Σε αντίθεση με αρκετές χώρες της Ευρώπης όπου οι ουρανοξύστες κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πρωτεύουσες και οικονομικά κέντρα, στην χώρα μας απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά. Με αφορμή την ολοκλήρωση της κατασκευής του ψηλότερου κτηρίου στην Ευρώπη, του 373,7 μέτρων Federation Tower στην Μόσχα, το news247 παρουσιάζει τα 10 ψηλότερα κτίρια στην Ελλάδα.
1. Πύργος Αθηνών – 103 μέτρα
Όταν ολοκληρώθηκε το 1971 ήταν το δεύτερο ψηλότερο κτίριο των Βαλκανίων. Σήμερα θα πρέπει να ψάξεις πολύ ώρα για την πραγματική του θέση μετά από την μαζική κατασκευή από ουρανοξύστες στην Κωνσταντινούπολη. Το κτίριο 28 ορόφων στην συμβολή Βασ. Σοφίας και Μεσογείων υπήρξε η έδρα αρκετών πολυεθνικών ενώ σήμερα δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες του καθώς ένα μεγάλο μέρος των χώρων του παραμένει ανεκμετάλλευτο.
2. Πύργος Πειραιά – 84 μέτρα
Η κυβέρνηση των Συνταγματαρχών προσπάθησε να δημιουργήσει στον χώρο που βρισκόταν το «ρολόι» το αντίπαλο δέος του Πύργου Αθηνών στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Το 25 ορόφων κτίριο παραμένει μία ανοιχτή πληγή στον Πειραιά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
3. Atrina – 80 μέτρα
Το 1981 που ολοκληρώθηκε από τον Μπάμπη Βωβό και τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα (σ.σ. που ήταν και ο αρχιτέκτονας των δύο παραπάνω κτιρίων) υπήρξε το έναυσμα να γίνει το Μαρούσι ένας βασικός επιχειρηματικός θύλακας της πρωτεύουσας. Ο ουρανοξύστης των 25 ορόφων – που υπήρξε και έδρα της «φανταστικής» Giant του Γιάγκου Δράκου – αποτελεί και αυτό σκιά του ένδοξου παρελθόντος του μετά από την πτώση της Βωβός και την στροφή των εταιρειών σε οικονομικότερες λύσεις.
4. Πύργος Απόλλων – 80 μέτρα
Το ιδίου ύψους με το Atrina κτίριο αποτελεί την υψηλότερη οικιστική κατασκευή στην χώρα. Διαθέτει 25 ορόφους και μία ιδιομορφία. Στον ουρανοξύστη, της οδού Λουίζης Ριανκούρ, που ολοκληρώθηκε το 1973, στα ασανσέρ του δεν θα βρεις μπουτόν για τον 13ο όροφο. Οι κατασκευαστές του το είχαν για γρουσουζιά.
5. Πύργος ΟΤΕ – 76 μέτρα
Από τον Πύργο που ολοκληρώθηκε το 1965 από τον Αντώνη Αναστασιάδη έγινε η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το 1966 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει να είναι ένα από τα σύμβολα της συμπρωτεύουσας και κάτω από την κεραία της Cosmote βρίσκεται cafe bar με σταδιακή κυκλική περιστροφή (σ.σ. συμπληρώνει τις 360 μοίρες σε 40 λεπτά).
6. Μέγαρο ΟΤΕ – 72 μέτρα
Το 18 ορόφων κτήριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο στην χώρα. Η απόφαση για την δημιουργία πάρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.
7. Ξενοδοχείο President – 68 μέτρα
Το ξενοδοχείο στους Αμπελόκηπους, στην οδό Κηφισίας είναι το ψηλότερο της χώρας. Στους 22 ορόφους του φιλοξενούνται 317 δωμάτια αρκετά από τα οποία έχουν θέα «πίατο» την Αθήνα και τον Σαρωνικό.
8. Πύργος Αθηνών Β κτήριο – 65 μέτρα
9. Hilton – 65 μέτρα
Ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, όπου άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο το 1963 σε χώρο που παραχωρήθηκε από το κράτος και φιλοξενούσε στο παρελθόν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στο ξενοδοχείο 18 ορόφων, προστέθηκε το 2003 νέα πτέρυγα με 74 δωμάτια και σουΐτες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δωματίων σε 506. Αυτό το διάστημα η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η Ιονική Ξενοδοχειακή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου..
10. ΕΥΠ – 65 μέτρα
Η «κυρία Κατεχάκη» όπως ήταν η «κωδική» ονομασία του κτιρίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ολοκληρώθηκε το 1978 και φιλοξενεί υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
– Πληροφοριακά η υψηλότερη κατασκευή στην Ελλάδα είναι το Κέντρο Εκπομπής Κάτω Σουλίου, του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για έναν πομπό ύψους 250 μέτρων που σκοπό έχει την καλύτερη επικοινωνία με υποβρύχια.
Πηγή: news247.gr