Σαν να μην τους έφτανε το δράμα που ζουν, που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους για να ξεκινήσουν πάλι από το μηδέν μια νέα ζωή, οι πρόσφυγες φαίνεται ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές ψυχικές νόσους σε σύγκριση με τους οικονομικούς μετανάστες.
Αυτό έδειξε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία μετράει περισσότερα άτομα από την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, οι ειδικοί καλούν τα κατά τόπους Υπουργεία Υγείας να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη σχιζοφρένεια και τις άλλες ψυχωσικές διαταραχές των προσφύγων, οι οποίοι έχουν 66% μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν.
Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ιατρικού Ινστιτούτου Κarolinska του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Ψυχιατρικής του University College του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σουηδία, πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές – η Σουηδία έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη εύπορη χώρα και το 2011 οι πρόσφυγες αποτελούσαν το 12% των μεταναστών.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι πρόσφυγες, στους οποίους είχε χορηγηθεί άσυλο, είναι 3,5 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ψύχωση σε σχέση με τους ντόπιους Σουηδούς. Ο αυξημένος κίνδυνος για τους πρόσφυγες είναι περίπου ο ίδιος, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ, ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, υπάρχει εξίσου μεγάλος κίνδυνος για ψυχώσεις, όπως και για τους πρόσφυγες.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr