Σούπερ φαγητό τα παντζάρια!

Ένα παντζάρι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρει ο σοφός λαός σε μια μικρή παραλλαγή της παροιμίας. Και αυτό γιατί τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, υδατάνθρακες, βιταμίνη C, κάλιο και νάτριο.

Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως η βουλγαξανθίνη και η βεταμίνη, αντιοξειδωτικά υπεύθυνα για το κόκκινο χρώμα τους. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι δυναμώνουν τον οργανισμό ενάντια σε αρκετές ασθένειες χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Ενισχύουν την αντοχή
Έρευνα του πανεπιστημίου Exeter, απέδειξε ότι πίνοντας χυμό από παντζάρι, ενισχύεται η αντοχή. Τα παντζάρια περιέχουν υψηλά ποσοστά νιτρικών ιόντων που μειώνει την ανάγκη του οργανισμού για περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Έρευνα του Queen Marry University of London έδειξε ότι πίνοντας ένα ποτήρι των 250ml χυμό από παντζάρι, μειώνεται η πίεση μέσα στο πρώτο 24ωρο. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ποσότητα του νιτρικού άλατος έχει ευεργετικές ιδιότητες, καθώς με το σάλιο μετατρέπεται σε νιτρώδες άλας, που είναι άκακο για την αρτηριακή πίεση.

Μειώνουν τη χοληστερίνη
Το παντζάρι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, αλλά και τα τριγλυκερίδια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, απέδειξε ότι γίνεται χάρη στο φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Απαραίτητο στον οργανισμό για τη συντήρηση των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου είναι το μαγνήσιο. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου και αξιοποιούν καλύτερα το ασβέστιο. Αντιθέτως, τα πράσινα παντζάρια, εξαιτίας του οξαλικού οξέος που έχουν, απορροφάται με δυσκολία το ασβέστιο.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων
Η βηταΐνη, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχθηκε ότι βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, όπου το λίπος μπορεί να δημιουργηθεί από την παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, το διαβήτη κτλ.

Εχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, τη βητακυανίνη, που βοηθάει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας. Αποτρέπει την παραπάνω ζημιά που προκαλείται στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πάνω στον καρκίνο του εντέρου, αποδείχθηκε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του παντζαριού ενισχύουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων κυττάρων που εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα.

Recommended For You