Τι θα Λέγατε για μια Χορταστική Τηγανίτα;

imagesΠΟΙΟΣ μάγειρας υπάρχει που δεν έχει επιθυμήσει κάτι που να είναι διαφορετικό, εύκολο να κατασκευαστεί και δεν απαιτεί πολλά συστατικά; Εάν αυτή η ιδέα σάς αρέσει, και αν σας αρέσουν οι περιπέτειες, τότε γιατί να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε το δημοφιλές ο-κονόμι γιάκι της Ιαπωνίας.

Το όνομα σημαίνει «μαγείρεμα που ταιριάζει στη φαντασία του καθενός». Μπορεί καλύτερα να περιγραφεί σαν τηγανίτα λάχανου με κρέας ή οτιδήποτε ‘ταιριάζει στη φαντασία σας’. Αν νομίζετε ότι αυτή η ιδέα σάς αρέσει, ότι σας ελκύει, τότε τα πολλά καταστήματα που προσφέρουν ο-κονόμι γιάκι στην Ιαπωνία φέρνουν μαρτυρία για τη δημοτικότητα της τόσο σε νέους όσο και σε γέρους. Θα προσπαθήσουμε να τη φτιάξουμε;

Χρησιμοποιώντας τα βασικά συστατικά της συνταγής, πρώτα αναμίξτε το αλεύρι, το αυγό, και το αλάτι. Προσθέστε μόνο τόσο νερό όσο που η ζύμη να μην είναι πολύ αραιή. Θυμηθείτε ότι το λάχανο θα προσθέσει περισσότερη υγρασία. Κατόπιν, ρίξτε το ψιλοκομμένο λάχανο μέσα στη ζύμη, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχει αναμιχθεί καλά. Τώρα κάψτε λάδι σε ένα τηγάνι ή σε ένα ταψάκι. Όταν κάψει καλά, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ρίξτε μέσα τη μισή ζύμη με το λάχανο, γέρνοντας το τηγάνι έτσι ώστε να απλωθεί η ζύμη. Βάλτε επάνω της τα κομμάτια το κρέας (ή οποιαδήποτε από τα συστατικά προτιμάτε) και ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη. Κατόπιν απλώς περιμένετε μέχρις ότου μαγειρευτεί, αφού το γυρίσετε μία φορά το πάνω κάτω.

Εδώ υπάρχουν και μερικά σημεία γι’ αυτούς που προσπαθούν για πρώτη φορά. Να βεβαιωθείτε ότι το λάχανο θα είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. Το νερό που απομένει από το πλύσιμο του θα κάνει τη ζύμη πάρα πολύ αραιή και δύσκολο να την ελέγξετε. Το λάχανο και η ζύμη μπορούν να αναμιχθούν ακριβώς πριν από το μαγείρεμα. Αν μπορείτε να μαγειρέψετε μόνο μια τηγανίτα κάθε φορά, αναμίξτε απλώς την απαραίτητη ποσότητα γι’ αυτήν και προετοιμάστε περισσότερη καθώς προχωράτε. Μερικοί προτιμούν να βάζουν όλη τη ζύμη από κάτω και το κρέας από πάνω. Δεν υπάρχει τίποτα που να το εμποδίζει αυτό.

Τώρα τι θα πούμε για το στοιχείο της «φαντασίας»; Αν και το μοσχάρι και το χοιρινό είναι κάτι το κοινό, στην Ιαπωνία οι θαλάσσιες τροφές είναι πιο δημοφιλείς. Έτσι συχνά χρησιμοποιούνται γαρίδες, στρείδια και καλαμάρια. Για ποικιλία, προσπαθήστε με το μπέικον, το καπνιστό, καρότα, κρεμμύδια ξερά και χλωρά ή πράσα. Ακόμη και τυρί, σκόρδο ή φρέσκα φασολάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν ιδιαίτερο άρωμα.

Για παραπάνω άρωμα, συχνά προσθέτουν στη ζύμη, ντάσι-νο-μότο, δηλαδή ξεραμένα λέπια ψαριού. Αν δεν έχετε τέτοια πράγματα, τότε αρκεί απλώς ένας κύβος ζωμού κρέατος ή εκχύλισμα κρέατος. Λίγη πιπερόριζα θα κάνει το φαγητό ακόμη πιο πικάντικο.

Τελικά μπορείτε να ρίξετε πάνω από την τηγανίτα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φύκια, αν σας αρέσει η μυρωδιά, και να προσθέσετε λίγη σάλτσα της εκλογής σας—Γουόρτσεστερσαϊρ, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα. Κατόπιν καθίστε στο τραπέζι και ενωθείτε μαζί μας στην απόλαυση του Γιαπωνέζικου αυτού φαγητού. Καλή όρεξη!

*** g85 8/4 σ. 26-27 Τι θα Λέγατε για μια Χορταστική Τηγανίτα; ***

Recommended For You