Ο ΤΖΕΝΓΚΙΣ ΧΑΝ, ατρόμητος πολεμιστής του 12ου αιώνα, έθεσε το θεμέλιο για τη μετέπειτα ύπαρξη της μεγάλης Μογγολικής Αυτοκρατορίας. Σκιά του αρχικού μεγέθους εκείνης της αυτοκρατορίας, η Μογγολία σήμερα περικλείεται από τη Ρωσία και την Κίνα, και είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στον κόσμο.
Το τοπίο της συνδυάζει ποτάμια, ρυάκια, πανύψηλα βουνά, κυματιστά λιβάδια και αχανείς εκτάσεις από στέπες με ποώδη βλάστηση. Στα νότια απλώνεται η έρημος Γκόμπι, φημισμένη για τα καλοδιατηρημένα απολιθώματα δεινοσαύρων. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο που κυμαίνεται γύρω στα 1.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Μογγολία αποκαλείται από τους ντόπιους «Χώρα του Γαλάζιου Ουρανού». Επάξια ονομασία αν σκεφτούμε ότι έχει πάνω από 250 ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο!
Οι Μογγόλοι ζουν υπό ακραίες κλιματικές διακυμάνσεις. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες μπορεί να εκτοξευτούν στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τον χειμώνα να κατρακυλήσουν στους 40 βαθμούς υπό το μηδέν. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων είναι νομάδες. Η μέρα τους ξεκινάει νωρίς το πρωί καθώς άντρες και γυναίκες αρμέγουν κατσίκες, αγελάδες, καμήλες και φοράδες. Η διατροφή των Μογγόλων περιλαμβάνει συνήθως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, με το πρόβειο να είναι το αγαπημένο τους.
Οι Μογγόλοι είναι φιλόξενος λαός. Αφήνουν τα κυκλικά τους γκερ, δηλαδή τις φορητές σκηνοειδείς κατοικίες τους, ξεκλείδωτα έτσι ώστε οποιοσδήποτε περαστικός να μπορεί να ξεκουραστεί και να φάει τα κεράσματα που αφήνουν εκεί για τους ξένους. Στους επισκέπτες σερβίρουν συνήθως ζεστό τσάι με γάλα και λίγο αλάτι.
Ο Βουδισμός διατηρεί ισχυρό έρεισμα στη Μογγολία σήμερα. Ένα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού ακολουθεί τον σαμανισμό, τον Ισλαμισμό ή τη Χριστιανοσύνη, ενώ πολλοί είναι άθρησκοι. Στη χώρα υπάρχουν πάνω από 350 Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι διδάσκουν σήμερα την Αγία Γραφή σε 770 και πλέον ανθρώπους.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Πληθυσμός: 2.713.000
Πρωτεύουσα: Ουλάν Μπατόρ
Γλώσσα: Μογγολική, ρωσική, καθώς επίσης τουρκικές γλώσσες
Κύριες εξαγωγές: Χαλκός, γαιάνθρακας, χρυσός και κασμίρι