Χάθηκε το Hitomi Ολοκαίνουργιο διαστημικό τηλεσκόπιο διαλύθηκε σε τροχιά

imagesΔυόμισι μήνες μετά την εκτόξευση του πολύτιμου οργάνου, η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας JAXA ανακοινώνει επίσημα την απώλεια του Hitomi, ενός τηλεσκοπίου ακτίνων Χ που αναμενόταν να προσφέρει νέα στοιχεία για τις μαύρες τρύπες.

To Hitomi, γνωστό και ως Astro-H, κόστισε 286 εκατομμύρια δολάρια και θεωρούνταν το μέλλον της αστρονομίας ακτίνων Χ, χάρη σε ένα φασματοσκόπιο που θα προσέφερε 30 φορές μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με προηγούμενα όργανα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου και άρχιζε να παρουσιάζει προβλήματα στις 26 Απριλίου, όταν επιχείρησε ελιγμό για να στραφεί σε διαφορετική περιοχή του ουρανού. Το σύστημα που παρακολουθεί τα άστρα για να διατηρεί τον προσανατολισμό του σκάφους παρουσίασε βλάβη, όπως συνέβη και με τα γυροσκόπια που έδιναν την εσφαλμένη ένδειξη ότι το τηλεσκόπιο περιστρεφόταν κατά 20 μοίρες την ώρα.

Το σκάφος επιχείρησε αργότερα να αντισταθμίσει την υποτιθέμενη περιστροφή ενεργοποιώντας τους προωστήρες, όμως οι εντολές που είχε λάβει για αυτήν την ενέργεια ήταν εσφαλμένες και το Hitomi άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα.

Λόγω των φυγόκεντρων δυνάμεων που αναπτύχθηκαν, οι ηλιακοί συλλέκτες και τουλάχιστον οκτώ ακόμα κομμάτια ξεκόλλησαν από το σκάφος, αποκάλυψαν εικόνες επίγειων τηλεσκοπίων.

Το φασματοσκόπιο της αποστολής, κόστους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν αποτέλεσμα εργασίας τριών δεκαετιών.

Μια βελτιωμένη βερσιόν του ίδιου οργάνου θα εκτοξευτεί με την αποστολή Athena της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, αυτό όμως δεν αναμένεται πριν από το 2028.

Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You