Τα σκυλιά της ΕΜΑΚ που σώζουν ζωές

«Πρωταγωνιστές» στις φυσικές καταστροφές τα σκυλιά της ΕΜΑΚ που δίνουν μάχη για τις ανθρώπινες ζωές. Toυς αποκαλούν «ήρωες παντός καιρού» ή «ράμπο για όλες τις δουλειές». Είναι η τελευταία βοήθεια που θα συναντήσει κάποιος αν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση…

Πρόκειται για τους άνδρες της επίλεκτης ομάδας του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι καθημερινά τρέχουν όπου τους καλεί το καθήκον. Παλεύουν με την αγριότητα της φύσης, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο μα πάνω απ΄όλα ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να σώζουν συνανθρώπους μας. Όλοι οι πυροσβέστες της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), έχουν να διηγηθούν συγκλονιστικές ιστορίες. Διασώσεις σε σεισμούς, πλημμύρες, αναζήτηση εξαφανισμένων, τροχαία περιστατικά είναι μερικές από αυτές.

Βρίσκονται στο πόδι 24 ώρες το 24ωρο, και δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος. Πρέπει να είναι διαθέσιμοι οποιαδήποτε στιγμή τους καλέσει το καθήκον.

O διοικητής της μονάδας, αρχιπύραρχος Στέφανος Κολοκούρης μας υποδέχθηκε αρχικά στο γραφείο του και στη συνέχεια μας ξενάγησε στους χώρους. Στην κάμερα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ, μας δείχνουν ζωντανά αντιμετώπιση χημικής και βιολογικής απειλής, διάσωση επιζώντα με διασωστικό σκύλο, διάσωση σε πηγάδι αλλά και μεταφορά τραυματία από μεγάλο ύψος. Μιλούν ακόμα οι εξειδικευμένοι δύτες, ενώ στο φακό καταγράφονται τα οχήματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Εκτός από τις δύσκολες εντός Ελλάδας, η ΕΜΑΚ έχει συμμετοχή και σε διεθνείς αποστολές, σε κάποιες από τις οποίες μάλιστα έχει διακριθεί.

Αν και η μονάδα είναι χωρισμένη σε τμήματα ορειβατών, χιονοδρόμων, δυτών, πεζοπόρων και συνοδών σκύλων, λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια, αφού οι άντρες αναπτύσσουν πολύ δυνατές σχέσεις μεταξύ τους.

Μάχιμοι, σκληραγωγημένοι και πάντα έτοιμοι για δράση. Είναι η μονάδα που όταν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ανεξαρτήτως κόστους.

Recommended For You