Τι λέει η Αγία Γραφή για τα Βάσανα

Μερικοί θεωρούν ότι ο Θεός προκαλεί τα ανθρώπινα βάσανα ή ότι, στην καλύτερη περίπτωση, αδιαφορεί για αυτά. Διδάσκει άραγε η Αγία Γραφή κάτι τέτοιο; Ίσως εκπλαγείτε με την απάντηση.

images

Προκαλεί ο Θεός τα βάσανά μας;

«Ναι, πράγματι, ο Θεός δεν ενεργεί με πονηρία».—Ιώβ 34:12.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Μερικοί ισχυρίζονται πως ό,τι συμβαίνει είναι θέλημα Θεού. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι εκείνος προκαλεί τα βάσανά μας. Για παράδειγμα, όταν ξεσπούν φυσικές καταστροφές, σκέφτονται ότι με αυτόν τον τρόπο τιμωρεί ο Θεός εκείνους που έχουν αμαρτήσει.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ Η Γραφή διδάσκει ξεκάθαρα ότι ο Θεός δεν προκαλεί τα βάσανά μας. Αναφέρει, λόγου χάρη, πως όταν περνάμε δοκιμασίες, θα ήταν λάθος να λέμε: «Από τον Θεό δοκιμάζομαι». Γιατί; Διότι «ο Θεός δεν μπορεί να δοκιμαστεί με κακά πράγματα ούτε και αυτός δοκιμάζει κανέναν». (Ιακώβου 1:13) Με άλλα λόγια, ο Θεός ποτέ δεν προκαλεί τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε ή τα βάσανα που τις συνοδεύουν. Κάτι τέτοιο θα ήταν πράξη πονηρίας, αλλά «ο Θεός δεν ενεργεί με πονηρία».—Ιώβ 34:12.

Αν δεν προκαλεί ο Θεός τα βάσανά μας, τότε ποιος ή τι τα προκαλεί; Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά πέφτουν θύματα άλλων ατελών ανθρώπων. (Εκκλησιαστής 8:9) Επιπρόσθετα, ίσως αντιμετωπίζουμε κάποιες συμφορές εξαιτίας “απρόβλεπτης περίστασης”—δηλαδή απλώς επειδή βρεθήκαμε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. (Εκκλησιαστής 9:11) Η Γραφή διδάσκει ότι σε τελική ανάλυση «ο άρχοντας αυτού του κόσμου», ο Σατανάς ο Διάβολος, είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα βάσανα, εφόσον «ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού». (Ιωάννης 12:31· 1 Ιωάννη 5:19) Ο Σατανάς λοιπόν—και όχι ο Θεός—είναι αυτός που προκαλεί τα βάσανα των ανθρώπων.

Ενδιαφέρεται ο Θεός για τα βάσανά μας;

«Σε όλες τις στενοχώριες τους αυτός στενοχωριόταν».—Ησαΐας 63:9.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Μερικοί πιστεύουν ότι ο Θεός αδιαφορεί για τις δοκιμασίες μας. Παραδείγματος χάρη, ένας συγγραφέας αναφέρεται σε αυτό που αποκαλεί «προφανή έλλειψη ελέους ή ευσπλαχνίας για τα βάσανά μας» από μέρους του Θεού. Αυτός ο συγγραφέας διατείνεται ότι, αν ο Θεός υπάρχει, σίγουρα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με «ανελέητη αδιαφορία».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ Η εικόνα ενός ανελέητου ή αδιάφορου Θεού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη Γραφή, η οποία διδάσκει ότι εκείνος συγκινείται βαθιά από τα βάσανά μας—και ότι σύντομα θα τα τερματίσει. Εξετάστε τρεις παρηγορητικές αλήθειες της Γραφής.

Ο Θεός γνωρίζει τα βάσανά μας. Από την αρχή κιόλας των ανθρώπινων βασάνων, ούτε ένα δάκρυ δεν έχει τρέξει χωρίς να το προσέξει ο Ιεχωβά, του οποίου «τα ακτινοβόλα μάτια» βλέπουν τα πάντα. (Ψαλμός 11:4· 56:8) Για παράδειγμα, όταν οι λάτρεις του στους αρχαίους χρόνους καταδυναστεύονταν, ο Θεός είπε: «Ασφαλώς έχω δει την ταλαιπωρία του λαού μου». Αλλά μήπως γνώριζε μόνο σε γενικές γραμμές τον πόνο τους; Όχι, γιατί πρόσθεσε: «Γνωρίζω καλά τους πόνους που υποφέρουν». (Έξοδος 3:7) Πολλοί άνθρωποι έχουν βρει παρηγοριά με αυτήν και μόνο την αλήθεια—ότι ο Θεός γνωρίζει καθετί που μας βασανίζει, ακόμα και τις δοκιμασίες που οι άλλοι ίσως δεν γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν πλήρως.—Ψαλμός 31:7· Παροιμίες 14:10.

Ο Θεός μάς συμπονάει όταν υποφέρουμε. Ο Ιεχωβά Θεός, όχι μόνο γνωρίζει τα ανθρώπινα βάσανα, αλλά επίσης συγκινείται βαθιά με αυτά. Λόγου χάρη, ο Θεός λυπόταν ειλικρινά όταν οι αρχαίοι λάτρεις του περνούσαν δοκιμασίες. «Σε όλες τις στενοχώριες τους αυτός στενοχωριόταν», λέει η Γραφή. (Ησαΐας 63:9) Μολονότι ο Θεός είναι απείρως ανώτερος από τους ανθρώπους, νιώθει συμπόνια για όσους υποφέρουν—σαν να ήταν ο πόνος τους μέσα στη δική του καρδιά! Πράγματι, «ο Ιεχωβά είναι πολύ τρυφερός σε στοργή και ελεήμων». (Ιακώβου 5:11) Επιπλέον, ο Ιεχωβά μάς βοηθάει να αντέχουμε τα βάσανά μας.—Φιλιππησίους 4:12, 13.

Ο Θεός θα τερματίσει όλα τα ανθρώπινα βάσανα. Σύμφωνα με τη Γραφή, ο Θεός θα φέρει τέλος στα βάσανα κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Μέσω της ουράνιας Βασιλείας του, ο Ιεχωβά θα φέρει δραστικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρώπων—προς το καλύτερο. Αναφορικά με εκείνον τον καιρό, η Γραφή υπόσχεται ότι ο Θεός «θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει». (Αποκάλυψη 21:4) Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη πεθάνει; Ο Θεός θα τους επαναφέρει στη ζωή εδώ στη γη ώστε να μπορούν και αυτοί να χαίρονται μια ζωή χωρίς βάσανα. (Ιωάννης 5:28, 29) Θα μας ταλαιπωρούν οι οδυνηρές αναμνήσεις από βάσανα του παρελθόντος; Όχι, διότι ο Ιεχωβά υπόσχεται: «Τα παλιά δεν θα έρχονται στη μνήμη ούτε θα ανεβαίνουν στην καρδιά».—Ησαΐας 65:17.

Ιεχωβά είναι το όνομα του Θεού όπως αποκαλύπτεται στη Γραφή.

Σχετικά με το γιατί έχει επιτρέψει ο Θεός τα βάσανα για κάποιο διάστημα καθώς και το πώς θα τα τερματίσει, παρακαλούμε δείτε το κεφάλαιο 8 και το κεφάλαιο 11 του βιβλίου Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;, που είναι έκδοση των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Διαθέσιμο και στο www.jw.org/el.

*** g 1/15 σ. 14-15 Τι λέει η Αγία Γραφή για τα Βάσανα ***

Recommended For You