Οι επιστήμονες στο εργαστήριο με κατάλληλες γενετικές επεμβάσεις, δημιούργησαν σκαθάρι με τρία μάτια με στόχο να μελετήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων είναι δυνατό, να δημιουργηθούν στη φύση νέα πολύπλοκα χαρακτηριστικά ή παλαιά χαρακτηριστικά σε νέα μέρη του σώματος.
Το τρίτο μάτι έφτιαξαν ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, μετά από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρμόν Μότζεκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Στις προηγούμενες προσπάθειες, είχε ξαναδημιουργηθεί τρίτο μάτι, αλλά όχι εσκεμμένα. Είχε δημιουργηθεί από λάθος σε δοκιμές των ερευνητών για την κατανόηση του γενετικού υλικού.
Τα εν λόγω όργανα λέγονται «έκτοπα» επειδή αναπτύσσονται σε λάθος μέρος του σώματος. Οι αρχικές μελέτες σε μύγες είχαν οδηγήσει στη δημιουργία ματιών πάνω στις φτερούγες ή στα πόδια τους. Όμως τα μάτια που προστέθηκαν δεν ήταν λειτουργικά. Στο τελευταίο πείραμα όμως, το μάτι στο κέντρο του μετώπου του σκαθαριού βλέπει κανονικά.