«Ένιωσα ότι μου κόπηκε η ανάσα», λέει η Κλόντια, η οποία είχε μόλις ενημερωθεί ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και μετατραυματικό στρες. «Μου φαινόταν εφιαλτικό να κουβαλάω στους ώμους μου το στίγμα μιας ψυχικής νόσου».
«Μου πήρε πολύ καιρό να αποδεχτώ την κατάστασή μας», λέει ο άντρας της, ο Μαρκ. «Κατάλαβα όμως ότι αυτό που προείχε τώρα ήταν να στηρίξω τη γυναίκα μου».
ΑΝ ΜΑΘΑΙΝΑΤΕ ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή εσείς πάσχετε από κάποια ψυχική διαταραχή, πώς θα νιώθατε; Ευτυχώς, τα ψυχικά νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ας εξετάσουμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε καλύτερη κατανόηση των ψυχικών διαταραχών.
Σημαντικά Στοιχεία για την Ψυχική Υγεία
• «Οι ψυχικές διαταραχές βασανίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε σημείο του πλανήτη και εισβάλλουν στη ζωή των αγαπημένων τους. Ένας στους τέσσερις θα προσβληθεί από ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κατάθλιψη είναι ο υπ’ αριθμόν ένα μεμονωμένος παράγοντας που προκαλεί σοβαρούς περιορισμούς σε ανθρώπους παγκοσμίως. Η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή συγκαταλέγονται στις πιο βαριές διαταραχές που προκαλούν σοβαρούς περιορισμούς στο άτομο. . . . Μολονότι πλήττουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, οι ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να φυλάσσονται ως μυστικό, να μην τυγχάνουν της δέουσας προσοχής και να αποτελούν αιτία διακρίσεων».—Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
• Σύμφωνα με τον WHO, ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα αποφεύγουν να αναζητήσουν θεραπεία είναι το κοινωνικό στίγμα.
• Παρ’ όλο που οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές είναι αντιμετωπίσιμες, στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 60% των ενηλίκων και σχεδόν το 50% των νεαρών ηλικίας 8 ως 15 ετών με κάποια ψυχική διαταραχή δεν έλαβαν θεραπευτική αγωγή το περασμένο έτος, αναφέρει ο Εθνικός Σύλλογος για τις Ψυχικές Παθήσεις.
Κατανόηση των Ψυχικών Διαταραχών
Τι είναι ψυχικό νόσημα; Οι ειδικοί ορίζουν την ψυχική διαταραχή ως σημαντική δυσλειτουργία στη σκέψη, στον έλεγχο των συναισθημάτων και στη συμπεριφορά. Αυτή η πάθηση συχνά διαταράσσει την ικανότητα του ατόμου να αναπτύσσει σχέσεις με άλλους και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ζωής.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει σε διάρκεια και ένταση ανάλογα με το άτομο, τη μορφή της διαταραχής και τις περιστάσεις. Πλήττονται άνθρωποι από κάθε φύλο, ηλικία, πολιτισμό, φυλή, θρησκεία ή μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Οι ψυχικές διαταραχές δεν οφείλονται σε προσωπικές αδυναμίες ή ελαττώματα του χαρακτήρα. Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, μπορούν να αντιμετωπιστούν και το άτομο μπορεί να έχει παραγωγική ζωή γεμάτη νόημα.
Αντιμετώπιση των Ψυχικών Διαταραχών
Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία πολλές ψυχικές διαταραχές. Το πρώτο κρίσιμο βήμα, λοιπόν, είναι να γίνει μια λεπτομερής διάγνωση από έναν ειδικό ο οποίος είναι ικανός και πεπειραμένος στο χειρισμό ψυχικών παθήσεων.
Οι πάσχοντες, ωστόσο, θα ωφεληθούν από αυτή την πείρα μόνο αν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Για να γίνει αυτό, ίσως χρειάζεται να ξεπεράσουν οποιονδήποτε δισταγμό τους και να μιλήσουν για την κατάστασή τους. Η θεραπεία ενδεχομένως περιλαμβάνει το να συζητήσουν με εκπαιδευμένους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας. Αυτοί μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την πάθησή τους και να λύσουν πρακτικά προβλήματα, καθώς επίσης να τους εντυπώσουν πόσο αναγκαίο είναι να μη διακόψουν τη θεραπεία. Σε τέτοιες συναντήσεις, η παρηγοριά και η στήριξη από την οικογένεια ή από κάποιον φίλο μπορούν να αποδειχτούν ανεκτίμητης αξίας.
Πολλοί έμαθαν να διαχειρίζονται την ψυχική τους διαταραχή όταν απέκτησαν καλύτερη κατανόηση για αυτήν και ακολούθησαν την αγωγή που τους είχε χορηγήσει ο γιατρός. Ο Μαρκ, για τον οποίο έγινε λόγος στην αρχή, θυμάται: «Πριν τη διάγνωση, γνωρίζαμε ελάχιστα πράγματα για τις ψυχικές παθήσεις. Μάθαμε, όμως, να αντιμετωπίζουμε τη ζωή βήμα βήμα και να προσαρμοζόμαστε στις περιστάσεις μας. Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε ωφεληθεί από τη συμπαράσταση αξιόπιστων γιατρών, συγγενών και φίλων».
