Το Πάσχα και οι Ειδωλολατρικές Τελετουργίες της Άνοιξης

Το Πάσχα (Ίστερ) ήταν «αρχικώς η εαρινή εορτή προς τιμή της τευτονικής θεάς του φωτός και της ανοίξεως γνωστής στην αγγλοσαξονική ως Ίστερ». (Το Λεξικό της Αγίας Γραφής, του Γουεστμίνστερ [The Westminster Dictionary of the Bible]) «Δεν υπάρχει στην Καινή Διαθήκη καμιά απόδειξη για την τήρηση του εορτασμού του Ίστερ».—Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica).

Το κουνέλι «ήταν ο συνοδός της γερμανικής θεάς Όσταρα».—Στερεότυπο Λεξικό της Λαογραφίας, της Μυθολογίας και των Θρύλων, των Φανκ και Γουάγκναλς (Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology and Legend).

Τα αβγά «λέγεται ότι τα έβαφαν και τα έτρωγαν στις γιορτές της άνοιξης στην αρχαία Αίγυπτο, στην Περσία, στην Ελλάδα και στη Ρώμη».—Γιορτές (Celebrations).

Το πασχαλινό καπέλο αρχικά «ήταν ένα στεφάνι με λουλούδια ή φύλλα. Το κυκλικό του σχήμα αναπαριστούσε το στρογγυλό ήλιο και την πορεία του στον ουρανό η οποία έφερνε την επιστροφή της άνοιξης». Τα καινούρια πασχαλινά ρούχα ήρθαν στην επιφάνεια επειδή «θεωρούνταν αγένεια και συνεπώς έφερνε κακή τύχη το να χαιρετήσει κανείς τη Σκανδιναβή θεά της Άνοιξης, ή Ίστερ, φορώντας οτιδήποτε άλλο εκτός από καινούρια φορεσιά, εφόσον η θεά έντυνε τη γη με καινούρια φορεσιά».—Το Τεράστιο Βιβλίο των Προλήψεων (The Giant Book of Superstitions).

Τα ζεστά κουλούρια με το σήμα του σταυρού: «Όπως και οι Έλληνες, έτσι και οι Ρωμαίοι έτρωγαν ψωμί με το σήμα του σταυρού . . . στις δημόσιες θυσίες». Τα έτρωγαν οι ειδωλολάτρες Σάξονες προς τιμή της Ίστερ».—Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα.

Η πρωινή λειτουργία αποτελεί παράλληλο των ιεροτελεστιών που «εκτελούνταν την εαρινή ισημερία υποδεχόμενοι τον ήλιο στη μεγάλη του δύναμη να φέρει νέα ζωή σε όλα τα αναπτυσσόμενα όντα».—Γιορτές.

Recommended For You