Για εκατομμύρια ανθρώπους, το Google είναι ένα απαραίτητο εργαλείο αναζήτησης που χρησιμοποιούν κάθε μέρα, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Από την εργασία ή το σχολείο,, τις ταινίες, τις διασημότητες, τα νέα και τα κουτσομπολιά το Google είναι το πρώτο πράγμα που θα χρησιμοποιήσει κάποιος για να τα ψάξει.
Αλλά αντί απλά να πληκτρολογείς μια φράση και να ψάχνεις ανάμεσα σε χιλιάδες αποτελέσματα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνεις τις αναζητήσεις σου πιο αποτελεσματικές. Μερικούς από αυτούς ίσως τους γνωρίζεις ήδη, αλλά υπάρχουν και άλλοι, λιγότερο γνωστοί ή που απλά δεν χρησιμοποιείς συχνά. Χρησιμοποίησε αυτό τον οδηγό για να μάθεις περισσότερα ή να θυμηθείς τους καλύτερους τρόπους για να βρεις αυτό που ψάχνεις εύκολα και γρήγορα.
1) Είτε/ή: Το Google ψάχνει για σελίδες που περιέχουν όλες τις λέξεις που πληκτρολογείς στο πλαίσιο αναζήτησης. Αν θέλεις να εμφανίζονται οι σελίδες που περιέχουν είτε την μια είτε την άλλη λέξη χρησιμοποίησε το “OR” ή το “|”.
Παράδειγμα. [αυτοκίνητο | κόκκινο] ή [αυτοκίνητο OR κόκκινο]: εμφανίζει αποτελέσματα που περιέχουν ή την λέξη «αυτοκίνητο» ή την λέξη «κόκκινο».
2) Εισαγωγικά: Αν θέλεις να ψάξεις συγκεκριμένη φράση ή όρο χρησιμοποίησε εισαγωγικά.
Παράδειγμα. [“μικρό κόκκινο αμάξι”]: θα ψάξει για σελίδες που περιέχουν ακριβώς αυτή τη φράση. Αν γράψεις [μικρό “κόκκινο αμάξι”] θα ψάξει για σελίδες που περιέχουν την λέξη μικρό και την ακριβή φράση “κόκκινο αμάξι”.
3) Εκτός από: Αν δε θέλεις να περιλαμβάνεται στην αναζήτηση σου ένας όρος ή μια φράση χρησιμοποίησε το “-“.
Παράδειγμα. [-μικρό κόκκινο αμάξι]: θα εμφανίσει σελίδες που περιέχουν τις λέξεις κόκκινο και αμάξι, αλλά ΔΕΝ περιέχουν την λέξη μικρό.
4) Παρόμοιοι Όροι: Χρησιμοποίησε το σύμβολο “ ~ “ για να ψάξεις για παρόμοιους όρους.
Παράδειγμα. [-μικρό κόκκινο ~αμάξι]: θα εμφανίσει σελίδες που ΔΕΝ περιέχουν την λέξη μικρό και περιέχουν τις κόκκινο, αμάξι, αυτοκίνητο..
5) Μπαλαντέρ: Το σύμβολο “ * “ θεωρείται μπαλαντέρ. Είναι πολύ χρήσιμο όταν ψάχνεις να βρεις τους στίχους ενός τραγουδιού αλλά δεν μπορείς να τους θυμηθείς όλους.
Παράδειγμα. [can’t * me love lyrics] θα εμφανίσει τους στίχους από το τραγούδι των Beatles που έψαχνες.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αν θέλεις να κάνεις αναζήτηση σε μια συγκεκριμένη κατάληξη ιστοσελίδας.
Παράδειγμα. [μικρό κόκκινο αμάξι *.gr]: θα εμφανίσει αποτελέσματα μόνο από ιστοσελίδες που έχουν κατάληξη .gr
6) Αν δεν μπορείς να θυμηθείς κάποιο από τα παραπάνω σύμβολα, μπορείς να πατήσεις στον σύνδεσμο “Σύνθετη Αναζήτηση” στην αρχική σελίδα του Google.
7) Ορισμοί: Χρησιμοποίησε το “define:” για να βρεις κάποιον ορισμό.
Παράδειγμα. [define:αμάξι]: θα εμφανίσει σελίδες που περιέχουν τον ορισμό της λέξης “αμάξι”.
8) Υπολογιστής: Ένα από τα πιο εύχρηστα εργαλεία. Πληκτρολόγησε έναν υπολογισμό, που θέλεις να κάνεις, στο κουτί αναζήτησης και θα σου δώσει την απάντηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο γρήγορο από το να ανοίξεις το κομπιουτεράκι των windows. Χρησιμοποίησε τα σύμβολα “+, -, *, / ” και παρενθέσεις για να φτιάξεις μια απλή εξίσωση.
