Σπάνιο φαινόμενο: Εντοπίστηκε πουλί «μισό αρσενικό, μισό θηλυκό»

Παρατηρητής πτηνών στην Πενσιλβάνια έσπευσε να φωτογραφήσει ένα πουλί που φαίνεται να είναι μισό αρσενικό και μισό θηλυκό.

Αν και όχι ανήκουστα, τα πουλιά με ανάμικτο φύλο είναι σπάνια. Οι αρσενικοί καρδινάλιοι έχουν έντονο κόκκινο χρώμα αλλά οι θηλυκοί είναι απαλό καφέ, κάτι που υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο είναι ενδεχομένως μίξη από δυο φύλα.

Ο Τζέιμι Χιλ, ένας 69χρονος συνταξιούχος ορνιθολόγος, μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για «συνάντηση που συμβαίνει μια φορά στη ζωή σου, με πιθανότητες μία στο εκατομμύριο».

Μια φίλη τού είπε πως είχε δει ένα «ασυνήθιστο πουλί» να έρχεται στις ταΐστρες του σπιτιού της. Στην αρχή αναρωτήθηκε αν το ιδιαίτερο χρώμα στα φτερά του οφείλεται σε μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα δεν έχουν χρωματισμό (λευκισμός – leucism).

Ωστόσο όταν είδε τις φωτογραφίες στο κινητό, υποψιάστηκε πως το πουλί είχε bilateral gynandromorphism, γενετική ανωμαλία που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάπτυξη ανδρικών και θηλυκών χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα στα πτηνά συμβαίνει όταν έχουν και λειτουργική ωοθήκη και έναν λειτουργικό όρχι.

Ο 69χρονος επισκέφτηκε το σπίτι όπου εντοπίστηκε ο καρδινάλιος και σε διάστημα μίας ώρας κατάφερε να φωτογραφίσει το ασυνήθιστο πουλί.

«Αφού τράβηξα τις φωτογραφίες, η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή για τις επόμενες πέντε ώρες μέχρι να φτάσω σπίτι και να επεξεργαστώ τις ψηφιακές εικόνες ώστε να δω τι πραγματικά είχα τραβήξει», εξηγεί.

Τα «μισό αρσενικό, μισό θηλυκό» πουλιά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο, εξηγεί ο καθηγητής Μπράιαν Πιρ από το Western Illinois University, που έχει ερευνήσει καρδινάλιους με τη συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία στις ΗΠΑ. Ωστόσο, προσθέτει, πως το φαινόμενο μπορεί να περάσει απαρατήρητο σε κάποια είδη.

Με πληροφορίες από BBC – https://www.lifo.gr

Recommended For You