Στη Βόρεια Ελβετία βρέθηκαν τα πρώτα σκίτσα του «Μικρού Πρίγκιπα»

Σε μια αποθήκη στην Ελβετία, ανάμεσα σε χαρτιά και εφημερίδες, βρέθηκαν τρία από τα πρώτα σκίτσα του «Μικρού Πρίγκιπα», έτσι όπως τα φιλοτέχνησε ο Γάλλος συγγραφέας Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί.

Τα σκίτσα βρέθηκαν στο Winterthur, σε μια πόλη στη Βόρεια Ελβετία, όπου βρίσκεται η κατοικία του συλλέκτη Μπρούνο Στεφανίνι. Ο ίδιος είχε αγοράσει τα σχέδια του συγγραφέα και πιλότου σε δημοπρασία το 1986.

Ο Στεφανίνι πέθανε τον Δεκέμβριο του 2018 και τους μήνες που ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματός του «χτένισαν» τα αρχεία του, με σκοπό να τα ταξινομήσουν και να αναζητήσουν τυχόν άγνωστα τεκμήρια.

Ανάμεσα στα απροσδόκητα ευρήματα ήταν αυτή η σειρά σχεδίων του Μικρού Πρίγκιπα, τον οποίο έγραψε ο Εξιπερί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των ετών 1941 και 1943, στη Νέα Υόρκη.

«Γεμάτα ενέργεια»

Τα αχρονολόγητα σχέδια έγιναν σε λεπτό χαρτί αλληλογραφίας και παρουσιάζουν οικείες σκηνές από το αγαπημένο παιδικό βιβλίο: τον Μικρό Πρίγκιπα και την αλεπού, το φίδι που έφαγε έναν ελέφαντα και τον μεθυσμένο τον οποίο επισκέπτεται ο Μικρός Πρίγκιπας. Μια σελίδα περιλαμβάνει επίσης μια ερωτική επιστολή του συγγραφέα προς τη σύζυγό του.

Το Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, που κατέχει τα γνωστά προκαταρκτικά χειρόγραφα και τα προσχέδια του βιβλίου, φιλοδοξεί πλέον να εντάξει στη συλλογή του και αυτά τα άγνωστα μέχρι πρότινος σχέδια που είναι φιλοτεχνημένα με στυλό, μελάνι και λίγη ακουαρέλα.

Παρ’ όλη την απλότητά τους είναι «γεμάτα ενέργεια, απολαυστικά και και ευσπλαχνία», σχολίασε η Κριστίν Νέλσον, επιμελήτρια των λογοτεχνικών και ιστορικών χειρογράφων του Μουσείου Morgan. Αποτελούν, δε, την αποτύπωση της γέννησης ενός χαρακτήρα που επηρεάζει μέχρι σήμερα τους αναγνώστες του, σε όλο τον κόσμο.

Το Μουσείο Morgan απέκτησε το χειρόγραφο των 140 σελίδων και 35 συνολικά αρχικά σχέδια του Μικρού Πρίγκιπα από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Silvia Hamilton, φίλη του συγγραφέα, το 1968.

Ο Εξιπερί της είχε παραδώσει τα χειρόγραφα πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το 1943 για να καταταγεί ως πιλότος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. O Εξιπερί έφυγε το 1944 προκειμένου να πάρει μέρος σε μια αποστολή στην Κορσική και τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα.

Recommended For You