Τι θα ανακοινώσει η NASA για τον Άρη; Ζωή, νερό ή μήπως την καταγωγή της ανθρωπότητας;

Επιστήμονες, διαστημολάτρεις και η παγκόσμια κοινή γνώμη περιμένει με αγωνία τις επίσημες ανακοινώσεις της NASA που αφορούν τον πλανήτη Άρη και θα γίνουν το απόγευμα της Δευτέρας. Τι θα πουν οι ειδήμονες, τι περιμένουμε και τι ξέρουμε για τον «Κόκκινο Πλανήτη»;

Ο Άρης είναι ένας πλανήτης ο οποίος εδώ και αιώνες διεγείρει την ανθρώπινη φαντασία. Εδώ και δεκαετίες γνωρίζαμε πως ο «Κόκκινος Πλανήτης» έχει πολλά κοινά με την Γη και φτάσαμε κάπου εκεί στις δεκαετίες ’50,’60,’70 να νομίζουμε πως εκεί κατοικούν μικρά πράσινα ανθρωπάκια τα οποία έχουν την τεχνολογία και την νοημοσύνη να έλθουν στην Γη και να ξεκινήσουν έναν διαπλανητικό πόλεμο με σκοπό να μας υποδουλώσουν. Ευτυχώς για όλους εμάς αυτά δεν ισχύουν, χωρίς όμως να αποκλείουμε την παρελθοντική ύπαρξη αυτών των πράσινων ανθρωπακίων. Για να μην πολυλογούμε.

Εδώ και χρόνια πολλοί επιστήμονες έχοντας συλλέξει πολλά στοιχεία για τον Άρη έχουν αναπτύξει μία θεωρία (η οποία θεωρείται και επικρατούσα) σύμφωνα με την οποία ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε σαν την Γη μας. Είχε δηλαδή ατμόσφαιρα, θάλασσες, μπόλικο οξυγόνο και γενικά όλες τις προϋποθέσεις που θεωρούμε απαραίτητες για να φιλοξενήσει ζωή. Τι έγινε όμως και ερήμωσε;

Φανταστική απεικόνιση του Άρη όπως πιθανολογείται ότι μπορεί να έμοιαζε με ατμόσφαιρα, δίπλα στην Γη μας

Ωκεανοί κρυμμένοι κάτω από το έδαφος

Από τους αρειανούς μετεωρίτες που έχουν έχουμε βρει στον πλανήτη μας, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάτι βίαιο έγινε στον Άρη πριν από 4,5 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα ο Άρης να χάσει την ατμόσφαιρά του. Από τους μετεωρίτες αυτούς λοιπόν έχει διαπιστωθεί και η σύνθεση του εδάφους και της τωρινής ατμόσφαιράς του. Μία δουλειά που συνεχίζουν πολύ καλύτερα τα ρομποτικά οχήματα στον Κόκκινο Πλανήτη όπως το Quriocity. Γιατί όμως πιστεύουμε πως υπήρχε ατμόσφαιρα;

Αυτήν την στιγμή πιστεύεται πως ο Άρης έχει τόσο νερό που θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνειά του δημιουργώντας βάθος από 20 έως 1000 μέτρα. Το νερό όμως αυτό λόγω των θερμοκρασιών αλλά και της… κατάστασης που επικρατεί στην επιφάνεια του Άρη βρίσκεται κάτω από το έδαφος σε παγωμένη μορφή. Έτσι βάσει του μοναδικού αξιώματος που έχουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με το διάστημα πως όπου υπάρχει νερό δύναται να υπάρχει και ζωή, πιστεύεται ότι ο Άρης παλαιότερα ήταν πολύ πιο φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ζωής.

Ο βίαιος θάνατος του πρώην… πράσινου πλανήτη

Για τους επιστήμονες υπάρχουν δύο θεωρίες. Αυτή της έλλειψης μαγνητικού πεδίου και αυτή της χαμηλής βαρύτητας. Ας ξεκινήσουμε από την δεύτερη.

