Το Facebook θέλει να τελειώνει με τα βαρετά videos και δίνει 50 εκατ. δολάρια

imagesΣτη ζωντανή μετάδοση βίντεο επενδύει το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο για να διατηρήσει εντός των τειχών τα μέλη του, αφού έγινε γνωστό ότι προχώρησε στην υπογραφή 140 ετήσιων συμφωνιών ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων με τις οποίες ισάριθμοι παραγωγοί περιεχομένου -δημοσιογραφικοί οργανισμοί και διασημότητες- θα αναλάβουν να μεταδίδουν ενδιαφέροντα live video.

Δεκαεπτά από τα 140 αυτά συμβόλαια έχουν αξία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια και αφορούν γνωστά μέσα, όπως τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (3,3 εκατ.δολάρια), την Huffington Post, το CNN ή το BuzzFeed (το μεγαλύτερο όλων, ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων για live video επί 12 μήνες).

Την υπογραφή των συμφωνιών αυτών αποκαλύπτουν οι Τάιμς, αναφέροντας μερικά από τα ονόματα και των διάσημων προσώπων/φορέων που θα μεταδίδουν ζωντανά από το Facebook: Gordon Ramsey, Kevin Hart, Deepak Chopra, Metropolitan Museum of Art, FC Barcelona, DJ Armin Van Buuren, Logan Paul και Lele Pons.

Προς το παρόν, στο Facebook Live μπορεί κανείς να βρει πλήθος από μάλλον μικρού ενδιαφέροντος δημόσια διαθέσιμες μεταδόσεις από βαριεστημένους νεαρούς χρήστες, αλλά και κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβολές. Ωστόσο, η πλειονότητα των πλέον σημαντικών ζωντανών μεταδόσεων αναμένεται να λαμβάνει χώρα σε στενό κύκλο: μεταξύ φίλων ή τώρα, και ομάδων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκαλεί ο ευρύτερες πειραματισμός με το Facebook Live από το πρόσφατο ντεμπούτο του, γεγονός που αποτυπώνεται στον δυναμικά αναπτυσσόμενο παγκόσμιο χάρτη ζωντανών μεταδόσεων από χρήστες.

Πώς μπορώ να κοινοποιήσω ένα live βίντεο στο Facebook;

Στις αρχές Απριλίου ’16, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έδωσε νέα ώθηση στο Facebook Live μεταδίδοντας ο ίδιος ζωντανά τις νέες δυνατότητες του Facebook Live: τα μέλη του Facebook μπορούν να μεταδίδουν ζωντανά στις Ομάδες που συμμετέχουν και να διοργανώσουν μια προγραμματισμένη ζωντανή μετάδοση αξιοποιώντας τα Events, κλείνοντας έτσι ραντεβού με τους θεατές.

Η υπηρεσία υποστηρίζει επίσης τα λεγόμενα Live Reactions, το ψηφιακό ανάλογο της μετάδοσης των αντιδράσεων του κοινού. Την ώρα που γίνεται η μετάδοση, οι θεατές μπορούν να επιλέξουν ένα από τα γνωστά πλέον εικονίδια των παραδοσιακών post για να εκφράσουν έκπληξη, ενθουσιασμό, λύπη, χαρά ή, θυμό. Η επιλογή τους εμφανίζεται την ίδια στιγμή κινούμενη πάνω στην οθόνη όπου προβάλλεται το βίντεο, δεν παραμένει ωστόσο εκεί συνεχώς, αφήνοντας περιθώριο να εκφραστούν διαφορετικά συναισθήματα σε διαφορετικές στιγμές.

Επίσης, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν απευθυνόμενοι στους πρωταγωνιστές της εκπομπής και οι πρώτοι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το κάνουν: τα σχόλια στις ζωντανές μεταδόσεις είναι υπερδεκαπλάσια από τα σχόλια στα κλασικά βίντεο και τα σχόλια αυτά αναμεταδίδονται μετά το τέλος της μετάδοσης.

Μια ακόμα νέα δυνατότητα που προστίθεται στο Facebook Live είναι ηαποστολή προσκλήσεων σε φίλους για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή μετάδοση.

Στο ανανεωμένο app του Facebook δημιουργήθηκε μια νέα ενότητα για τις ζωντανές μεταδόσεις, ώστε να καταστεί πιο εύκολο να δει κανείς τι μεταδίδεται ζωντανά, ή μεταδόθηκε νωρίτερα, με δυνατότητα αναζήτησης Live από φίλους, δημόσια πρόσωπα ή στις κατηγορίες που προτιμά κάθε χρήστης. Από την ίδια περιοχή, μπορεί κανείς να ξεκινήσει το δικό του Live. Ακόμα, εφικτή έχει καταστεί και η αναζήτηση Live broadcast.

Τέλος, η υπηρεσία τοποθετεί σε έναν παγκόσμιο χάρτη τις δημόσιες ζωντανές μεταδόσεις, στον λεγόμενο Facebook Live Map στη διεύθυνσηhttps://www.facebook.com/livemap. Εκεί, εμφανίζονται οι μεταδόσεις Live από 60 χώρες του κόσμου. Και αυτή η λειτουργία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη στην Ελλάδα. O χάρτης αυτός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί είναι ο πλέον εύκολος τρόπος να περάσει κανείς αρκετό χρόνο χαζεύοντας άγνωστους ανθρώπους. Δεν αποκλείεται όμως, να ανακαλύψει ενδιαφέροντα γεγονότα την ώρα που συμβαίνουν, καθώς καθίσταται στο εξής πολύ εύκολη η ζωντανή κάλυψη των γεγονότων από οποιονδήποτε κάτοχο smartphone, όσο η διαθεσιμότητα διευρύνεται, αλλά και η διάχυση της ενημέρωσης από φίλο σε φίλο, στη διεθνή κοινότητα.

Facebook Help: Πώς μπορώ να κοινοποιήσω ένα ζωντανό βίντεο στο Χρονολόγιό μου στο Facebook;

Μια δημοφιλής προϋπάρχουσα υπηρεσία Live broadcast είναι το Periscope:

Periscope για ζωντανές μεταδόσεις στο Twitter

Μια ακόμα ανταγωνιστική υπηρεσία που αναλαμβάνει επίσης την ευρεία εκπομπή ζωντανά μέσω διαδικτύου είναι η… σουρικάτα του Twitter και του Facebook:

Τι είναι το Meerkat; Πού μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ζωντανή μετάδοση από γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες ή απλά, φίλους; Το Meerkat είναι μια… σουρικάτα που κυκλοφορεί στο Twitter και στο Facebook με πολλούς ακόλουθους και φίλους.

Πηγή: in.gr

Recommended For You