Προβληματισμένα είναι τα στελέχη του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών από τις αναλύσεις των δειγμάτων που έλαβαν από τις θάλασσες της περιοχής καθώς και τον Ιούνιου, όπως και τον Μάιο σε ορισμένες περιοχές οι μετρήσεις εμφανίστηκαν κάπως επιβαρυμένες.
Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε στις 10 Ιουνίου και σε περιοχές όπως η Πλαζ του ΕΟΤ, το Ρίο και το Προάστιο παρουσιάζουν κάπως αυξημένες τιμές στα κολοβακτηρίδια.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Τεχνικός Διευθυντής του εργαστηρίου, Απόστολος Βανταράκης, συνήθως οι ενδείξεις είναι βελτιωμένες τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Ωστόσο κάτι τέτοιο φέτος, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να επικρατεί μια σχετική ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται και η τρίτη μέτρηση της σεζόν που θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Ο κ. Βανταράκης εκτιμά ότι η αστάθεια και η κακοκαιρία που επικράτησε τον Ιούνιο με τις έντονες βροχοπτώσεις επηρέασε την ποιότητα των υδάτων και γι’ αυτό καταγράφηκαν αυξημένες τιμές κολοβακτηριδίων στις συγκεκριμένες περιοχές.
«Αναφέρομαι στα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής. Δεν θα πρέπει να προτρέχουμε. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα που θα λάβουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων», σημειώνει ο κ. Βανταράκης.
Αναφορικά τώρα με την «λαδίλα» που παρατηρείται στην επιφάνεια της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές της Πάτρας και της Αχαΐας, ο καθηγητής εξηγεί ότι δεν προέρχεται από τα αντηλιακά όπως πιστεύουν οι περισσότεροι λουόμενοι.
Όπως εξηγεί οι ποσότητες των αντηλιακών δεν είναι τέτοια για να προκαλούν αυτό το φαινόμενο. Προφανώς, σημειώνει ο κ. Βανατάρακης, πρόκειται για αποτέλεσμα αστικών λυμάτων που πέφτουν στη θάλασσα. «Θα μπορούσε ακόμα να προέρχεται και από πλυντήρια σπιτιών. Από την στιγμή που δεν έχουμε λύσει ακόμα το ζήτημα με τις αποχετεύσεις, δυστυχώς θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα αυτά», επισημαίνει.
Τέλος τον ρωτήσαμε εάν οι λουόμενοι μπορούν να έχουν κάποιες ενδείξεις που να τους οδηγούν στο συμπέρασμα της καθαρότητας των νερών όπως για παράδειγμα η ύπαρξη αχινών. Η απάντηση του αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής ήταν αρνητική. «Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ενδείξεις, δεν μπορείς να στηριχθεί σε τέτοια πράγματα για να βγάλεις συμπεράσματα. Μόνο οι μετρήσεις που πρέπει να γίνονται από την Περιφέρεια κάθε δύο εβδομάδες, μπορούν να μας κατευθύνουν με ασφάλεια ποια νερά είναι καθαρά και ποια όχι», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Βανταράκης.