Τι Γνωρίζετε για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά;

imagesΜας βλέπετε στη δημόσια διακονία μας. Ίσως να έχετε διαβάσει για εμάς σε διάφορα δημοσιεύματα ή να έχετε ακούσει κάποια πράγματα από άλλους. Πόσα όμως γνωρίζετε στ’ αλήθεια για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά;

ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ

Σημειώστε αν η καθεμιά από τις ακόλουθες δηλώσεις είναι σωστή ή λάθος.

ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι Χριστιανοί.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι δημιουργιστές.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν δέχονται ιατρική περίθαλψη.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δέχονται ολόκληρη την Αγία Γραφή.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά χρησιμοποιούν μόνο τη δική τους μετάφραση της Αγίας Γραφής.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά άλλαξαν τη Γραφή τους για να ταιριάζει με τις πεποιθήσεις τους.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν προσφέρουν κοινωνικό έργο.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά περιφρονούν τους ανθρώπους των άλλων θρησκειών.

Για τις απαντήσεις, δείτε τις επόμενες σελίδες.

Άτομα ακολουθούν τον Ιησού
1 ΣΩΣΤΟ. Προσπαθούμε να ακολουθούμε πιστά τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού και να συμπεριφερόμαστε όπως εκείνος. (1 Πέτρου 2:21) Ωστόσο, διαφέρουμε σε πολλά πράγματα από τις υπόλοιπες θρησκευτικές ομάδες που αποκαλούνται Χριστιανικές. Για παράδειγμα, έχουμε διαπιστώσει πως η Αγία Γραφή διδάσκει ότι ο Ιησούς είναι ο Γιος του Θεού και όχι μέρος μιας Τριάδας. (Μάρκος 12:29) Πιστεύουμε πως η ψυχή δεν είναι αθάνατη και πως η Γραφή δεν λέει πουθενά ότι ο Θεός βασανίζει τους ανθρώπους αιώνια στην κόλαση. Επιπρόσθετα, πιστεύουμε πως όσοι ηγούνται σε θρησκευτικές δραστηριότητες δεν πρέπει να έχουν τίτλους που να τους εξυψώνουν πάνω από τους άλλους.—Εκκλησιαστής 9:5· Ιεζεκιήλ 18:4· Ματθαίος 23:8-10.

Ο κόσμος
2 ΛΑΘΟΣ. Πιστεύουμε ότι ο Θεός δημιούργησε τα πάντα. Αλλά δεν συμφωνούμε με πολλούς οι οποίοι πιστεύουν στον δημιουργισμό. Γιατί; Επειδή αρκετές απόψεις των δημιουργιστών συγκρούονται με τη Γραφή. Παραδείγματος χάρη, μερικοί ισχυρίζονται ότι οι έξι δημιουργικές ημέρες ήταν κανονικές 24ωρες ημέρες. Ωστόσο, η λέξη «ημέρα» στη Γραφή χρησιμοποιείται μερικές φορές για να υποδηλώσει αρκετά μεγάλη περίοδο χρόνου. (Γένεση 2:4· Ψαλμός 90:4) Επιπλέον, μερικοί δημιουργιστές διδάσκουν ότι η γη έχει ηλικία μόλις λίγες χιλιάδες χρόνια. Αλλά η Γραφή δείχνει ότι η γη και το σύμπαν υπήρχαν πολύ πριν αρχίσουν οι έξι δημιουργικές ημέρες. 1—Γένεση 1:1.

Στηθοσκόπιο
3 ΛΑΘΟΣ. Δεχόμαστε ιατρική περίθαλψη. Μάλιστα, ορισμένοι από εμάς είναι γιατροί—όπως ήταν και ο Λουκάς, ένας Χριστιανός του πρώτου αιώνα. (Κολοσσαείς 4:14) Ωστόσο, απορρίπτουμε οποιαδήποτε θεραπεία συγκρούεται με τις Γραφικές αρχές. Για παράδειγμα, δεν δεχόμαστε μετάγγιση αίματος επειδή η Γραφή απαγορεύει να εισάγουμε αίμα στο σώμα μας.—Πράξεις 15:20, 28, 29.

