31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος Η διαφημιστική εικόνα είναι καθαρή και δροσερή. Εικονίζεται μία λαμποκοπούσα ορεινή λίμνη με ένα πακέτο τσιγάρα γυρισμένα κατευθείαν προς εσάς, προς τον αναγνώστη. Αυτός ο τύπος διαφημίσεως είναι πολύ αποδοτικός. Συνδυάζει το κάπνισμα με τερπνούς αισθησιασμούς. Κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολλάρια δαπανώνται στην προσπάθεια να συνδεθή το κάπνισμα με επιθυμητά πράγματα της ζωής. Αλλά τι είναι πίσω από την εικόνα;
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Στο έτος 1979, ο Καναδικός Πνευμονικός Σύνδεσμος συνέτισε πολλούς όταν δήλωσε σαφώς: «Κάθε χρόνο 50.000 Καναδοί πεθαίνουν πρόωρα από τα αποτελέσματα του καπνίσματος. Πολλοί περισσότεροι επιζούν με ανάπηρους πνεύμονες και υπερκόπωσι της καρδιάς.»
Στο έτος 1979, ο γενικός χειρούργος των Ηνωμένων Πολιτειών, Δρ Τζούλιους Β. Ρίτσμοντ, εξέδωσε ογκώδη έκθεσι που τόνιζε «με συντριπτικές αποδείξεις ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο στην υγεία. Στην έκθεσι υπελογίζετο ότι, κάθε χρόνο, το κάπνισμα φονεύει περίπου 350.000 Αμερικανούς. Επίσης, ο Βρεταννός υφυπουργός υγείας, Σερ Τζωρτζ Γιάνγκ, είπε προσφάτως ότι κάθε χρόνο το κάπνισμα προξενεί 50.000 θανάτους στη Βρεταννία.
Πώς υπολογίζονται οι μεγάλοι αυτοί αριθμοί θανάτων; Βασικά, με τη σύγκρισι των ποσοστών θανάτου των καπνιστών και των μη καπνιστών. Από μια περιεκτική μελέτη σε ένα εκατομμύριο άτομα και πλέον, η Αμερικανική Εγκυκλοπαιδεία σχολίασε τα εξής: «Σε κάθε 100 θανάτους μη καπνιστών στη διάρκεια της περιόδου των παρατηρήσεων, 168 θάνατοι συνέβησαν μέσα σε μια όμοια και ανάλογη ομάδα καπνιστών τσιγάρων· δηλαδή, υπήρχαν 68 θάνατοι επί πλέον.»
Αλλά είναι τελική αυτή η απόδειξις; Ναι, είναι. «Δεν υπάρχει αντιλογία στα γεγονότα,» παρατηρεί ο Καναδικός Πνευμονικός Σύνδεσμος. «Χιλιάδες επιμελών μελετών τα έχουν τεκμηριώσει αυτά. Δεν τα αμφισβητεί αυτά κανένα, ανώτερο ιατρικό ή υγειονομικό μέσον.» Η εφημερίδα Επιστήμη 80, που εκδίδεται από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο για την προώθησι της επιστήμης, συμπεραίνει: «Η ένδειξις ότι τα τσιγάρα βραχύνουν τη ζωή είναι συντριπτική· η αιτιολογική σχέσις είναι τόσο στερεά θεμελιωμένη όσο και στην ιατρική.»
Έγινε δυνατόν να διεξαχθούν τελικές μελέτες από μεγάλο αριθμό ατόμων που κάπνιζαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. «Αναδρομικά,» παρατηρεί ο Τζων Κερνς, μοριακός βιολόγος και καρκινολόγος, «είναι σχεδόν σαν να έχουν ξεκινήσει οι Δυτικές κοινωνίες για να διεξαγάγουν ένα απέραντο και πολύ καλά ελεγχόμενο πείραμα καρκινογενέσεως [παραγωγής του καρκίνου], που επιφέρει περίπου μερικά εκατομμύρια θανάτων και χρησιμοποιεί τον ίδιο τον λαό του σαν πειραματόζωα.»
Εκατομμύρια ψυχών—πολλά, πολλά εκατομμύρια—συντόμευσαν τη ζωή τους από το κάπνισμα. «Οι ιατρικές μελέτες,» εξηγεί η Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια του Βιβλίου, «δείχνουν ότι η αναμενόμενη μέση ζωή ενός καπνιστού είναι τρία ως τέσσερα χρόνια λιγότερη από εκείνη ενός μη καπνιστού. Η αναμενόμενη ζωή ενός μανιώδους καπνιστού—ενός ατόμου που καπνίζει δύο ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα—μπορεί να είναι ως οκτώ χρόνια συντομώτερη από εκείνη ενός μη καπνιστού.»
Στην προσπάθεια μειώσεως των κινδύνων, κυκλοφορούν τώρα τα λεγόμενα «ασφαλέστερα» τσιγάρα. Αλλά είναι αυτά πραγματικά ασφαλή; Πώς συμβαίνει να βλάπτη το κάπνισμα τον καπνιστή ;
ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΣΙΓΑΡΟ;
Η νικοτίνη και η μοριακή ύλη του καπνού του τσιγάρου—που λέγεται αορίστως πίσσα—είναι προφανώς τα κυριώτερα μέσα που προξενούν ασθένειες. Η πίσσα λοιπόν και η νικοτίνη είναι πολύ ελαττωμένα στον καπνό των τσιγάρων. Πραγματικά, η πίσσα σχεδόν εξαφανίσθηκε σε μερικές μάρκες τσιγάρων, όπως τονίζουν συχνά μερικές διαφημίσεις τσιγάρων. Τα τσιγάρα με χαμηλό ποσοστά πίσσας και νικοτίνης κάποτε διαφημίσθηκαν ως ασφαλή. Μια χαρακτηριστική επικεφαλίδα στην πρώτη σελίδα του Συντάγματος της πολιτείας Ατλάντα διακήρυττε: «Ένα Πακέτο Τσιγάρα την Ημέρα Μπορεί να Είναι Ασφαλές.»
Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; Εν πρώτοις, στα τσιγάρα με λιγότερη πίσσα έχουν προστεθή αρωματικά. «Αν δεν υπήρχαν αρωματικά, σε κανένα από αυτά τα τσιγάρα με χαμηλό ποσοστό πίσσας και νικοτίνης δεν θα είχατε αισθανθή καμμιά γεύσι,» εξήγησε ο Πέτρος Μικκίσης, ένας χημικός ειδικός στις αναλύσεις καπνού. Και ποια είναι αυτά τα αρωματικά; Αυτά είναι επαγγελματικά μυστικά γνωστά μόνο από τις εταιρίες καπνού και από τους προμηθευτές των αρωμάτων τους. Ωστόσο αυτά τα χημικά αρωματικά θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι επικίνδυνα στην υγεία, όπως είπε ένας αναλυτικός χημικός: «Δεν ξέρετε αν μερικά απ’ αυτά τα πράγματα είναι χειρότερα από την πίσσα.»
Επίσης, οι ενδείξεις αποκαλύπτουν ότι όταν οι καπνιστές καπνίζουν τσιγάρα με χαμηλό ποσοστό πίσσας και νικοτίνης, καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα και διατηρούν περισσότερο τον καπνό μέσα στους πνεύμονές τους. Το κάνουν αυτό για να ικανοποιήσουν τη μεγάλη επιθυμία τους για νικοτίνη, που είναι ένα ναρκωτικό ακόμη πιο εθιστικό από την ηρωίνη. Έτσι, εξ αιτίας αυτών των ρυθμισμένων συνηθειών του καπνίσματος, οι καπνιστές μπορεί να αποκομίσουν από τσιγάρα χαμηλού ποσοστού πίσσας και νικοτίνης σχεδόν τόσες απ’ αυτές τις βλαβερές ουσίες όσες και από τα άλλα τσιγάρα.
Επί πλέον, το πιο επικίνδυνο συστατικό του καπνού του τσιγάρου μπορεί να είναι το μονοξείδιο του άνθρακος μάλλον παρά η πίσσα ή η νικοτίνη. Μερικά τσιγάρα με χαμηλό ποσοστό πίσσας και νικοτίνης εκλύουν ακόμη περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακος από όσο τα τσιγάρα των συνήθων βιομηχανιών!
Δυο Δανοί ερευνητές, ο Καθηγητής Πουλ Άστρουπ και ο Δρ Κνουντ Κίελντσεν, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σχετικά με τις επιδράσεις του μονοξειδίου του άνθρακος απ’ τον καπνό των τσιγάρων. Με βάσι έναν όγκο πειραματικών αποδείξεων, συμπέραναν ότι «το μονοξείδιο του άνθρακος και όχι η νικοτίνη, είναι το τοξικό μίγμα μεγαλυτέρας σπουδαιότητος για την αύξησι του κινδύνου των καπνιστών να πάθουν αρτηριοσκλήρωσι και καρδιακές παθήσεις.» Και πρέπει να σημειωθή ότι πολλοί θάνατοι που προέρχονται από το κάπνισμα προφανώς συμβαίνουν ένεκα παθήσεων των αρτηριών και της καρδιάς, και όχι ένεκα του καρκίνου.
Ο κοινός νους πρέπει να δείχνη ότι η εισπνοή καπνού από τσιγάρο θα επηρέαζε δυσμενώς τα αναπνευστικά όργανα ενός ατόμου. Μια ένδειξις αποδεικνύει ότι έτσι είναι. Τα τριχοειδή νημάτια που είναι μέσα στους βρογχιακούς σωλήνες βλάπτονται τόσο ώστε δεν μπορούν να διακινηθούν για να αποβάλλουν μικρόβια και ακαθαρσίες. Επίσης, ο καπνός μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων για να αυτοκαθαρισθούν από εισπνοή ακαθαρσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παθήσεων από τις αερόφερτες ουσίες.
Πραγματικά είναι ανέντιμο να υπονοήσωμε ότι οποιοδήποτε τσιγάρο είναι ασφαλές. Όπως είπε ο ανώτατος υγειονόμος των Ηνωμένων Πολιτειών, Δρ Τζούλιους Ρίτσμοντ: «Δεν υπάρχουν στοιχεία οπουδήποτε μέσα στο μεγάλο όγκο των επιστημονικών ενδείξεων για τους κινδύνους που προέρχονται από το κάπνισμα που να προβλέπουν κάποια ελπίδα ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το ασφαλές τσιγάρο ή ένα ασφαλές επίπεδο καπνίσματος.» Ο Δρ Ρίτσμοντ κατέληξε : «Το μόνο ασφαλές τσιγάρο είναι ένα τσιγάρο που δεν ανάβεται.»
Αλλά και αν δεν είσθε σεις ένας καπνιστής, μήπως είσθε ασφαλής από τις κακές επιδράσεις των άλλων καπνιστών;
ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΑΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ
*** w81 1/6 σ. 3-5 Τι Βλάβη Προξενεί το Κάπνισμα στον Καπνιστή ***