Παράδειγμα. [ (((3+5)-5)*7)/2 ]
9) Φάσμα Αριθμών: Αν γράψεις [«καλύτερα βιβλία» 2008..2010] θα επιστρέψει λίστες με τα καλύτερα βιβλία για τα έτη από 2008 έως 2010.
Παράδειγμα. [«καλύτερα βιβλία» 2008..2010]
10) Αναζήτηση σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα: Χρησιμοποίησε το “site:” για να κάνεις αναζήτηση μόνο σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Παράδειγμα. [site:insomnia.gr tablet]: θα εμφανίσει αποτελέσματα μόνο από το insomnia.gr που περιέχουν την λέξη tablet.
11) Αντίστροφοι Σύνδεσμοι: χρησιμοποίησε το “link:” για να βρεις σελίδες που συνδέονται με μια συγκεκριμένη διεύθυνση.
Παράδειγμα. [link:insomnia.gr]: θα εμφανίσει όλες τις σελίδες που έχουν έναν σύνδεσμο προς το insomnia.gr
12) Κάθετη Αναζήτηση: Αντί να ψάχνεις για έναν όρο σε όλες τις σελίδες στο διαδίκτυο, μπορείς να τον αναζητήσεις σε ένα πιο συγκεκριμένο τομέα. Το Google έχει μια σειρά συγκεκριμένων εργαλείων που σου επιτρέπουν να κάνεις αναζήτηση σε blogs, βιβλία, εικόνες και πολλά άλλα.
02) Αναζήτηση blog
05) Αναζήτηση κώδικα
07) Αναζήτηση χαρτών
11) Αναζήτηση βίντεο
13) Ταινίες: Χρησιμοποίησε το “movie:” για να κάνεις αναζήτηση τις ώρες και αίθουσες προβολής μιας ταινίας. (Δυστυχώς δεν δουλεύει στην Ελλάδα)
Παράδειγμα. [movie:transformers]: Εμφανίζει τις προβολές της ταινίας Transformers στην Νέα Υόρκη.
14) Ώρα: Το “time:” δείχνει την τοπική ώρα στην πόλη που έχεις επιλέξει.
Παράδειγμα: [time:London]: Εμφανίζει την ώρα στο Λονδίνο.
15) Καιρός: Χρησιμοποίησε το “weather:” για να δεις τον καιρό σε μια συγκεκριμένη πόλη.
Παράδειγμα. [weather:Athens,GR] Εμφανίζει τον καιρό στην Αθήνα.
16) Είδος αριθμών: Οι αλγόριθμοι του Google μπορούν να αναγνωρίσουν τον τύπο των αριθμών που εισάγεις. Έτσι μπορείς να αναζητήσεις τηλεφωνικούς κωδικούς περιοχών, τιμές μετοχών, δελτίο καιρού..
Παράδειγμα. [210-7513355]; Εμφανίζει αποτελέσματα που περιέχουν αυτόν τον τηλεφωνικό αριθμό.
17) Τύποι Αρχείων: Με το “filetype:” μπορείς να ψάξεις για ένα συγκεκριμένο τύπο αρχείων.
Παράδειγμα. [filetype:doc αλγόριθμος]: Θα ψάξει για αρχεία τύπου doc τα οποία περιέχουν την λέξη «αλγόριθμος».
18) Θέση του Όρου Αναζήτησης: Από προεπιλογή, το Google κάνει αναζήτηση τον όρο που θέλεις σε όλο το περιεχόμενο των ιστοσελίδων. Χρησιμοποιώντας τα “inurl:”, “intitle:”, “intext:” κάνει αναζήτηση μόνο στην διεύθυνση, τον τίτλο και το κείμενο αντίστοιχα.
Παράδειγμα. [inurl:data]: Εμφανίζει όλες τις ιστοσελίδες που περιέχουν το όνομα τους τον όρο «data».
19) Προσωρινά Αποθηκευμένη Σελίδα: Χρησιμοποιώντας το “cashed:” μπορείς να δεις μια έκδοση της ιστοσελίδας που θέλεις η οποία είναι αποθηκευμένη στους servers της Google.
20) To νόημα της ζωής, του σύμπαντος και οτιδήποτε άλλο. Κάνε αναζήτηση για οποιαδήποτε φράση και το Google θα σου δώσει την απάντηση..
http://dailyarticle.gr