Σε κάθε περίπτωση, αναζητούμε την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη για τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Μάλιστα, διάφορες τεχνικές διατήρησης του αίματος που αναπτύχθηκαν για να εξυπηρετήσουν τους Μάρτυρες ασθενείς ωφελούν τώρα το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σε πολλές χώρες, κάθε ασθενής μπορεί πλέον να αποφύγει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μεταγγίσεις, λόγου χάρη ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα, αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και ανθρώπινα λάθη.

Ανοιχτό βιβλίο
4 ΣΩΣΤΟ. Πιστεύουμε ότι ολόκληρη η Γραφή είναι «θεόπνευστη και ωφέλιμη». (2 Τιμόθεο 3:16) Αυτό περιλαμβάνει και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, όπως είναι κοινώς γνωστές. Γενικά, αποκαλούμε αυτά τα τμήματα Εβραϊκές Γραφές και Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές, αποφεύγοντας έτσι να δώσουμε την εικόνα ότι κάποιο τμήμα της Γραφής είναι απαρχαιωμένο ή επουσιώδες.

Βιβλία
5 ΛΑΘΟΣ. Χρησιμοποιούμε πολλές μεταφράσεις της Γραφής για να τη μελετήσουμε. Ωστόσο, προτιμούμε τη Μετάφραση Νέου Κόσμου, αν αυτή είναι διαθέσιμη στη γλώσσα μας, επειδή χρησιμοποιεί το όνομα του Θεού και επίσης είναι ακριβής και σαφής. Σκεφτείτε για παράδειγμα τη χρήση του ονόματος του Θεού, Ιεχωβά. Μια μετάφραση της Γραφής περιλαμβάνει στον πρόλογό της έναν κατάλογο 79 ατόμων που συνέβαλαν στην παραγωγή αυτής της μετάφρασης. Ωστόσο, παραλείπει το όνομα Εκείνου που ενέπνευσε τη συγγραφή της Αγίας Γραφής—το όνομα του Ιεχωβά Θεού! Αντιθέτως, η Μετάφραση Νέου Κόσμου αποκαθιστά το θεϊκό όνομα στα χιλιάδες σημεία όπου αυτό υπήρχε στο πρωτότυπο κείμενο. 2

Λαμπτήρας
6 ΛΑΘΟΣ. Όταν διακρίναμε ότι κάποιες πεποιθήσεις μας δεν εναρμονίζονταν πλήρως με την Αγία Γραφή, προσαρμόσαμε την κατανόησή μας. Πολύ προτού αρχίσουμε να εκδίδουμε τη Μετάφραση Νέου Κόσμου, η οποία κυκλοφόρησε το 1950, κάναμε χρήση των μεταφράσεων που ήταν διαθέσιμες τότε και διαμορφώσαμε τις πεποιθήσεις μας ανάλογα.

Χειραψία
7 ΛΑΘΟΣ. Η διακονία μας ωφελεί πολλούς από το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να υπερνικήσουν επιβλαβείς εθισμούς, όπως τα ναρκωτικά ή την κατάχρηση αλκοόλ. Διεξάγουμε μαθήματα ανάγνωσης και γραφής που ωφελούν χιλιάδες αναλφάβητα άτομα παγκόσμια. Επίσης, σε περιπτώσεις καταστροφών, προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια τόσο σε Μάρτυρες του Ιεχωβά όσο και σε άτομα που δεν ανήκουν στη θρησκεία μας. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στα θύματα τη συναισθηματική και πνευματική στήριξη που τόσο πολύ χρειάζονται σε τέτοιες καταστάσεις. 3

Άνθρωποι
8 ΛΑΘΟΣ. Ακολουθώντας τη συμβουλή της Αγίας Γραφής, σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους, άσχετα με τη θρησκεία τους. (1 Πέτρου 2:17) Για παράδειγμα, παρότι σε κάποιες χώρες αριθμούμε εκατοντάδες χιλιάδες, δεν προσπαθούμε να πιέσουμε τους πολιτικούς ή τους νομοθέτες να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη δράση άλλων θρησκειών. Ούτε κάνουμε αγώνα για να ψηφιστούν νόμοι οι οποίοι θα επέβαλλαν στην κοινωνία τις δικές μας απόψεις περί ηθικής και τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις. Αντιθέτως, δείχνουμε στους άλλους τον σεβασμό που επιθυμούμε να μας δείχνουν και εκείνοι.—Ματθαίος 7:12.

πηγή

Recommended For You