναι απαίτηση. Τα καταστήματα που δεν συμμορφώνονται δέχονται πρόστιμο ως και 4.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
Όπως διαβάζουμε στoν Guardian: «Το πιο σημαντικό είναι, ότι επειδή τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεωθούν να υπογράψουν συμφωνίες δωρεών με φιλανθρωπικές οργανώσεις, θα μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα και την ποικιλία των τροφίμων που λαμβάνουν και διανέμουν. Όσον αφορά τη διατροφική ισορροπία, σήμερα υπάρχει έλλειψη κρέατος, φρούτων και λαχανικών. Ελπίζουμε ότι έτσι θα προωθήσουμε τα προϊόντα αυτά.»
Άραγε λειτουργεί; Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο νέος νόμος είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δωρεών και να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων. Οι εθελοντές πηγαίνουν σε πάνω από 9.000 σούπερ μάρκετ σε όλη τη Γαλλία όπου συλλέγουν τρόφιμα, γιαούρτι, πίτσα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τυριά. Αφού τα φορτώσουν σε φορτηγά, περίπου 125.000 εθελοντές μεταφέρουν τα προϊόντα σε εκκλησίες και κέντρα τροφίμων, απ’ όπου τα δίκτυα τραπεζών τροφίμων τα διανέμουν σε φτωχές οικογένειες.
Στη Γαλλία, πάνω από 5.000 φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων και χάρη στη νομοθεσία, σχεδόν οι μισές δωρεές προέρχονται πλέον από τα σούπερ μάρκετ. Ο νόμος αυτός έχει καταφέρει να αλλάξει τις πρακτικές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Είναι πιο προσεκτικές με το περιβάλλον και προσφέρουν περισσότερα.
πηγή: lifo.gr