Το Τραγούδι Του Χωρισμού

Έτος: 1940
Κυκλοφορία: 15 Απριλίου 1940
Διάρκεια: 75′ Λεπτά
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Φιλοποίμην Φίνος
Σενάριο: Δημήτρης Μπόγρης
Συγγραφέας: Δημήτρης Μπόγρης
Φωτογραφία: Γιάννης Δριμαρόπουλος
Μουσική συνθεση: Γιώργος Μαλλίδης
Εταιρία παραγωγης: Σκούρας Φιλμς, Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Πέτρος Επιτροπάκης, Ισμήνη Διατσέντου

Η ταινία, “Το τραγούδι του χωρισμού” ήταν χαμένη μέχρι το 1994, αφού μόλις είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας, η Ελλάδα μπήκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το στούντιο του, επιταγμένο από τις δυνάμεις κατοχής, καταστράφηκε, με συνέπεια να χαθεί το αρνητικό της ταινίας. Την αποκατάστασή της ολοκλήρωσε η Ταινιοθήκη της Ελλάδας από μια φθαρμένη κόπια που βρέθηκε στην Αίγυπτο. Η πρώτη σύγχρονη ομιλούσα ταινία, της οποίας ολόκληρη η επεξεργασία έγινε σε ελληνικά εργαστήρια.

Η μοναδική ταινία που υπογράφει ο μεγάλος Έλληνας παραγωγός, Φιλοποίμην Φίνος, και ως σκηνοθέτης.

Τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ντούμπλαρε ο Πέτρος Επιτροπάκης.

Το φιλμ γυρίστηκε στα πρώτα στούντιο στο Καλαμάκι, τα οποία καταστράφηκαν λίγο μετά από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της Κατοχής. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Ύδρα, στις Σπέτσες και στο κέντρο της Αθήνας.

Η ταινία ήταν μια μεγάλη αποτυχία και ο Φίνος είπε αργότερα χαρακτηριστικά ότι «Ο Μπόγρης μας έδωσε ένα ωραίο σενάριο και εμείς φτιάξαμε ένα πιλάφι».

Το τραγούδι του χωρισμού δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD.

Σύμφωνα με τον Ι. Τριανταφυλλίδη η ταινία έχει μήκος 68 λεπτά. Από τη άλλη πλευρά, το IMDb και η επίσημη ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ αναφέρονται σε ένα μήκος 75 λεπτών. Στην τηλεοπτική της προβολή (στο ΟΤΕ-Cinema 3) η αποκαταστημένη κόπια έχει, όντως, διάρκεια 75 λεπτών.

Recommended For You