Φουτουριστικό υπερυψωμένο λεωφορείο λύνει το πρόβλημα της κίνησης περνώντας πάνω από τα ΙΧ

Το υπερυψωμένο λεωφορείο που μπορεί να «παρακάμπτει» την κίνηση στους δρόμους περνώντας πάνω από τα αυτοκίνητα είναι πλέον πραγματικότητα. Το TEB (Transit Elevated Bus) έκανε την πρώτη του δοκιμαστική διαδρομή την Τρίτη στην πόλη Qinhuangdao της Κίνας. Οι κατασκευαστές του TEB, αφού «τρέλαναν» τον κόσμο τον περασμένο Μάιο με μία ρέπλικα του λεωφορείου, εξέπληξαν τώρα τους πάντες κατασκευάζοντας ένα όχημα γιγαντιαίων διαστάσεων σε λιγότερο από ένα μήνα.

Το φιλικό προς το περιβάλλον λεωφορείο κινείται με ηλεκτρική ενέργεια και την ηλιακή ενέργεια που παράγεται από συλλέκτες στην οροφή του. Το μήκος του οχήματος φτάνει τα 22 μέτρα και το πλάτος του τα 8 μέτρα, γεγονός που του επιτρέπει να καλύπτει αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας. Το λεωφορείο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 300 επιβάτες, αλλά οι κατασκευαστές του σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν σαν ένα είδος μετρό που θα αποτελείται από 4 λεωφορεία μαζί. Με δυνατότητα μεταφοράς έως και 1.200 επιβατών, το φουτουριστικό όχημα μπορεί να λύσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το TEB θα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα της τάξης των 60 χιλιομέτρων την ώρα. Η δοκιμαστική λειτουργία της Τρίτης έγινε από ένα μόνο όχημα, σε μια ελεγχόμενη διαδρομή 300 μέτρων, προκειμένου να γίνει δοκιμή των φρένων και της κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη δοκιμή δεν προσομοίωνε ακριβώς τις πραγματικές συνθήκες οδικής κυκλοφορίας, σίγουρα γοήτευσε τους πρώτους επιβάτες του, αν και οι αντιδράσεις του κοινού ήταν ποικίλες.

Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου εξέφρασε τον θαυμασμό του, πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για πρακτικά θέματα, επισημαίνοντας πιθανά προβλήματα που οι κατασκευαστές δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη. Ενα από αυτά είναι πώς μπορεί να περάσει κάτω από γέφυρες. Ένα άλλο είναι το πώς μπορεί να περνά πάνω από φορτηγά και άλλα λεωφορεία. Κάποιοι αναρωτήθηκαν για το εάν θα κατασκευαστούν νέες λωρίδες για την κίνησή του, ενώ άλλοι δήλωσαν πως δεν ενθουσιάστηκαν από την ιδέα ενός υπερυψωμένου οχήματος, υποστηρίζοντας πως ένα ιπτάμενο λεωφορείο θα ήταν πολύ πιο εύχρηστο.

Recommended For You