Η Κλόντια συμφωνεί. «Στην αρχή, η διάγνωση ακούστηκε σαν ισόβια καταδίκη», παραδέχεται. «Παρότι η πάθησή μου δημιουργεί περιορισμούς και στους δυο μας, έχω μάθει ότι εμπόδια που φαίνονται αξεπέραστα μπορούν να υπερνικηθούν. Έτσι λοιπόν, συνεργαζόμενη με την ιατρική ομάδα που με παρακολουθεί, καλλιεργώντας σχέσεις με τους άλλους και αντιμετωπίζοντας την κάθε στιγμή ξεχωριστά, καταφέρνω να τα βγάζω πέρα».
Η Πνευματική Υγεία Είναι Ζωτική
Η Αγία Γραφή δεν δείχνει ότι η πνευματικότητα θεραπεύει ιατρικά προβλήματα. Εντούτοις, πολλές οικογένειες σε όλο τον κόσμο αντλούν μεγάλη παρηγοριά και δύναμη από τις διδασκαλίες της. Για παράδειγμα, η Γραφή μάς διαβεβαιώνει ότι ο στοργικός μας Δημιουργός λαχταράει να παρηγορεί εκείνους που έχουν «συντετριμμένη καρδιά» και «καταθλιμμένο πνεύμα».—Ψαλμός 34:18.
Αν και η Γραφή δεν είναι ιατρικό εγχειρίδιο, παρέχει πρακτική καθοδηγία για να τα βγάζουμε πέρα με οδυνηρά συναισθήματα και εξουθενωτικές στενοχώριες. Μας δίνει επίσης ελπίδα για ένα μέλλον στη γη χωρίς αρρώστιες και πόνο. Ο Λόγος του Θεού υπόσχεται: «Εκείνον τον καιρό τα μάτια των τυφλών θα ανοιχτούν και τα αφτιά των κουφών θα πάψουν να είναι κλειστά. Εκείνον τον καιρό ο κουτσός θα σκαρφαλώνει σαν το ελάφι και η γλώσσα του άλαλου θα βγάζει κραυγές ευφροσύνης».—Ησαΐας 35:5, 6.
Χάριν συνέπειας, σε αυτό το άρθρο ο όρος «ψυχική διαταραχή» αναφέρεται τόσο σε ψυχικές ασθένειες όσο και σε διαταραχές της συμπεριφοράς και ψυχιατρικές διαταραχές.
Οι ψυχικές διαταραχές δεν οφείλονται σε προσωπικές αδυναμίες ή ελαττώματα του χαρακτήρα
Το πρώτο κρίσιμο βήμα είναι να γίνει μια λεπτομερής διάγνωση από έναν ικανό ειδικό
ΖΩ ΜΕ ΜΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
«Υπάρχουν φορές που το αίσθημα του πανικού κάνει ορισμένες δραστηριότητες να φαντάζουν ακατόρθωτες, και υπάρχουν μέρες που ούτε καν μπορώ να συγκεντρωθώ για να διαβάσω. Άλλες φορές, η σκοτεινιά της κατάθλιψης με αναγκάζει να αποφεύγω τους ανθρώπους, ακόμα και αγαπημένους φίλους. Μερικοί προσπαθούν να βοηθήσουν λέγοντας ότι σύντομα τα πράγματα θα φτιάξουν ή ότι δεν είναι τόσο χάλια όσο νομίζω. Άλλοι πάλι μου λένε να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής. Αυτό όμως το έχω προσπαθήσει άπειρες φορές! Παρότι τέτοια σχόλια είναι καλοπροαίρετα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τα αισθήματα ανεπάρκειας, ενοχής και αποτυχίας που ήδη με βασανίζουν».—Κλόντια, Νότια Αφρική.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
1. Να ακολουθείτε την αγωγή που σας χορηγούν ικανοί ειδικοί.
2. Να διατηρείτε ένα ισορροπημένο και σταθερό καθημερινό πρόγραμμα.
3. Να παραμένετε σωματικά δραστήριοι.
4. Να κοιμάστε επαρκώς.
5. Να ξεχωρίζετε κάθε μέρα χρόνο για ξεκούραση.
6. Να έχετε υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.
7. Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και τα φάρμακα που δεν έχουν συνταγογραφηθεί ειδικά για εσάς.
8. Μην απομονώνεστε· να περνάτε χρόνο μαζί με ανθρώπους που εμπιστεύεστε και οι οποίοι νοιάζονται για εσάς.
9. Να δίνετε προσοχή στις πνευματικές σας ανάγκες.