Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας (κομμάτι κατάλληλο για κατσαρόλα, χωρίς κόκαλο) κομμένο σε 3-4 κομμάτια
3/4 – 1 κούπα ελαιόλαδο
10 – 12 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
1 κούπα κόκκινο (ή ροζέ) κρασί
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι (ή ένα κουταλάκι του γλυκού ξερό)
αλάτι, πιπέρι
Επί το έργον:
Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος στη χύτρα. Όταν θα ξεκολλήσουν μόνα τους (το δοκιμάζουμε αυτό χωρίς να τα τρυπάμε), τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι να τσιγαριστούν γύρω γύρω.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα σκόρδα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει έντονα, προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού και κλείνουμε τη χύτρα. Όταν ανυψωθεί η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πιο χαμηλά απ’ ό,τι λένε οι οδηγίες της χύτρας και από ό,τι κάνουμε συνήθως. Εγώ, επί παραδείγματι, χαμηλώνω στο 3 (με μέγιστη διαβάθμιση το 9 στην κουζίνα μου). Αφήνουμε να μαγειρεύεται 15-20 λεπτά παραπάνω απ’ ό,τι λένε οι οδηγίες της χύτρας μας, γύρω στα 50 λεπτά. Ανοίγουμε τη χύτρα .
Με ένα καλό μαχαίρι κόβουμε σε μικρότερες μερίδες το κρέας. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι ή πιπέρι κι αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Αφήνουμε να ηρεμήσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
Αν δεν μας φοβίζουν οι γλυκές γεύσεις μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος – μετά το άνοιγμα της χύτρας – ένα κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι.
Αντί θυμάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρίγανη ή αρισμαρί (δεντρολίβανο) με διαφορετικά βέβαια αποτελέσματα. Κατά τη δική μας γνώμη στο πιάτο πηγαίνει το θυμάρι αλλά πολλοί το προτιμούν με αρισμαρί ή ρίγανη.
Αν μαγειρέψουμε το φαγητό μας σε κατσαρόλα και όχι σε χύτρα ταχύτητας, πρέπει η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή ώστε να διατηρεί τα υγρά του. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο υγρά μέχρι να τελειώσει, προτιμούμε να είναι λίγο ζεστό νεράκι.
Το μαγείρεμα στη χύτρα, εκτός από το πλεονέκτημα του χρόνου, εξασφαλίζει ότι δεν θα προστεθεί άλλο υγρό εκτός από το κρασί και το πορτοκάλι στο κρέας μας. Πρέπει όμως να χαμηλώσουμε το μάτι περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως και να αφήσουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας με ανοικτή χύτρα όσο χρειάζεται να καραμελώσει η σάλτσα του και να μείνει με το λάδι του.
Κρεμμύδι δεν χρειάζεται αυτό το φαγητό. Και το σκόρδο πρέπει να είναι ακαθάριστο. Δίνει το άρωμά του χωρίς να βαραίνει το πιάτο μας.
http://www.bostanistas.gr