Σουτζούκ Λουκούμ: Το σήμα κατατεθέν της Κομοτηνής

Τα «μυστικά» του παραδοσιακού γλυκού Το όνομά του, «Σουτζούκ Λουκούμ» είναι γνωστό εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι το γλυκό «λουκάνικο» με άχνη, το σίγουρα διαφορετικό λουκούμι… Το παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής. Καρύδια περασμένα σε σπάγγο, βουτηγμένα σε λουκούμι με μούστο, με επικάλυψη άχνης ζάχαρης. Το κλασσικό Σουτζούκ Λουκούμ.

«Δεν είναι μόνο του, το Σαράι Λουκούμ (ή λουκούμι του παλατιού), Λουκούμι με φουντούκι, πετιμέζι & ινδοκάρυδο, Πασά Λουκούμ (το λουκούμι του πασά), Λουκούμι με μέλι, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης, δαμάσκηνα, χουρμάδες & σταφίδες. Ραχάτ Λουκούμ ( ή αλλιώς Ανετο λουκούμι) Λουκούμι με βατόμουρο, ινδοκάρυδο , με αμύγδαλο ή καρύδι ή/και με σοκολάτα.» εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Αχμέτ Χουσεϊν, επί 22 χρόνια πουλά σουτζούκ λουκούμ και γνωρίζει, όσο λίγοι, την μεγάλη ποικιλία του γλυκού και την εξαιρετική του ποιότητα.

«Είναι σήμα κατατεθέν της Κομοτηνής» βεβαιώνει ο γνωστός ζαχαροπλάστης, Μιχάλης Βεζυριαννίδης. Η γλυκιά ιστορία της Κομοτηνής ξεκίνησε πριν έξι και πλέον δεκαετίες, όταν απλοί ζαχαροπλάστες με αγάπη και μεράκι για τη ζαχαροπλαστική έκαναν τις πρώτες τους προσπάθειες και τελικά παρασκεύασαν το σουτζούκ λουκούμ «γράφοντας» την αρχή μιας σίγουρα γευστικής πορείας. Δεν άργησε σε λίγα χρόνια, χάρη στους φοιτητές που σπουδάζουν στο Δ.Π.Θ. και τους συγγενείς τους, που τους επισκέπτονται, να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο!

Το σουτζούκ λουκούμ έχει γίνει πλέον το παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής. «Ερχομαι από την Λάρισα για να επισκεφτώ την κόρη μου και πάντα φεύγοντας από την Κομοτηνή προμηθεύομαι σουτζούκ λουκούμ και όλα τα άλλα λουκουμοειδή.» δηλώνει η κ. Σταυρούλα Νταλιάκη δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένη από την ποιότητα των παραδοσιακών γλυκών και όχι μόνο της Κομοτηνής.

«Η Κομοτηνή έχει εξαιρετική ποιότητα και πολύ καλούς επαγγελματίες στο χώρο» δηλώνει η καταστηματάρχης κα Κωνσταντία Κωνσταντίνου προσθέτοντας πως το παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής έχει φίλους σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι το προμηθεύονται όταν έρχονται και το παραγγέλνουν και το παραλαμβάνουν μέσω Ταχυδρομείου. Μεράκι για την ζαχαροπλαστική, άριστη ποιότητα, εξαιρετική τεχνική και διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών-βημάτων τα «μυστικά» της επιτυχίας.

Recommended For You