Τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη

Η HDL χοληστερόλη είναι ευρύτερα γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη, καθώς βασικός της ρόλος είναι η συλλογή χοληστερόλης από τα κύτταρα και τους ιστούς και η επιστροφή της στο ήπαρ προκειμένου να αποβληθεί μέσω της χολής, γεγονός που αποτρέπει την εναπόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η HDL χοληστερόλη ασκεί αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση προστατεύοντας περαιτέρω την υγεία των αγγείων.

Επομένως, σε αντίθεση με την περίπτωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, στόχος είναι η διατήρηση της HDL χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα, τα οποία φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση κι έχουν συσχετισθεί από πολλές μελέτες με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:
Ελαιόλαδο: Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης, ειδικότερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα μονοακόρεστα λιπαρά βελτιώνουν και την αντιφλεγμονώδη ικανότητα της HDL χοληστερόλης.

Λιπαρά ψάρια: Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην ήπια αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης.
Βρώμη: Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι μπορεί να δράσουν βοηθητικά στην αύξηση των επιπέδων HDL χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Recommended For You