Τι να κάνετε όταν γουργουρίζει συνέχεια η κοιλιά σας

imagesΠολλές φορές νομίζουμε ότι το έντερο κάνει θόρυβο επειδή πεινάμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειαζόμαστε τροφή, καθώς συχνά παρατηρείται αμέσως μετά το γεύμα.

Το γουργουρητό είναι ο ήχος που οφείλεται στις συσπάσεις του εντέρου κατά τη διάρκεια της πέψης και είναι φυσιολογικό. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει καθώς τα οξέα που δημιουργούνται στο στομάχι μετατοπίζονται στο έντερο με αποτέλεσμα τη διαρκή σύσπασή του.

Μια άλλη αιτία για το γουργουρητό είναι το έντονο στρες που μπορεί να αισθανόμαστε, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει τη συχνότητα των συσπάσεων.

Τι γίνεται όμως όταν η συχνότητα του γουργουρητού είναι μεγάλη και μας φέρνει σε δύσκολη θέση όταν μας συμβαίνει δημόσια;

Όπως όλα τα προβλήματα, μπορεί και αυτό να ελεγχθεί. Αρχικά πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφύγουμε το άγχος και να περιορίσουμε τις τροφές που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Συγκεκριμένα:

  • Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά που δεν περιέχουν λακτόζη γιατί ενδεχομένως, χωρίς να το γνωρίζετε, να έχετε δυσανεξία, γεγονός που διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου.
  • Περιορίστε τη λήψη σιτηρών και οσπρίων, που έχουν έντονη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αυξάνουν τις συσπάσεις του εντέρου.
  • Καλό είναι γενικά να αποφεύγετε να τρώτε αργά το βράδυ.
  • Αποφύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά γεύματα, τους χυμούς φρούτων και τα καρυκεύματα που ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα.
  • Μειώστε την κατανάλωση ανθρακούχων και αλκοολούχων ποτών.
  • Πίνετε άφθονο νερό μισή ώρα μετά το γεύμα σας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς βοηθά στην πέψη και τη μείωση των συσπάσεων.

http://medicalnews.gr

Recommended For You