Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι μάθε ότι δεν ήξερες για την αληθινή του ιστορία!

Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν Αμερικανική τηλεοπτική σειρά με στοιχεία της Άγριας Δύσης, με κεντρικό θέμα μια οικογένεια που ζούσε σε φάρμα στο Walnut Grove, μεταξύ της δεκαετίας 1870 με 1880. Η σειρά είναι προσαρμογή των βιβλίων Little House της Laura Ingalls Wilder, που γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και έγιναν best-seller.

Κύριοι πρωταγωνιστές

Michael Landon ως Charles Ignalls: Ήταν ο πατέρας της Laura Ingalls Wilder στην Τηλεοπτική σειρά «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι».
Melissa Gilbert ως Laura Ingalls Wilder: Ήταν η κόρη του Charles Ignalls.
Karen Grassle ως Caroline Ingalls: Ήταν η μητέρα της Laura Ingalls Wilder.

Υπόθεση

Παρόλο που η σειρά βασιζόταν στις πραγματικές ιστορίες των βιβλίων Little House, πολλοί χαρακτήρες και καταστάσεις διαφέρουν από τα αυθεντικά βιβλία. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι ο Charles Ingalls (αγρότης και εργάτης σε μύλους), η γυναίκα του Caroline, και οι 4 τους κόρες Mary, Laura, Carrie, και Grace. Σε επόμενους κύκλους επεισοδίων υιοθετούν τρία ακόμη παιδιά: Albert, Cassandra, και James.

Θεματαλογία

Το Little House εξερευνά και περιγράφει θέματα που αφορούν την υιοθεσία, αλκοολισμό, φτώχεια, πεπρωμένο, προκατάληψη, αλλά και το ρατσισμό. Κάποιες από τις πλοκές στρέφονται γύρω από τα προβλήματα της εξάρτησης των ναρκωτικών (μορφίνη), λευχαιμία, παιδική κακοποίηση, καθώς ακόμα και με βιασμό. Η σειρά θεωρείται δραματική, παρόλα αυτά έχει και πολλά κωμικά στοιχεία.

Βραβεύσεις

1976: TP de Oro, Ισπανία, Mejor Actriz Extranjera (Καλύτερη Ξένη Ηθοποιός), Karen Grassle
1976: TP de Oro, Ισπανία, Mejor Serie Extranjera (Καλύτερη Ξένη Τηλεοπτική σειρά)
1978: Emmy Award για Εξαιρετική Κινηματογραφία στη Ψυχαγωγία Προγράμματος τηλεοπτικών σειρών, Ted Voigtlander, επεισόδιο “The Fighter”
1979: Emmy Award για Εξαιρετική Κινηματογραφία για την Σειρά, Ted Voigtlander, επεισόδιο “The Craftsman”
1979: Emmy Award για Εξαιρετική Μουσική Σύνθεση για την Σειρά, David Rose (στιχουργός)|David Rose]], επεισόδιο “The Craftsman”
1980: TP de Oro, Ισπανία, Mejor Actriz Extranjera (Καλύτερος Ξενόγλωσσος Ηθοποιός), Melissa Sue Anderson
1981: Γουέστερν Σεναριογράφοι of America Spur Award για Καλύτερο Τηλεοπτικό Σενάριο, Michael Landon, επεισόδιο “May We Make Them Proud”
1982: Emmy Award για το Εξαιρετικό Επίτευγμα στη Μουσική Σύνθεση για την Σειρά (Dramatic Underscore), David Rose, επεισόδιο “He Was Only Twelve” (Part 2)
1983: Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη για 4ο Νεολαίας in Film Awards#Καλύτερος Νέος Ηθοποιός σε Τηλεοπτική Σειρά|Καλύτερη Νέα Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά, Melissa Gilbert
1984: Βραβείο Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη για 5ο Νεολαίας in Film Awards##Καλύτερος Νέος Ηθοποιός σε Τηλεοπτική Σειρά|Καλύτερη Νέα Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά, Melissa Gilbert

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1974 ξεκίνησε να προβάλλεται στην αμερικανική τηλεόραση η δραματική σειρά «Το Μικρό σπίτι στο λιβάδι». Διήρκεσε συνολικά 9 σεζόν, κέρδισε τρεις χρυσές σφαίρες και προβλήθηκε σε πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται μεταγλωτισμένη τη δεκαετία του ’70 από την ΥΕΝΕΔ και αμέσως η Λόρα και η οικογένειά της έγινε αγαπητή στο κοινό και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Στην σειρά έχουν παίξει πολλοί γνωστοί ηθοποιοί ανάμεσα τους ο Σον Πεν ο οποίος έκανε το ντεπούτο ως ηθοποιός σε ένα από τα πρώτα επεισόδια.

Η ιστορία της οικογένειας Ίνγκαλς εκτυλίσσεται στο αγρόκτημα Γουόλνατ Γκρόουβ στη Μινεσότα την περίοδο του 1800.

Ο Τσαρλς με την αγαπημένη του γυναίκα Καρολάιν και τις τέσσερις κόρες τους, ζουν σε μία ξύλινη καλύβα και παρά τις κακουχίες και τη φτώχεια είναι ευτυχισμένοι.