Ο Άρης έχει μόλις την μισή διάμετρο από την Γη, το 11% της μάζας της και μόλις το 38% της βαρύτητάς της. Βάσει αυτών των στοιχείων είναι πολύ πιο δύσκολο για την ατμόσφαιρά του να διατηρηθεί. Έτσι, λόγω χαμηλής βαρύτητας, είναι ευκολότερο για τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας να εξατμίζονται στο διάστημα. Και όσο γίνεται αυτό η ατμόσφαιρα λεπταίνει. Και όσο λεπταίνει τόσο πιο εύκολο είναι για μεγαλύτερους μετεωρίτες να εισέρχονται στο εσωτερικό της ατμόσφαιράς του. Και όσο συνεχίζεται αυτό τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργούνται «τρύπες» στην ατμόσφαιρα. Και πάει λέγοντας…

Παράλληλα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ατμόσφαιρα του Άρη δεν έχει δεχθεί πολλές μεταβολές τα τελευταία 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Έτσι πιστεύεται πως η «υγρή» περίοδος του Άρη διήρκεσε «μόνο» το πρώτο δισ. της ηλικίας του.

Άλλος λόγος, είναι η έλλειψη μαγνητικού πεδίου. Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για την διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Αυτή είναι η γραμμή άμυνας της Γης απέναντι στον ηλιακό άνεμο και την συμπαντική ακτινοβολία.

Η ισχύς του μαγνητικού πεδίου της Γης

Χωρίς το μαγνητικό πεδίο, η ατμόσφαιρα της Γης θα υπόκειντο σε συνεχή φθορά και εν τέλει «τραυματισμό» της σε σημείο εξαφάνισης. Τώρα με το μαγνητικό πεδίο, οι απειλές αυτές προσκρούουν και εκτοξεύονται στο αχανές διάστημα. Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Το μαγνητικό πεδίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πυρήνα του πλανήτη, και ο πυρήνας του Άρη είναι παγωμένος.

Ναι ο πυρήνας του Άρη είναι ακίνητος και παγωμένος, με αποτέλεσμα ο Κόκκινος Πλανήτης να μην έχει καμμία εδαφική δραστηριότητα όπως σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων. Έτσι λόγω της έλλειψης ενεργού πυρήνα δεν υφίσταται και μαγνητικό πεδίο.

Το μαγνητικό πεδίο του Άρη

Γιατί όμως ο πυρήνας του Άρη πάγωσε; Τι είναι αυτό που τον έκανε να ρίξει την θερμοκρασία του και εν τέλει να σταματήσει να είναι ενεργός; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Πάντως το 1 δισ. χρόνια που ο Άρης ήταν ζωντανός, είναι αρκετό για την ανάπτυξη ζωής, από την στιγμή πάντα που είχε τις κατάλληλες συνθήκες….

Είμαστε και εμείς Αρειανοί

Πού πήγαν λοιπόν οι «κάτοικοι» του Άρη πριν την καταστροφή του. Σύμφωνα με μία από τις θεωρίες η οποία γίνεται μάλιστα δημοφιλής στους επιστημονικούς κύκλους όσο περνούν τα χρόνια είναι πως ο Άρης ξεκίνησε να πεθαίνει μετά από πρόσκρουση μετεωρίτη ο οποίος έκανε τον πυρήνα του να πεθάνει και εξαφάνισε κάθε ίχνος ζωής μία για πάντα από τον πλανήτη. Έτσι από την πρόσκρουση αυτή του μετεωρίτη εκτοξεύτηκαν κομμάτια εδάφους από τον Άρη τα οποία ταξίδεψαν στο διάστημα και κατέληξαν στην Γη, κουβαλώντας έτσι κάποιου είδους μικροβιακή ζωή η οποία τελικά εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, την ζωή στον πλανήτη μας. Άλλωστε απίθανο δεν είναι, πρόσφατοι μετεωρίτες από τον Άρη όπως προείπαμε έχουν βρεθεί στην Γη. Γιατί κάποιος από αυτούς να μην έφερε μαζί του… ζωή;

http://www.koolnews.gr

Recommended For You