Το παράξενο φρούτο που λένε ότι θα λύσει το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας

imagesΤο αρτόδεντρο (jackfruit), γνωστό στην Ινδία και ως το “δέντρο του φτωχού”, φυτρώνει κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρποφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι καρποί του μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 35 κιλά ο καθένας, ενώ περιέχουν εκατοντάδες σπόρους, οι οποίοι είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο κ.ά. Επίσης, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η γεύση του μοιάζει κυρίως με εκείνη της πατάτας ή του ψωμιού. Ο καρπός τρώγεται βραστός, ψητός ή τηγανητός, ενώ αν αποξηρανθεί γίνεται αλεύρι! Επίσης, ο σπόρος καταναλώνεται και ως ξηρός καρπός. Ο Nyree Zerega, βιολόγος στον Βοτανικό Κήπο του Σικάγο, έχει μελετήσει σε βάθος τη γενετική ποικιλομορφία των αρτόδεντρων στο Μπαγκλαντές.

“Στο Μπαγκλαντές, οι καρποί του αρτόδεντρου θεωρούνται εθνικό φρούτο, η δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια μετά μάνγκο”, λέει ο Zerega στο Business Insider. Το δέντρο είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και μπορεί να καρποφορήσει έως και τρεις φορές το χρόνο για διάστημα ακόμη και 50 ετών.

Εκτός από τη μεγάλη διατροφική αξία του, το αρτόδεντρο είναι σημαντικό και για τους εξής λόγους:

– Τα φύλλα του είναι ιδανικά ως ζωοτροφή για εκτρεφόμενα ζώα.
– Τα δέντρα παράγουν μια κολλώδη ουσία λατέξ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κόλλα.

http://www.aftodioikisi.gr

Recommended For You