Οι τηλεθεατές ταυτίστηκαν με το ήθος των χαρακτήρων και καθηλώθηκαν από την καθημερινότητα της οικογένειας Ίνγκαλς.

Η εικόνα της γλυκιάς Λόρα με τις ξανθές κοτσίδες να τρέχει στο πράσινο λιβάδι είναι από τις χαρακτηριστικότερες της σειράς.

Κεντρικός ήρωας της υπόθεσης είναι η Λόρα, η δεύτερη κόρη της οικογένειας , η οποία στην πραγματικότητα ήταν η συγγραφέας των βιβλίων.

Το σενάριο είναι βασισμένο στην αληθινή ζωή της Λάουρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ, η οποία γεννήθηκε το 1867 και πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Η ιστορία ακολουθεί την Λόρα από την ηλικία των 2 έως την ενηλικίωση.

Η Λόρα Ίνκγαλς έγραψε μία σειρά παιδικών βιβλίων με τίτλο «Μικρό σπίτι» όπου αφηγούταν το ταξίδι της οικογένειας της με μία άμαξα στην Δύση και την τελική τους εγκατάσταση σε ένα αγροτόσπιτο στη Νότια Ντακότα.

Στην υπόθεση της σειράς έχουν προστεθεί πολλοί χαρακτήρες που δεν υπήρξαν στις διηγήσεις της Ουάιλντερ.

Η μεγαλύτερη αδερφή της Λόρα, η Μαίρη τυφλώθηκε όντως από μία μόλυνση αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Αυτές οι προσθήκες δεν ήταν οι μόνες που δεν ήταν γραμμένες στο βιβλίο.

Σύμφωνα με χειρόγραφα της συγγραφέως που ήρθαν στην επιφάνεια, η οικογενειακή ζωή της δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιάστηκε.

Ενώ κατά τη διάρκεια των 203 επεισοδίων, οι πιο άδικες στιγμές της σειράς ήταν τα πειράγματα της ζηλιάρας Νέλι Όλσεν στη μικρή Λάουρα και το μίσος της Χάριετ για την οικογένεια Ίνγκλας στην αληθινή ζωή της τα πράγματα ήταν χειρότερα.

Η Λόρα Ίνγκαλς στα πρώτα της γραπτά, τα οποία σίγουρα δεν προοριζόταν για παιδιά αναφέρει βίαιες σκηνές που συνέβαιναν στο σπίτι.

Ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνιστή έναν γιατρό και τον «καλό» πατέρα Τσαρλς Ίνγκαλς να κάνει απατεωνιές για να μην πληρώσει το νοίκι του σπιτιού, είναι μόνο μερικά.

Στις χειρόγραφες μαρτυρίες της, ο πατέρας της ανταλλάσσει τον σκύλο και κάποια πόνυ για να αποκτήσει δύο άλογα, ενώ η ίδια φαίνεται να είχε αρκετούς ερωτικούς συντρόφους πριν από τον σύζυγο της Αλμάντζο Ουάιλντερ.

Σε μία από τις αφηγήσεις της, ο αλκοολικός γείτονας της οικογένειας βάζει φωτιά στην κρεβατοκάμαρα και σέρνει τη γυναίκα του από τα μαλλιά και σε μία άλλη, η ίδια με την αδερφή της σκοτώνουν με άγριο τρόπο ένα γουρούνι.

Η αρχική ιστορία δεν ήταν τόσο ελκυστική για τους εκδοτικούς οίκους και έτσι η Λόρα την άλλαξε προκειμένου να τυπωθεί.

Τα βιβλία της έγιναν ανάρπαστα και τράβηξαν την προσοχή των παραγωγών.

Η ιστορία μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη με σκηνοθέτη τον Μάικλ Λάντον, ο οποίος δέχτηκε να την αναλάβει με τον όρο να παίξει τον πατέρα, Τσαρλς Ίνγκαλς.

Μάλιστα ήταν αυτός που επέλεξε την Μελίσσα Γκίλμπερτ για τον ρόλο της Λόρας, αφού όπως είχε δηλώσει την ξεχώρισε από όλα τα κορίτσια που πήγαν στις οντισιόν και το δοκιμαστικό της ήταν το μοναδικό που έστειλε στους παραγωγούς.

Η Μελίσσα Γκίλμπερτ υποδύθηκε τη γλυκιά Λόρα. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να παίζει σε σειρές, ενώ το καλοκαίρι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της με τους Δημοκρατικούς για τις επερχόμενες εκλογές.

Η μεγάλη αδερφή της Λόρα, Μέρι που την υποδύθηκε η Μελίσα Σου Άντερσον ακολούθησε κοινή πορεία με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές γράφοντας βιβλία για την εμπειρία της στη σειρά και αναλαμβάνοντας μικρούς ρόλους στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Ο Μαικλ Λάντον που έπαιξε τον ρόλο του πατέρα πέθανε το 1991 από καρκίνο στο πάγκρεας.

Recommended For You