Φαντασμαγορία στον Κρόνο Βίντεο: Τι είδε η κάμερα του Cassini

Ένα καινούργιο βίντεο με εικόνες από την ιστορική πρώτη βουτιά του διαστημοπλοίου Cassini ανάμεσα στον Κρόνο και τα δαχτυλίδια του την 25η Απριλίου έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Το βίντεο δείχνει τη «θέα» που είχε η κάμερα του διαστημοπλοίου κατά τη διάρκεια μιας ώρας παρατηρήσεων καθώς «κατέβαινε» προς τον νότιο πόλο του Κρόνου.

Το πρώτο τμήμα του ξεκινάει με την τεράστια καταιγίδα στον βόρειο πόλο του γίγαντα αερίων, συνεχίζει με το εξωτερικό όριο του εξαγωνικού αεροχειμάρρου και συνεχίζει με όψεις από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το «τοπίο» των νεφών φαίνεται να κινείται με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς η ταχύτητα του Cassini αυξάνεται όσο πλησιάζει προς τον Κρόνο.

Στο δεύτερο τμήμα του βίντεο φαίνονται η θέση και ο προσανατολισμός του διαστημόπλοιου επάνω από τον Κρόνο ενόσω έπαιρνε τις εικόνες, καθώς και το πεδίο της κάμερας σε προβολή.

το τρίτο τμήμα αριστερά φαίνονται τα πλάνα της κάμερας και δεξιά «εικόνες αναφοράς» όπου η θέση του Cassini σε σχέση με τον Κρόνο εμφανίζεται σαν μια κόκκινη κουκίδα.

Λαλίνα Φαφούτη
Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You